Tehnologii Agricole Mazarea

Extras din referat Cum descarc?

Mazarea este cultivata pentru boabe, care se pot folosi in alimentatia umana sau in furajarea animalelor. In alimentatia umana se folosesc boabele provenite de la soiuri care apartin mazarii de gradina, care se recolteaza la maturitatea verde. In aceasta faza boabele se folosesc ca leguma in stare proaspata, congelate sau in conserve si de regula se asociaza cu alte alimente.
Ajunse la maturitate boabele sunt decorticate, macinate si intra in compozitia unor supe, piureuri sau ca adaos in sortimentul de paine proteinizata.
Consumul boabelor mature de mazare este specific pentru Europa Centrala si de Vest, in estul Europei se foloseste fasolea, iar in Orient se folosesc cu precadere nautul si lintea.
In furajarea animalelor se folosesc : boabele mature, care intra in diferite proportii in compozitia unor retete de nutreturi combinate pentru diverse categorii de animale crescute in sistem industrial (pui pentru carne, gaini pentru ouat, tineret porcin sau la ingrasat, bovine la ingrasat) si se pot folosi ca atare in hrana oilor si caprelor.
Mazarea intra in compozitia borceagurilor alaturi de secara sau ovaz si se consuma in stare verde, fan sau siloz.
Importanta agronomica este data de faptul ca este foarte buna premergatoare pentru toate culturile (cu exceptia orzului si orzoaicei pentru bere), deoarece elibereaza terenul devreme, il lasa curat de buruieni si resturi vegetale, imbogatit in substanta organica si azot, lasa solul structurat si cu umiditate suficienta pentru a fi arat devreme si a obtine o aratura de calitate.
Cultura este integral mecanizata si datorita recoltarii foarte timpurii in zona de campie pot fi infiintate culturi succesive.
Raspandire, Suprafata, Productii Mazarea este o cultura a zonei temperate cu un areal restrans intre 40 si 50 latitudine si nu se cultiva mai spre nord datorita insuficientei caldurii si nici mai spre sud din cauza temperaturilor excesive (la peste 25-28 C avorteaza florile sau pastaile), secetei si daunatorilor.
Suprafata cultivata cu mazare pe glob a scazut, iar in anul 2001 a fost de 6, 2 milioane hectare, cu o productie medie mondiala de 1688 kg/ha. Cele mai mari suprafete s-au cultivat in Canada (1, 39 mil. ha) urmata de China (750 mii ha) si India (700 mii ha), Franta (417 mii ha), Ucraina (300 mii ha), Germania (164 mii ha) si Danemarca (60 mii ha). Cele mai mari productii medii se realizeaza in tarile vest europene, in anii favorabili Franta, Belgia si Olanda depasesc productia de 4000 kg/ha. In tara noastra suprafata cu mazare a fost destul de fluctuanta.
Evolutia suprafetei cu mazare in Romania Productia medie in Romania a fost in 1992 de 1509 kg/ha, iar in 2001, numai 1333 kg/ha. Din cauza lipsei cererii pietei, suprafata cu mazare a scazut in ultimul timp.
Sistematica, Soiuri Mazarea apartine genului Pisum care prezinta doua specii: Pisum sativum mazarea comuna, cu florile albe, cultivate pentru boabe care ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii Agricole Mazarea
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!