Ursul Brun

Extras din referat Cum descarc?

Ursus arctos (Linnaeus, 1758)
Regn: Animalia
Phylum: Chordata
Clasa: Mammalia
Ordinul: Carnivora
Familia: Ursidae
Cei multi ursi bruni se gasesc in Rusia, dar se mai intalnesc si in America de Nord sau Europa (Franta, Slovacia, Cehia, Spania, Romania). La noi apare de-a lungul intregului lant carpatic, prin paduri mari si dese, putin umblate, linistite, cu stanci si arbori cazuti.
Are un corp de pana la 2,5 m lungime, o inaltime la greaban de pana spre 1,5 m si o greutate maxima de 600 kg. Este un animal plantigrad, iar ghearele nu sunt retractile. Corpul e masiv, spatele bombat, usor inclinat catre umeri. Gatul e scurt si gros, fruntea bombata, botul conic-trunchiat. Ochii sunt mici, oblici, cu pupila rotunda. Picioarele sunt puternice, destul de lungi, cu talpile scurte si gheare lungi, puternice.Ursul brun are o blana deasa, mult apreciata, cu doua randuri de peri, spicul si puful. Culoarea e variabila dupa anotimp si varsta, de la cafeniu, cafeniu-galbui sau cafeniu-roscat, pana aproape negru, sau cu pete albe la baza gatului.
Se hraneste in tinerete mai mult cu ghinda, jir, mere padurete, zmeura, afine, miere de albine, iarba frageda, ovaz in parg, porumb necopt, diferite radacini, muguri; catre batranete cu oi, pesti, pasari si ouale acestora, iar la nevoie cu cadavre care n-au intrat in putrefactie.
Imperecherea are loc in mai-iunie, ursoaica nascand prin ianuarie-februarie 1-5 pui foarte mici, orbi (vad dupa 3 saptamani) si care stau pe langa ursoaica 2 ani. Se reproduce dupa 4 ani. Sunt animale longevive, traind pana la 30 de ani in salbaticie si chiar cu 20 de ani mai mult in captivitate.
Ursul brun nu are perioada de vanatoare legala, fiind protejat in totalitate prin conventii internationale la care si Romania a aderat. Conform Articolului 9 al Conventiei de la Berna, in Romania ,ursii pot fi recoltati in cadrul planului de management pentru optimizarea efectivelor si eliminarea exemplarelor care creaza conflicte.
Ursul brun poate fi vanat numai cu aprobarea autoritatilor Se valorifica blana si craniul.fiind considerate adevarate trofee dar se consuma si carnea,in special de la exemplarele tinere. Ca metode de vanatoare se utilizeaza goana, dibuitul si panda.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ursul Brun.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!