Tehnologii de cultivare și recoltare pentru varza de toamnă și cartoful timpuriu

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2640
Mărime: 413.99KB (arhivat)
Publicat de: Daniel M.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriel Teliban
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", Iasi

Extras din referat

Brassica oleracea L. var. capitata L. f. alba

Familia Cruciferae

Alegerea terenului :

Varză de toamna este o specie cu cerințe moderate față de sol, vegetează bine pe soluri cu textura ușoară, de tip aluviale și cernoziomuri, fertile (bogate în materie organică ), bine drenate , reavene , afânate .

Locul in rotația culturilor :

Foarte bune premergătoare pentru varză de toamna sunt mazărea și fasolea de grădina, dar și cartofi timpurii, ceapă și spanac, care au perioada de vegetație scurtă ,ceea ce ne oferă suficiient timp după recoltare pentru a pregăti terenul în vederea înființării culturii de la varză de toamna . Nu se recomandă amplasarea acestei culturi pe terenuri care în ultimii 3 ani au fost cultivate varză cu alte specii din familia Cruciferae

Pregătirea terenului

Vara, întrucât pană la plantarea în câmp a răsadurilor terenul este ocupat cu o cultură timpurie, după recoltarea acesteia se execută o arătură de 18-20 cm adâncime grapandu-se concomitent prin atașarea unei foi de grapă la plug.

Înainte cu 6-7 zile de plantare, terenul se erbicidează.cu Treflan 24EC,in cantitate de 3-4 l la hectar in amestec omogen cu 300-400 l apa sau Dual 3l/hectar si se efectuiaza cu MSPU-900 sau MET 1200.

Modelarea solului se face tinând cont ca varza de toamnă se irigă cu norme mari de undare. Se deschid rigole cu cultivatorul CPS-6, echipat cu corpuri de rarițe ,sau cu DR-5, urmând ca, odata cu modelarea propriu-zisă, rigolele să fie adâncite . Modelarea solului se face sub forma de straturi înălțate cu lațimea la coronament de 94-104cm, despărțite de rigole cu deschiderea de 46 cm.

Producerea de răsaduri

Perioada de semănat pentru producerea răsadului de varză de toamnă este 5-10 mai, fiind necesare 35-40 zile pentru ca răsadul să fie bun de plantat.

Pentru producerea răsadurilor se alege un terene adăpostit , fertil, permeabil, situat lângă o sursa de apa accesibila. Terenul se curata de resturile vegetale se dezinfecteaza , se afaneaza se marunteste si se niveleaza . Se amenajeaza straturi cu latimea de 80-100cm , pentru a se putea efectua cu usurinta lucrarile de intretinere .

Se seamănă mecanizat cu seamanatoarea SRS-12 sau manual utilizând ramă de semnant. Se seamănă rar , deoarece rasadul nu se repică. Se folosesc circa 300 grame sămânța pentru producerea de răsaduri pentru 1 hectar , după semănat se aplică o udare

Răsadurile de varză au nevoie de un regim de umiditate corespunzător și de aceea sunt necesare udarile, se execută și lucrări de combatere a buruienilor , fertilizări suplimentare și combaterea bolilor și dăunătorilor

Înființarea culturii

Cu una sau două zile înainte de plantare plantele trebiesc irigate bine pentru că prin smulgerea lor din patul germinativ să sufere cât mai puține daune ale sistemului radicular.

Rasadul se sortează atent înainte de plantare și se vor înlătura toate plantele ce prezintă simptome de inbolnavire.

Răsadurile scoase din răsadnițe sau solarii se fasonează prin scurtarea frunzelor cu 1/3 până la 1/2 din lungime. La răsadurile nerepicate, ca și cele care nu au fost scoase cu suficient pământ pe rădăcini, se fasonează si rădăcinile prin scurtarea la aproximativ 2cm a ramificațiilor laterale, înlăturarea vâarfului pivotului, după care se mocirlesc

Plantarea răsadurilor se face în perioada de 15 iunie-15iulie .Pe fiecare strat înălțat se plantează câte două rânduri de varză, la distanțe de 70-80cm și 26-30cm între plante pe rând , realizându-se o densitate de aproximativ 45.000- 50.000 plante la ha.

