Teoria Productiei Alimentare

Extras din referat Cum descarc?

TEORIA PRODUCTIEI ALIMENTARE
Intr-un concept managerial, realizarea productiei agroalimentare, sporirea ei continua, reducerea cheltuielilor pe unitatea de produs si cresterea profitului, nu se poate realiza organizand productia in mod intamplator ci, in procesul managerial este necesar sa se realizeze intre factorii de productie folositi pentru sporirea nivelelor de productie o anumita relatie functionala care tinde spre relatia optima.
Un manager care se ocupa cu organizarea productiei agroalimentare are de intampinat un numar mare de probleme, create de faptul ca economia se dezvolta in conditii naturale date, cu material biologic si cu mijloace de productie (capital) prin care omul intervine pentru a realiza o productie mai mare.
Complexitatea problemelor care apar in aceasta tripla relatie, face tocmai ca activitatea manageriala sa nu se poata lipsi de studiul, de evidentierea influentelor directe interconditionale si recurente a factorilor de productie. 
Managerul este pus la conducerea intreprinderii pentru ca sa se rezolve problemele tehnice de conducere si de organizarea productiei. 
Problema se pune de unde incepe. Are in spate trecutul, care constituie incontestabil un bagaj deosebit de important de cunostinte, dar insusi prin functia sa managerul este nevoit sa depaseasca acest lucru, sa dezvolte productia din toate punctele de vedere. Plecand de la cunostintele elaborate de tehnica si tehnologia moderna, el trebuie sa prevada urmatoarea combinatie a factorilor, pentru ca sa realizeze un proces dinamic de dezvoltare atat din punct de vedere productiv, cat si economic.
In ajutorul sau vine studiul functionalitatii factorilor, care a fost deja stabilit pe baza stiintifica, cercetare si de experienta pentru fiecare conditie naturala, continut biologic si factor economic de productie, etc.
Numai prin combinatia optima a functionalitatii factorului se poate realiza un progres.
De aceea, in activitatea sa manageriala el este obligat sa apeleze la studii tehnico-economice, care sa-i prezinte functionalitatea si combinatia optima a factorilor.
Deocamdata, acest lucru se realizeaza cu ajutorul cunostintelor empirice pe care le are managerul. Cu cat are mai multe cunostinte din trecut, cu atat elementul traditional primeaza, influenteaza decizia sa. De aceea, managerul trebuie sa faca eforturi in directia innoirii proceselor de productie, sa caute ca, in raport cu factorii de care dispune sau pe care ii poate atrage in procesul de productie, sa obtina noi cunostinte care sa-l ajute sa se organizeze in asa fel incat sa ajunga la relatii optime intre factorii de productie.
Cu cat se dezvolta teoria si tehnica electronica de calcul, care poate prelucra un volum mare de informatie, scotand in evidenta corelatia dintre cauza si efect, cu atat managerii sunt ajutati din ce in ce mai mult. Folosind metode de modelare economico-matematice si tehnica electronica de calcul in stabilirea deciziilor elaborate, managerii vor putea sa aiba la dispozitie mai multe solutii, se fac mai multe variante pentru a adopta decizia optima. 
Accentuam asa de mult asupra functionalitatii factorilor de productie deoarece, fiecare manager, la un moment dat, este independent in luarea deciziilor, el nu este coordonat de un for ierarhic superior ci doar trebuie sa se incadreze cat mai organic in ansamblul factorilor exogeni si endogeni in care activeaza.
Plecand de la aceste considerente, teoria conducerii si organizarii productiei agroalimentare, intr-o conceptie manageriala, nu poate pleca decat de la raporturile functionale care se creeaza intre factori, raporturi care se pot evidentia cu ajutorul a mai multor metode de modelare economico-matematice.
Modelarea economico-matematica in procesul managerial
Pentru a intelege continutul metodelor de modelare folosite in procesul managerial, este necesar sa facem o anumita clasificare a acestora, pentru a le cunoaste si folosi atunci cand avem nevoie, in raport cu posibilitatile si calitatile de care dispune fiecare metoda in parte.
Este stiut faptul ca orice clasificare prin gruparea unor elemente care prezinta caracteristici comune, realizeaza o structurare tipologica, asigurand formarea unei imagini globale asupra posibilitatilor pe care le au modelele de exprimare cat mai reala si sintetica a fenomenului studiat.
Prin insasi continutul sau, nici un model nu va asigura o descriere absolut exacta a realitatii, datorita faptului ca multimea detaliilor este practic infinita si se substrage oricaror eforturi de a fi exhuastiv comensurate. Tocmai de aceea, modelele sunt aproximari ale realitatii. 
Aceste aproximari pot fi perfectionate asigurandu-se o descriere din ce in ce mai apropiata a fenomenului vizat, fara a elimina in mod absolut eroarea, devierea, abaterea etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Productiei Alimentare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!