Tehnologii de cultivare si recoltare pentru varza de toamna si cartoful timpuriu

Extras din referat Cum descarc?

Brassica oleracea L. var. capitata L. f. alba
Familia Cruciferae
Alegerea terenului :
Varza de toamna este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri cu textura usoara, de tip aluviale si cernoziomuri, fertile (bogate in materie organica ), bine drenate , reavene , afanate .
Locul in rotatia culturilor :
Foarte bune premergatoare pentru varza de toamna sunt mazarea si fasolea de gradina, dar si cartofi timpurii, ceapa si spanac, care au perioada de vegetatie scurta ,ceea ce ne ofera suficiient timp dupa recoltare pentru a pregati terenul in vederea infiintarii culturii de la varza de toamna . Nu se recomanda amplasarea acestei culturi pe terenuri care in ultimii 3 ani au fost cultivate varza cu alte specii din familia Cruciferae
Pregatirea terenului
Vara, intrucat pana la plantarea in camp a rasadurilor terenul este ocupat cu o cultura timpurie, dupa recoltarea acesteia se executa o aratura de 18-20 cm adancime grapandu-se concomitent prin atasarea unei foi de grapa la plug.
Inainte cu 6-7 zile de plantare, terenul se erbicideaza.cu Treflan 24EC,in cantitate de 3-4 l la hectar in amestec omogen cu 300-400 l apa sau Dual 3l/hectar si se efectuiaza cu MSPU-900 sau MET 1200.
Modelarea solului se face tinand cont ca varza de toamna se iriga cu norme mari de undare. Se deschid rigole cu cultivatorul CPS-6, echipat cu corpuri de rarite ,sau cu DR-5, urmand ca, odata cu modelarea propriu-zisa, rigolele sa fie adancite . Modelarea solului se face sub forma de straturi inaltate cu latimea la coronament de 94-104cm, despartite de rigole cu deschiderea de 46 cm.
Producerea de rasaduri 
Perioada de semanat pentru producerea rasadului de varza de toamna este 5-10 mai, fiind necesare 35-40 zile pentru ca rasadul sa fie bun de plantat.
Pentru producerea rasadurilor se alege un terene adapostit , fertil, permeabil, situat langa o sursa de apa accesibila. Terenul se curata de resturile vegetale se dezinfecteaza , se afaneaza se marunteste si se niveleaza . Se amenajeaza straturi cu latimea de 80-100cm , pentru a se putea efectua cu usurinta lucrarile de intretinere .
Se seamana mecanizat cu seamanatoarea SRS-12 sau manual utilizand rama de semnant. Se seamana rar , deoarece rasadul nu se repica. Se folosesc circa 300 grame samanta pentru producerea de rasaduri pentru 1 hectar , dupa semanat se aplica o udare
Rasadurile de varza au nevoie de un regim de umiditate corespunzator si de aceea sunt necesare udarile, se executa si lucrari de combatere a buruienilor , fertilizari suplimentare si combaterea bolilor si daunatorilor
Infiintarea culturii
Cu una sau doua zile inainte de plantare plantele trebiesc irigate bine pentru ca prin smulgerea lor din patul germinativ sa sufere cat mai putine daune ale sistemului radicular.
Rasadul se sorteaza atent inainte de plantare si se vor inlatura toate plantele ce prezinta simptome de inbolnavire.
Rasadurile scoase din rasadnite sau solarii se fasoneaza prin scurtarea frunzelor cu 1/3 pana la 1/2 din lungime. La rasadurile nerepicate, ca si cele care nu au fost scoase cu suficient pamant pe radacini, se fasoneaza si radacinile prin scurtarea la aproximativ 2cm a ramificatiilor laterale, inlaturarea vaarfului pivotului, dupa care se mocirlesc
Plantarea rasadurilor se face in perioada de 15 iunie-15iulie .Pe fiecare strat inaltat se planteaza cate doua randuri de varza, la distante de 70-80cm si 26-30cm intre plante pe rand , realizandu-se o densitate de aproximativ 45.000- 50.000 plante la ha.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii de cultivare si recoltare pentru varza de toamna si cartoful timpuriu.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://www.agrimedia.ro/articole/tehnologia-de-cultivarea-verzei-in-camp
http://www.arhiva.lumeasatului.ro/in-cultura-succesiva-varza-de-toamna-se-planteaza-acum_l549.html
https://www.gazetadeagricultura.info/plante/legume/595-varzoase/varza/11531-in-luna-iunie-vom-planta-varza-de-toamna.html
http://www.horticultorul.ro/legume/cultura-verzei-de-toamna/
https://www.revista-ferma.ro/articole/horticultura/infiintarea-culturii-de-cartof-extratimpuriu/
http://www.horticultorul.ro/legume/cultivarea-cartofului-timpuriu/
http://agrointel.ro/76583/cultivarea-cartofilor-cand-si-cum-se-face-plantarea-tuberculilor-incoltiti/
http://www.pistil.ro/informatii-despre-cartofi-sfaturi-pentru-infiintarea-culturii-si-ingrijirea-acestei-legume/
Legumicultura Volum II Nistor Stan, Neculai Munteanu


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!