Bibliografie

https://www.agrimedia.ro/articole/tehnologia-de-cultivarea-verzei-in-camp

http://www.arhiva.lumeasatului.ro/in-cultura-succesiva-varza-de-toamna-se-planteaza-acum_l549.html

https://www.gazetadeagricultura.info/plante/legume/595-varzoase/varza/11531-in-luna-iunie-vom-planta-varza-de-toamna.html

http://www.horticultorul.ro/legume/cultura-verzei-de-toamna/

https://www.revista-ferma.ro/articole/horticultura/infiintarea-culturii-de-cartof-extratimpuriu/

http://www.horticultorul.ro/legume/cultivarea-cartofului-timpuriu/

http://agrointel.ro/76583/cultivarea-cartofilor-cand-si-cum-se-face-plantarea-tuberculilor-incoltiti/

http://www.pistil.ro/informatii-despre-cartofi-sfaturi-pentru-infiintarea-culturii-si-ingrijirea-acestei-legume/

Legumicultură Volum II Nistor Stan, Neculai Munteanu

Preview document

Tehnologii de cultivare și recoltare pentru varza de toamnă și cartoful timpuriu - Pagina 1
Tehnologii de cultivare și recoltare pentru varza de toamnă și cartoful timpuriu - Pagina 2
Tehnologii de cultivare și recoltare pentru varza de toamnă și cartoful timpuriu - Pagina 3
Tehnologii de cultivare și recoltare pentru varza de toamnă și cartoful timpuriu - Pagina 4
Tehnologii de cultivare și recoltare pentru varza de toamnă și cartoful timpuriu - Pagina 5
Tehnologii de cultivare și recoltare pentru varza de toamnă și cartoful timpuriu - Pagina 6
Tehnologii de cultivare și recoltare pentru varza de toamnă și cartoful timpuriu - Pagina 7
Tehnologii de cultivare și recoltare pentru varza de toamnă și cartoful timpuriu - Pagina 8
Tehnologii de cultivare și recoltare pentru varza de toamnă și cartoful timpuriu - Pagina 9
Tehnologii de cultivare și recoltare pentru varza de toamnă și cartoful timpuriu - Pagina 10
Tehnologii de cultivare și recoltare pentru varza de toamnă și cartoful timpuriu - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Tehnologii de cultivare si recoltare pentru varza de toamna si cartoful timpuriu.docx

Alții au mai descărcat și

Protecția biologică a legumelor din grupa verzei

1. Cultura legumelor din grupa verzei 1.1 VARZA ALBĂ PENTRU CĂPĂŢÂNĂ Brassica oleracea L. var. capitata L. f. alba DC. Familia Cruciferae...

Varza

Cap 1. Caracteristicile morfologice și tehnologice ale verzei 1.1. Caracterizarea botanică a verzei 1.1.1. Varza pentru căpățână Varza pentru...

Tehnologia de cultură în sistem ecologic a castraveților (Cucumis sativus) în seră

Familia: Cucurbitaceae Denumire științifică: Cucumis sativus Origine: Provine din India și este cultivat în regiuni tropicale și temperate. Se...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Tehnologia culturii plantelor de câmp și horticole II

TCP CURS 1 AGROTEHNICA SPECIALA A LEGUMELOR Agrotehnica speciala a legumelor are ca obiective principale cunoasterea principalelor grupe de...

Te-ar putea interesa și

Combaterea bolilor și dăunătorilor din culturile de cartof

CAPITOLUL I INTRODUCERE Cartoful este o plantă de cultură ce prezintă o deosebită importanţă pentru alimentaţia oamenilor,furajarea animalelor şi...

Factorii care Contribuie la Realizarea Calității Culturii Verzei de Bruxelles

Pentru aprecierea calitatii legumelor si fructelor se folosesc diferite criterii specifice fiecarui produs si care scot în evidenta...

Combaterea Buruienilor la Cartof

ARGUMENT Cartoful este principala cultura tuberculifera cultivate in Romania si in lume, datorita compozitiei chimice a tuberculilor si...

Legumicultură

DEFINIŢIA ŞI OBIECTIVELE LEGUMICULTURII Privită în sens restrâns, legumicultura este o ştiinţă care se ocupă de cultura legumelor. Etimologia...

Ai nevoie de altceva?