Transferul de Embrioni

Extras din referat Cum descarc?

O atentie deosebita va fi acordata femelelor receptoare, intrucat conditioneaza in mare parte rezultatele dupa transfer. Conditiile de mediu in care receptoarele sunt intretinute trebuie sa corespunda unui microclimat optim de igiena si de statut sanitar. Asa cum s-a mentionat in capitolul anterior, receptoarele trebuie sa aiba o activitate sexuala ciclica, sa fie bine dezvoltate corporal, fara afectiuni ale tractusului genital. Alegerea receptoareleor poate porni de la vitele in varsta de 18 luni cu conditia atingerii a cel putin 2/3 din greutatea corporala a adultului. Aprecierea curbei de crestere cu cel putin 30 de zile inaintea inceperii tratamentului da posibilitatea corectarii sau optimizarii alimentatiei (daca este necesar). Transferul embrionilor se face cu foarte bune rezultate si la vaci adulte in varsta de 3-6 ani daca functia de reproductie s-a desfasurat normal.
Examenul femelelor receptoare se completeaza cu aprecierea ultimului estru, care trebuie sa aiba loc intre parametrii fiziologici (comportament sexual, calitatea mucusului cervical, starea de sanatate a conductului vestibulo-vaginal si al orificiului vaginal al cervixului).
Pregatirea receptoarelor consta intr-o sincronizare cat mai perfecta a ciclului sexual cu cel al femelei donatoare. Se pot folosi femele receptoare, fie in calduri naturale fie in calduri induse printr-un tratament de control al ciclurilor sexuale. O atentie speciala se va acorda depistarii ciclurilor (dimineata, pranz, seara) apoi se determina momentul exact al inceputului estrului. Inaintea transferului propriu-zis se face un examen transrectal al ovarelor pentru a identifica corpul galben pe unul din ovare. Transferul embrionului se va face in varful cornului uterin adiacent ovarului pe suprafata caruia este prezent corpul galben. Rezultate bune s-au obtinut si prin depunerea embrionului la circa 10 cm de la bifurcatia cornelor uterine in lumenul cornului uterin ipsilateral ovarului cu corp galben. Inainte si imediat dupa transfer se va evita orice stres: vaccinari, tratamente antiparazitare, ecornari, lotizari, tuberculinari, recoltari de sange, etc. Se va evita schimbarea brusca a regimului alimentar: de exemplu introducerea masei verzi primavara 4 saptamani dupa transfer. Variatiile climatice determina o crestere a mortalitatii embrionilor dupa transfer. In cazul folosirii embrionilor proaspeti, receptoarele se tin intr-un grajd curat si cat mai aproape de donatoare. In acest mod se evita pierderile de timp si se amelioreaza factorii de reusita.
Transferul propriu-zis al embrionilor la femelele receptoare se realizeaza prin doua metode: chirurgical si nechirurgical.
Transferul chirurgical s-a aplicat in perioada de inceput si a constat in deschiderea cavitatii abdominale (pe linia alba sau in flanc), exteriorizarea cornului uterin si depunerea embrionului pe cornul uterin corespunzator ovarului cu corp galben prin punctionarea peretelui acestuia. Este o metoda laborioasa, costisitoare, traumatizanta pentru femele, ceea ce a condus la abandonarea ei.
Metoda actuala care da cele mai bune rezultate este cea nechirurgicala. Aceasta metoda foloseste calea vagin-cervix, asemanator insamantarii artificiale. Pentru transfer se foloseste un pistolet tip Cassou in care se introduce paieta cu embrionul deconservat sau proaspat recoltat. Pentru a se evita contaminarea invelisului din material plastic al pistoletului Cassou pe timpul traversarii conductului vestibulo-vaginal, se fixeaza un al doilea invelis din material plastic care este sectionat pe toata lungimea sa. Dupa ce pistoletul ajunge in lumenul cervical, acest invelis protector se retrage. Pentru a invinge rezistenta cervixului (in acesta faza cervixul fiind inchis) se folosesc uneori dilatatoare. La circa 10 cm de bifurcatie, pe cornul uterin corespunzator ovarului ce contine corpul galben, se depune embrionul, asemanator insamantarii artificiale. Aceasta metoda este exclusiv folosita in prezent, progresul depinzand de antrenamentul si obisnuirea operatorilor. Traversarea cervixului trebuie sa se realizeze cu mare precautie in vederea evitarii lezionarii mucoasei acestuia. In vederea relaxarii cervixului, a evitarii contractiilor organelor genitale se efectueaza anestezia epidurala cu 4-6 ml procaina 2%, sau alte preparate medicamentoase cu efect similar.
Biotehnologia transferului de embrioni la rumegatoarele mici
Ca si la rumegatoarele mari, folosirea transferului de embrioni la rumegatoarele mici se practica cu scopul multiplicarii descendentei femelelor cu inalt potential genetic peste posibilitatile naturale ale speciei, introducerii de noi genotipuri prin importul de embrioni congelati si asigurarii bazei morfo-fiziologice ale unui model modern de cercetari fundamentale in reproductia si biologia celulara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transferul de Embrioni.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!