Tehnologii sustenabile pentru gramineele furajere anuale - Porumbul furajer

Cuprins referat Cum descarc?

CAP I: -ROLUL SI IMPORTANTA PORUMBULUI PENTRU SILOZ:
1. ORIGINEA;
2. IMPORTANTA;
3. FACTORII DE VEGETATIE;
4. FACTORII EDAFICI;
5. ZONAREA PORUMBULUI PENTRU SILOZ.
CAP II: -TEHNNOLOGIA CULTIVARII PORUMBULUI PENTRU SILOZ:
1. ALEGEREA HIBRIZILOR 
2. PORUMBUL PENTRU SILOZ IN CADRUL ASOLAMENTULUI
3. UTILIZAREA INGRASAMINTELOR SI AMENDAMENTELOR.
4. LUCRARILE SOLULUI
5. SEMANATUL. DESIMEA OPTIMA DE SEMANAT
6. LUCRARI DE INGRIJIRE
7. IRIGAREA
8. RECOLTAREA PORUMBULUI PENTRU SILOZ
CAP III: - BIBLIGRAFIA


Extras din referat Cum descarc?

CAP. I: - ROLUL SI IMPORTANTA PORUMBULUI PENTRU SILOZ:
Porumbul furajer
1. Originea:
Porumbul provine originar din America Centrala si de Sud, adus in. Europa in secolul XVI. In tara noastra a fost cultivat pentru prima data la sfarsitul secolului al XVII-lea - inceputul secolului XVIII mai intai in Transilvania, apoi in Muntenia si dupa aceea in Moldova. Ocupa locul al treilea, ca suprafata, dupa grau si orez si locul al doilea, ca productie, dupa grau. Pe glob - cca 130 mil. ha (Anuarul FAO, 1994); In tara noastra - aprox. 3,0 mil. ha .
2. Importanta:
Porumbul este o planta cultivata importanta care prezinta un rol deosebit in hrana omului si in hrana animalelor. Reusita unei culturi de porumb siloz ridica unele semne de intrebare care se refera la alegerea hibrizilor, stabilirea desimii optime de semanat, a lucrarilor tehnologice ce au loc pe parcursul perioadei de vegetatie, a competitiei dintre plante pentru elementele nutritive, stabilirea momentului optim de recoltare respectiv a calitatii furajului.
Porumbul are mai multe valente practice care contribuie la utilizarea lui pentru siloz. Porumbul este astfel o cultura accesibila fermierilor care poate fi semanata de primavara devreme pana la inceputul verii, avand optiunea de a fi recoltat atat pentru furaj cat si pentru boabe.
Porumbul are un continut ridicat de substanta uscata obtinut la o singura recoltare, dar recoltatul trebuie terminat inainte de uscarea frunzelor principale. Silozul din porumb este caracterizat printr-o fermentatie stabila datorita concentratiei de substanta uscata mai mare de 200 g/kg, concentratie ridicata de carbohidrati si capacitate redusa de tamponare. (Fisher, Burns, 1987; McDonald, si colab., 1991).
In comparatie cu alte furaje, porumbul isi pastreaza valorea nutritiva pe o perioada mai lunga de recoltare. Prin digestibilitatea ridicata a boabelor se compenseaza calitatea mai redusa la nivelul plantei intregi.
3. Factorii de vegetatie:
Apa: Specie de origine tropicala porumbul se caracterizeaza printr-un potential sporit de rezistenta la seceta. Germinatia boabelor are loc intre 20 - 80 % umiditate, insa cu cat umiditatea din sol este mai apropiata de 80 % din umiditatea accesibila cu atat procesul de germinare este mai stimulat. Daca umiditatea la nivelul semintei se afla in exces aceasta nu mai poate germina datorita lipsei aerului sau prin combinarea acestui exces cu temperaturi scazute boabele mucegaiesc aparand numeroase goluri in lan. Cerintele fata de apa pana in faza de 7 - 8 frunze sunt modeste, astfel o usoara insuficienta, determina dezvoltarea sistemului radicular in profunzime marind astfel rezistenta la seceta a plantelor si in faza urmatoare.
Lumina si temperatura:
Clasificarea hibrizilor de porumb in functie de grupe de precocitate a permis extinderea acestora in cultura pana la latitudinea de 58 0 in nord si 42 0 in sud si de la altitudini situate sub nivelul marii (Olanda) pana la inaltimea de 3800 - 4200 m (Bolivia). (Muresan, 1973).
4. Factorii edafici:
Exigentele porumbului fata de sol nu sunt foarte deosebite comportandu-se
bine pe o gama larga de tipuri de sol, cu conditia ca acestea sa fie bine drenate si aprovizionate cu elemente nutritive. 
Porumbul are cerinte mai mari fata de insusirile fizice ale solului decat fata de fertilitatea acestuia. Pe solurile slab aerate, in care predomina descompuneri anaerobe, rezulta compusi aldehidici care au un efect negative asupra incoltirii semintei cat si asupra cresterii plantelor, mai ales in fazele timpurii de dezvoltare; in aceste conditii fosforul intra in combinatie cu fierul si manganul, rezultand compusi greu solubili, inrautatindu-se procesul de nutritie.
5. Zonarea porumbului pentru siloz:
Cultivarea porumbului intr-o zona de favorabilitate sau alta este conditinonata de satisfacerea exigentelor plantelor sub aspectul texturii, fertilitatii solului si a resurselor ecologice exprimate de factorii termic sau hidric. Se poate aprecia ca in conditiile tarii noastre aceste exigente sunt satisfacute in optim pe cernoziomuri si solurile aluvionare din Campia Dunarii, Dobrogea, sudul Moldovei si Campia Banatului, in regim irigat. 
In cazul zonelor de cimpie factorul limitativ al productiei este apa, iar in zonele colinare, cu precadere temperatura si uneori apa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii sustenabile pentru gramineele furajere anuale - Porumbul furajer.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Iacob T., Vintu V., Samuil C., 2000 - Tehnologia producerii si conservarii furajelor. Editura "Ion Ionescu de la Brad" Iasi;
2) BORCEAN, I. si colab., Tehnologia plantelor de camp, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina veterinara a Banatului Timisoara, 1997;
3) GH. DAVID, A. BORCEAN., Cereale si leguminoase pentru boabe, Ed. Eurobit, ISBN 978-973-620-883-6, 2011;
4) DAVID, GH., PIRSAN, P., IMBREA, F., Tehnologia plantelor de camp. Cereale, leguminoase pentru boabe si plante tehnice, Ed. Eurobit, Timisoara, 2006;
5) NITA SIMONA, Tehnologia culturilor de camp, Ed. Eurobit, Timisora, 2006;
6) PIRSAN, P., DAVID, GH., IMBREA, FL., Fitotehnie, Ed. Eurobit, Timisoara, 2006;
7) PIRSAN, P.,Tehnologia plantelor de camp, Ed. Agroprint, Timisoara, 2003;
8) SIN, GH. si colab., Tehnologii moderne pentru cultura plantelor de camp, Ed. Ceres, Bucuresti, 2001.


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!