Unele precizări privind fazele de dezvoltare la șerlai

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract. Research rezult data about periods of vegetation of Salvia sclarea are presented. It has been revealed that faze of florets formation is the most important. Characteristics of green florets and roze florets are also described.

Key words: Florets, Faze duration, Sage, Vegetation.

INTRODUCERE

Pe perioada de vegetatie plantele culturilor de camp trec prin anumite faze fenologice care se deosebesc morfologic prin schimbari in aspectul lor exterior si sunt insotite de modificari interne in biologia plantei [2].La serlai, care are o istorie de cultura de camp mai putin de o suta de ani [1],fazele fenologice nu sunt stabilite clar si integru. Aceasta problema este abordata in literatura foarte sporadic si sunt mentionate ca faze de vegetatie: rasarire, formarea rozetei, formarea tulpinii si inflorire [3,4].De la formarea tulpinilor si pana la inflorire dureaza peste 50 zile in anul II de vegetatie si mai mult de 31 zile in primul an de vegetatie. Morfologic in aceasta perioada se formeaza 6-10 perechi de frunze si planta atinge 60- 80 cm inaltime. Pana la inflorire planta trece faza formarii butonului care la randul sau se prezinta sub mai multe aspecte de la con ascutit verde de 1-2 cm pana la buton roz de 4-6 cm.

Pentru a preciza etapele organogenezei la serlai in perioada generativa au fost efectuate cercetari speciale.

MATERIAL SI METODA

Pentru studierea etapelor organogenezei au fost folosite plante model a soiului M-69 si Dacia 50 in anul II de vegetatie in cultura pura pe o semanatura cu distanta intre randuri de 70 cm si norma 8 kg/ ha seminte. In primul an de vegetatie plantele au fost rarite in rand astfel ca intre ele sa ramana spatiu necesar pentru a evita umbrirea lor reciproca. Plantele inflorite in primul an de vegetatie au fost recoltate si inlaturate ca produs secundar. In anul II de vegetatie s-au facut observari fenologice sistematic pe 20 de plante model incepand cu faza formarii tulpinilor. De la inceputul ivirii organelor reproductive au fost marcate etapele de formare a butonilor de la ivire si pana la inceputul infloririi. Au fost evidentiate trei subfaze a perioadei de butonizare: buton verde, buton alb aplecat si buton roz si calculate datele medii de trecere a subfazelor si durata dintre ele.

REZULTATE SI DISCUTII

S-a demonstrat ca la serlai in anul II de vegetatie cand plantele formeaza organe reproductive in organogeneza se perendeaza urmatoarele faze de vegetatie: rasarire s-au regenerare, formarea rozetei, formarea tulpinii, butonizare, inflorire, formarea semintelor si maturitatea deplina.

Tabelul 1

Fazele de crestere si dezvoltare a serlaiului in primul si

al II-lea an de vegetatie (2005-2006)

Cifrul,fazei,

interfazei Fazele fenologice Data fixarii fazei Durata intre faze,zile

Primul an de vegetatie

1 Inceput de rasarire 08.IV

2 Rasarire deplina 21.IV 13

3 Formarea rozetei (2 perechi de frunze) 19.V 28

4 Formarea rozetei (4 perechi de frunze) 25.V 6

5 Inceput de formare a tulpinilor 26.VI 32

6 Butonizare 10.VII 13

7 Inflorire deplina 28.VII 18

8 Maturitatea tehnica 2-8.VIII 11

Anul II de vegetatie Perioada de vegetatie- 121 zile

1 Inceputul vegetatiei 26.III

2 Formarea rozetei (4-5 perechi de frunze ) 25.IV 30

3 Inceput de formare a tulpinilor 03.V 8

4 Inceput de butonizare 26.V 23

5 Inceput de inflorire 14.VI 19

6 Inflorire deplina 21.VI 7

7 Maturitatea tehnica 11-12.VII 21

Perioada de vegetatie - 108 zile

In primul an de vegetatie numai o mica parte de plante a soiurilor studiate formeaza organe generative. Perioada de vegetatie pentru obtinerea materiei prime in primul an de vegetatie constituie 121 zile si in anul II 108 zile (tab. 1). Catre luna august plantele ating faza maturizarii tehnice si a coacerii depline.

