Utilaje in Industria Alimentara

Cuprins referat Cum descarc?

Uscatoare cu banda 3 pag 
Uscarea pastelor 4 pag
Utilaje 7 pag
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Uscatoare cu banda
Uscatoarele cu banda - din punct de vedere constructiv- functional se aseamana cu cele tip tunel: produsul supus operatiei de uscare se deplaseaza in interiorul camerei de uscare. Produsul inainteaza in camera de uscare pe benzi transportoare. Agentul de uscare (aer) se incalzeste de catre un radiator si se vehiculeaza in contracurent cu produsul de catre un ventilator printr-un distribuitor. Aerul cald se recircula, iar cel uzat se evacueaza.
Operatia de uscare este o metoda generala de conservare prin eliminarea excesului de apa dintr-un produs alimentar. Aplicarea uscarii in cazul pastelor fainoase are drept scop eliminarea efectelor fermentatiei care, la o anumita temperatura favorabila, determina cresterea aciditatii aluatului ducand astfel la degradarea lui.
Prevenirea acestui defect se realizeaza prin modul de conducere a operatiei de uscare, deoarece incetarea fermentarii naturale a aluatului (datorita microorganismelor din mediul inconjurator) se produce numai in partea a doua a procesului de uscare.
Uscarea aluatului de paste reprezinta operatia cea mai importanta si cea mai delicate a procesului tehnologic. Prin uscare se elimina din aluat modelat o insemnata cantitate de apa, respectiv umiditatea scade de la 28-32% pana la 11- 13%. Uscarea pastelor constituie o simpla deshidratare, ci un fenomen mai complex. Prin uscare forma si aspectul pastelor nu trebuie sa se modifice cu nimic, ci produsele trebuie sa capete caracteristicile definitive care sa se mentina un timp indelungat. Prin uscare se stabileste un echilibru intre componentii principali (amidon si gluten), astfel incat pastele capata o oarecare rezistenta la rupere, pastrand in acelasi timp anumit grad de elasticitate. Uscarea dureaza timp de 12 - 36 h se reduce umiditatea pastelor pana la 11-13%, ceea ce permite o buna conservare a produselor. Temperatura aerului de uscare variaza intre 35 - 55oC si umiditatea relativa aerului 65 - 85 %.
Scopul, operatiei este reducerea umiditatii pastelor pana la o valoare care sa la permita conservarea, reducerea care sa se faca cu consum minim de energie si cu obtinerea pastelor de calitate. Procesul de uscare se bazeaza pe migrarea umiditatii din interiorul pastelor la exteriorul lor si cedarea ulterioara a acestea mediului inconjurator. Uscarea are loc in conditii optime cand cantitatea de umiditate cedata mediului inconjurator este egala cu cantitatea de umiditate adusa din interior la exteriorul produsului.
La uscarea pastelor fainoase intervin doua procese:
- eliminarea unei parti de umiditate din aluat,prin cedarea lui spre aerul din mediul ambient in care are loc procesul
- migrarea apei din zonele interioare spre cele exterioare ale sectiunii, pentru uniformitatea distributiei.
Procesul de uscare este determinat de particularitatile schimbului de umiditate dintre aluat si mediu, de viteza de uscare si de modul de asezare a semifabricatelor in fluxul de aer pentru uscare.
In general, uscarea trebuie sa fie uniforma in toata sectiunea produsului. Daca vehicularea aerului de uscare se face numai pe anumite fete ale produsului, pierderea de apa este inegala, ceea ce duce la craparea si deformarea lui.
Prin asezarea convenabila a semifabricatelor si prin distributia aerului de uscare pe toate fetele schimbul de umiditate este mai uniform, produsul isi mentine forma si va fi de buna calitate. Metoda folosita la uscarea spaghetelor este uscarea continua.
Uscarea continua, cu marirea treptata a capacitatii de uscare a aerului, reprezinta una din metodele cele mai raspandite. Se urmareste ca, prin umiditatea relativa si temperatura aerului, prin viteza de miscare, directia de circulatie si durata de actiune a aerului fata de aluat, sa se asigure eliminarea treptata si intr-un timp cat mai scurt a umiditatii din aluatul modelat ce se usuca, in conditiile obtinerii unei calitati corespunzatoare si a unor consumari de energie reduse. Astfel, temperatura trebuie sa fie la inceputul uscarii de 18 - 24 oC, crescand treptat pana la 30 - 35 oC;umiditatea relativa a aerului la inceputul uscarii trebuie sa fie de 55 - 60%, iar la sfarsit ajunge pana la circa 85%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilaje in Industria Alimentara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!