Vinurile din Regiunea Tokaj

Extras din referat Cum descarc?

Tokaj este o regiune viticola istorica, unde continua sa fie produs deja de 450 de ani vinul licoros de Tokaj (Tokaji aszu) celebru in intreaga lume, cunoscut ca "regele vinurilor, nectarul regilor". Tokaj este un vin produs pe dealurile regiunii vulcanice Tokaj-Hegyalja, aflata la aproximativ 200 km nord-est de Budapesta. 
In aceasta regiune viticola, situata pe partea de nord-est a Ungariei, a fost gasita o frunza fosilizata de o specie de vita-de-vie straveche, considerata soiul original, comun tuturor soiurilor existente in ziua de azi. Deci se poate spune, ca vita-de-vie este intr-adevar indigena si naturala la Tokaj.
Aceasta se datoreaza microclimei exceptionale, solului creat de activitati vulcanice si post vulcanice, pozitia favorabila a dealurilor si cetii de toamna care se ridica de pe raurile Bodrog si Tisa, iar fermentatia vinului este ajutata de un mucegai special care acopera peretii pivnitelor. 
Doar sase sortimente de struguri sunt folosite pentru producerea vinului de Tokaj: Furmint, Harslevelu (Lindenblattriger in Germania sau Feuille de Tilleul in Franta), Muscat Galben (Sargamuskotaly), Zeta (obtinut din incrucisarea soiului Furmint si Bouvier), Koverszolo si Kabar.
Cele mai cunoscute vinuri din aceasta regiune sunt cele de tip Szamorodni si Aszu. Tipul Szamorodni denumit initial fobor (primul vin), apoi prin 1820 popularizat de comerciantii polonezi sub numele de samorodny, este obtinut din soiurile Furmint, Muscat Galben si Harslevelu atacati in mare parte de mucegaiul nobil (Botrytis cinerea), rezultand un vin sec sau demisec, acid, cu un continut scazut de zahar dar avand o concentratie alcoolica de 14%.
Faimosul Aszu este un vin de desert, obtinut in special din boabele strugurilor Furmint si Harslevelu. In toamnele lungi si insorite, lipsite de precipitatii, sub influenta mucegaiului nobil, boabele se stafidesc prin evaporarea apei, fiind apoi culese manual. 
Vinul Tokaj Aszu se obtine prin amestecul pastei rezultate din boabele stafidite cu must sau cu vinul nou. Concentratia acestuia este determinata de numarul de puttony (unitate de masura folosita pentru pasta din boabele stafidite) adaugate la o cantitate de 136 de litri de vin nou.
In functie de acest amestec sunt produse Tokaj de 3, 4, 5 si 6 puttony; spre exemplu un Tokaj Aszu 3 puttony este obtinut din amestecul a trei masuri de pasta (66 kg) si 136 litri de vin proaspat, maturat cel putin 5 ani in butoaie de lemn. Eszencia (esenta) denumita si nectar, reprezinta unul dintre cele mai exclusiviste vinuri din lume, desi in mod normal nu poate fi denumit vin, datorita enormei concentratii de zahar, rezultand un produs final cu o concentratie alcoolica de 5-6 grade.
Eszencia e sucul rezultat din stoarcerea primara a boabelor stafidite, avand o concentratie a zaharului de 500 - 700 grame/litru (in ultimii ani ajungand pana la 900 grame/litru). In general e folosita pentru adaosul la vinurile de tip aszu, dupa ce in prealabil a fermentat aproximativ 4 ani. Aroma si parfumul sunt inegalabile, fiind foarte bine pastrate chiar si dupa o perioada de 200 de ani de invechire.
Potrivit legendei, primul Tojkaj Aszu a fost produs de Laczko Mate Szepi in anul, desi prima mentiune despre acest soi apare in ,,Nomenklatura" lui Fabricius Balasz Sziksai in 1576. Cert este ca, in anul 1730 se stabileste zona cu denumire de origine controlata Tokaj si o clasificare a vinurilor produse aici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vinurile din Regiunea Tokaj.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!