In anii favorabili serlaiul pastreaza frunzele de toamna, care primavara asigura inverzirea si pornirea in vegetatie a plantelor cu 10-15 zile mai devreme decat in anii cand rozeta piere de ingheturi sub 18-20 0C (2005-2006).Mai bine vegeteaza primavara plantele care au format in primul an de vegetatie radacini cu diametrul sub colet mai mare (3-4mm).

De regula faza de inverzire in anul II de vegetatie se semnaleaza in prima decada a lunii aprilie, urmeaza faza formarii rozetei din 3-4 perechi de frunze dupa care incepe faza formarii tulpinilor in decada I a lunii mai.

Pentru serlai faza formarii tulpinilor eronat si inadecvat se semnala cand se iveau butonii verzi[3].In cercetarile noastre aceasta corespunde cu inceputul fazei formarii butonilor verzi.

Faza formarii tulpinilor dureaza atata timp pana se incepe butonizarea. La serlai aceasta faza se manifesta specific : initial in partea apicala a tulpinii se formeaza un buton conic verde de 1-1,5 cm acoperit cu frunzulite de involucru, frunzele involucrare adesea au pe margini pigmentatie violeta. Din acesti butoni urmeaza formarea butonilor albi de regula aplecati in jos ei marindu-se in volum si lungime de pana la 3-5 cm. De la formarea butonilor albi-verzi pana la aplecati dureaza de la 2-9 zile in functie de conditiile meteo, dar in medie faza dureaza 5 zile. Butonul alb in dezvoltare trece in pozitie verticala si capata culoare roz-deschis cauzata de bracteele nependuculate. Mai apoi florile din pseudoverticile incep sa se deschida semnaland inceputul infloririi.

De la inceputul infloririi si pana la inflorire deplina trec in medie 7 zile si de la inflorire deplina pana la seminte mature trec in medie 20-21 zile.

Perioada morfogenezei a butonului de la forma conica verde pana la buton roz vertical trec 8-10 zile (tab. 2).

Tabelul 2

Durata subfazelor de imbobocire la serlai

Denumirea subfazei Anii de cercetari Durata intre subfaze, zile

2004 2005 2006

Formarea butonilor conici, aplecati in jos 02.VI 01.VI 01.VI

Buton alb aplecat 04.VI 05.VI 10.VI 5

Buton roz vertical 08.VI 08.VI 15.VI 4

In conditii de seceta in faza butonizarii subfazele trec mai accelerat, butonul are dimensiuni mai mici ceea ce pozitiv coreleaza cu productia de materie prima. In anii cu umiditate sporita in aceasta perioada faza butonizarii are o durata mai lunga de pana la 15-16 zile.

CONCLUZII

1.In organogeneza serlaiului in etapa generativa se vor semnala ca principale urmatoarele faze de dezvoltare: rasarire, formarea rozetei, formarea tulpinii, imbobocire, inceput de inflorire, inflorire deplina, maturitatea tehnica, maturitatea semintelor.

2. Perioada de vegetatie la serlai la soiurile autohtone M-69 si Dacia 50 este de 121 zile in primul an de vegetatie si 108 zile in anul II de vegetatie.

Bibliografie:

1. Gun'ko, G., Mihel'son, L. Salfej muskatnyj-Salvia sclarea L. // Efirnomaslicnye rastenia, ih kul'tura i efirnye masla: Sbornik pod red. I. V. Vul'fa i V. I. Nilova. -T. Z. -Leningrad, 1973. -s. 289-328.

2. Muntean, L., Borcean, I., Axintie, M., Roman, G.Fitotehnia, Iasi, 2001. p-83.

3. **** Metodika gosudarstvennogo sortoispytania s/h cul'tur, vyp. III. Moskva: Izd-vo. MSH SSSR, 1957, 244 s.

4. Zobenko, L., Arinstein, A., Mendel'son, A., Gostev, A. Salfej muskatnyj // selekcia efiromaslic'nyh kul'tur, Simferopoli, 1977, s. 66-86.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Unele precizari privind fazele de dezvoltare la serlai.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 255 cuvinte
Nr caractere:
6 502 caractere
Marime:
15.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
productie, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!