Tehnologii Ecologice de Cresterea Animalelor

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere .3
2. Programul de furajare.4
2.1 Nevoile nutritionale ale animalelor.4
2.2Tehnologia de ingrasare in sistem extensiv.5
3. Reproductia .7
4. Ingrijirea si cresterea .9
4.1 Controlul pasunatului .9
4.2 Confortul animalelor .9
4.3 Factorii de stres .10
5. Ingrijirea adaposturilor .11
5.1 Ferme cu ingrasarea viteilor in aer liber .11
5.2 Ferme cu ingrasarea viteii in interiorul adaposturilor .11
5.3 Conditiile de siguranta si de functionare a adaposturilor .12
5.4 Curatarea adaposturilor .12
5.5 Gestionarea gunoiului de grajd .13
Bibliografie .15


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
In vederea conversiei unei ferme conventionale de bovine pentru carne intr-o ferma ecologica, trebuie respectate o serie de recomandari privind ingrijirea zilnica a animalelor.Alimentatia, reproductia, cresterea si masurile sanitar-veterinare, combinate cu ingrijirea adaposturilor si gestionarea gunoiului de grajd, sunt principalele aspecte cu care trebuie sa se familiarizeze orice practician ecologist.
Alimentatia are efecte semnificative asupra reproductiei si sanatatii animalelor. O alimentatie saraca de scurta durata, atat cantitativ, cat si calitativ, are un impact negativ asupra procentului de fertilitate si a greutatii viteilor la nastere, determina un procent mare de retentii placentare etc. Furajarea in exces a vacilor gestante poate sa creasca procentul de fatari complicate. 
Alimentatia dezechilibrata, precum excesul de carbohidrati sau continutul mic de fibra, va avea efecte negative, in ceea ce priveste sanatatea animalelor, predispunandu-le la atacul de boli. Daca se furajeaza cu o cantitate mai mica de furaje, creste nivelul de stres si disconfort al animalelor, care se manifesta prin
lupte intre animalele puternice si posibile raniri ale acestora, in timp ce, cele mai slabe pierd in greutate si se imbolnavesc.
Un alt exemplu, coroborat cu legaturile dintre componentele proceselor de crestere si dezvoltare, se refera la confortul animalelor. Cand animalele se afla in afara grajdului, in mediul lor natural, fac anumite lucruri specifice comportamentului natural, precum a se linge, a se culca, a se intinde, a se juca, a se lupta etc., starea de sanatate a acestor animale este buna. Cand o parte din miscarile lor native sunt reprimate si orice insusire tipica miscarii lor naturale este diminuata, animalele sunt supuse unui anumit stres si pericolul de imbolnavire creste. 
Furajarea, unul dintre cei mai importanti factori, contine modul de producere si folosire a resurselor naturale, suplimentele de furaje in perioadele de scadere a productiei si formule de furajare si furaje ecologice
In ceea ce priveste reproductia, se prezinta practica naturala, desi inseminarea artificiala este permisa. De asemenea, se recomanda studierea fiecarui program de reproductie, pentru a fi siguri ca femelele au o productie buna. Se va avea in vedere, prioritar, atat la vaca cat si la vitel, usurinta la fatare.
In continuare, se prezinta principalele aspecte privind ingrijirea si cresterea bovinelor pentru carne in sistem ecologic, cu o atentie deosebita asupra normelor de urmat pentru satisfacerea nevoilor animalelor si cresterea confortului acestora, precum si pentru diminuarea factorilor de stres din timpul transportului animalelor.
Adapostul, trebuie sa asigure miscarea libera a animalelor, precum si conditii de igiena si sanatate compatibile cu confortul animalelor. In functie de tipul fermei, este posibil sa tinem viteii pentru carne tot timpul in aer liber, caz in care adaposturile vor fi foarte reduse ca marime. In cazul in care viteii pentru carne trebuie tinuti in adapost, aceste adaposturi trebuie echipate complet pentru a le asigura acestora tot confortul necesar. 
Gestionarea gunoiului de grajd completeaza ciclul particularitatilor fermelor ecologice de crestere a bovinelor pentru carne. Managementul adecvat al gunoaielor zootehnice este necesar pentru a mentine echilibrul mediului si a elimina contaminarea mediului in care traiesc animalele. In fermele de bovine, compostul si gunoiul de grajd sunt doua dintre cele mai folosite ingrasaminte.
2. Programul de furajare
Intr-o ferma ecologica de bovine pentru carne, in marea majoritate a timpului de hranire se utilizeaza resurse naturale de pe parcelele de teren disponibile pentru bovine. In aceste resurse naturale sunt incluse pasunile, in sensul strict al cuvantului, frunzele copacilor, fructele, etc Dieta furajera ar trebui sa garanteze calitatea produsului final si necesarul de nutritie in timpul diferitelor etape ale vietii animalelor. 
De asemenea, un regim furajer deficitar poate duce la aparitia unor boli si la o reducere a ratei de productie. Lipsa de minerale, vitamine, fibre, concentrate, etc, poate genera probleme care, in cele din urma pot pune in pericol viata animalelor. In general, dieta bovinelor la ingrsat este ecologica si se bazeaza pe resurse naturale, pe un sistem de pasunat roatational, in care densitatea animalelor corespunde marimii fiecarei parcele, eliminand potentialele probleme cauzate de pasunat excesiv. 
Pasunatul excesiv are efecte negative asupra mediului, precum eroziunea solului, dificultati in refacerea pasunilor, acumularea de cantitati mari de gunoi si desigur, cresterea concentratiei de azot, care sporeste pericolul imbolnavirii animalelor. Numarul maxin de animale pe parcela coincide cu acumularea de gunoi corespunzator unei doze maxime 170 kg N/ha/an, care poate fi absorbit de sol si nu este contaminant.
In perioadele cu insuficiente resurse naturale, vitele trebuie furajate cu alte furaje ecologice (furaje verzi, fan, siloz, concentrate etc.). Ratia zilnica de fibroase in substanta uscata, formata din furaje uscate, fibroase, fan, etc. trebuie sa fie cel putin 60%. De asemenea, in anumite perioade, animalele trebuie sa primeasca suplimente alimentare corespunzatoare nevoilor acestora. Formula de nutreturi trebuie sa fie libera de antibiotice, de factori care sporesc cresterea economica, de erbicide, pesticide, etc semintele nu pot fi transgenice sau sa provina din organisme modificate genetic sau din derivatele lor.
In ceea ce priveste utilizarea de vitamine, sunt incluse numai substantele autorizate in conformitate cu Regulamentul Parlamentului European (CEE) nr 1831 / 2003:
- Vitamine derivate din materii prime care au loc in mod natural in produsele alimentare pentru rumegatoare.
- Vitaminele A, D si E sintetice, identice cu vitaminele naturale si definite chimic, de obicei cu autorizarea in prealabil a organul de control in statul membru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii Ecologice de Cresterea Animalelor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!