Utilizarea Metodologiei Blup la Porcine

Extras din referat Cum descarc?

In ultimii ani pe plan mondial s-a inregistrat o rata anuala de crestere a efectivelor de porci de 1,9%, a numarului de porci sacrificati de 2,5% si a cantitatii de carne de 3%, ajungandu-se la peste 950 milioane de porci si circa 80 milioane tone carne. 
In Romania, in conditiile trecerii la economia de piata, efectivele de porcine au inregistrat modificari atat sub aspect numeric (de la 11.671 mii capete in anul 1989 la 6.700 mii capete in anul 2002), cat si sub aspectul structurii de proprietate si dimensionale a exploatatiilor. 
Astfel, in anul 2002 sectorul privat are o pondere de 97%, iar sectorul de stat de 3%. Dimensiunea medie a exploatatiilor este de 2,44 capete. Doar 15,73% din efective sunt crescute in exploatatii mai mari de 500 de capete si 1% in exploatatii cu dimensiuni cuprinse intre 100 si 500 de capete. 
Datele referitoare la rezultatele ameliorarii genetice in ultimii 30 de ani pun in evidenta un progres genetic de 250 g/zi pentru sporul de crestere intre 25 kg si sacrificare, un consum de furaje mai redus cu 45 kg pentru realizarea greutatii de sacrificare, o reducere a grosimii slaninii pana la 11-12 mm si cresterea procentului de carne in carcasa cu peste 6%. 
Pentru a pune in aplicare realizarile stiintei in domeniul ameliorarii porcinelor si a deschide perspectivele continuarii cu succes a cercetarilor stiintifice este necesar un program de ameliorare-cadru, suplu si flexibil, care sa permita punerea in valoare a cunostintelor acumulate si sa stimuleze initiativele individuale, in vederea realizarii obiectivelor urmarite in ameliorarea populatiilor de porcine. 
I. Scopul si obiectivele programului de ameliorare 
Scop 
Programul national de ameliorare a porcinelor vizeaza: 
- coordonarea la nivel national a managementului resurselor genetice; 
- maximizarea progresului genetic la nivelul companiilor de ameliorare sau al fermelor de elita si producerea sistematica de scroafe hibride, astfel incat sa se obtina porci pentru sacrificare cu viteza mare de crestere, cu un consum redus de furaje si cu procent mare de carne in carcasa; 
- cresterea numarului de porci sacrificati pe scroafa pe an. 
Obiective 
Pentru rasele materne: 
- numar de purcei vii pe fatare - 12; 
- numar de fatari pe an - 2,2; 
- spor mediu zilnic in testare (30-100 kg) - 600 g/zi; 
- consum de furaj combinat/kg spor - 3 kg; 
- % carne in carcasa - 56%. 
Pentru rasele paterne: 
- spor mediu zilnic in testare (30-100 kg) - 600 g/zi; 
- consum de furaj combinat/kg spor - 2,8 kg; 
- % carne in carcasa - 59%. 
Pentru scroafe hibride: 
- numar de purcei intarcati pe fatare - 9,5; 
- numar de fatari pe an - 2,2. 
Pentru porci comerciali: 
- spor mediu zilnic (30-100 kg) - 700 g/zi; 
- consum de furaj combinat/kg spor - 3,5 kg; 
- % carne in carcasa - 55-57%. 
II. Structura programului de ameliorare 
(Rase, structura sistemului, principii de metodica) 
Ameliorarea genetica a efectivelor de porcine se bazeaza pe existenta companiilor de ameliorare si a fermelor de elita cu programe proprii de ameliorare si difuzarea materialului de reproductie de rasa pura catre fermele de productie. 
Rasele utilizate in programul de ameliorare 
Materialul biologic existent si cuprins in aceasta activitate este reprezentat de rasele: Marele Alb, Landrace, ca rase materne, si Duroc, Linia Sintetica 345 Peris si Hampshire, ca rase paterne. Pot fi angajate si unele rase sau linii perfectionate de pe plan mondial. 
Structura sistemului de ameliorare 
Structura sistemului de ameliorare a porcinelor presupune existenta unei piramide a ameliorarii, in trei trepte. 
Treapta I (varful piramidei) cuprinde companiile de ameliorare, fermele de elita si fermele de multiplicare. Ele concentreaza nucleele cele mai valoroase din principalele rase materne si paterne, care indeplinesc cerintele minime pentru acreditare, prevazute in normele tehnice privind aprecierea porcinelor de reproductie. 
Efectivul matca din aceasta categorie de unitati trebuie sa asigure reproducatorii necesari la nivel national. Se prevede ca acesta sa detina o pondere de maximum 5% (materne 3% si paterne 2%) din matca totala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea Metodologiei Blup la Porcine.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!