Tehnologia Microundelor

Cuprins referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE.3
II. PRINCIPIILE TRATAMENTULUI CU MICROUNDE.4
2.1. Proiectarea generatorului cu microunde.5
2.2. Proiectarea circuitelor de iesire.6
III. INDICATOARE DE NIVEL AL SEMNALULUI.9
3.1. Dispozitive si componente specifice masurarilor in domeniul microundelor.10
3.1.1. Transformatoare de polarizare.10
3.1.2. Atenuatoare, defazoare.11
a) Atenuatoare.11
b) Defazoare.13
IV. COMPORTAMENTUL PROUSELOR ALIMENTARE ASUPRA CARORA SE ACTIONEAZA PRIN INTERMEDIUL MICROUNDELOR.14
V. APLICATII MODERNE ALE MICROUNDELOR.15
5.1. Aplicatii in industria alimentara.15
5.1.1. Decongelarea si temperarea cu microunde.16
5.1.2. Pasteurizarea si sterilizarea cu microunde.16
5.1.3. Uscarea si liofilizarea cu microunde.17
5.1.4. Cuptorul cu microunde.17
5.2. Aparatele radar.20
5.3. Dispozitive de neutralizare a deseurilor medicale infectioase cu ajutorul microundelor.21
VI. CONCLUZII.25


Extras din referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Microundele sunt radiatii electromagnetice de frecventa ridicata variind intre 300 MHz pana la 300 GHz si lungimi de unda cuprinse intre 1m si 1 mm, situate intre undele radio. 
Una dintre primele utilizari ale microundelor a fost in cadrul aparatelor radar din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dar ele sunt folosite intr-o gama mult mai larga de domenii. De cand au fost utilizate pentru prima data, microundele si-au gasit o raspandire larga in diferite instalatii si dispozitive: instalatii de securitate a zborului, radare militare si de politie, instalatii de emisie TV, dotari de telefonie mobila, aparate medicale de diatermie (metoda terapeutica, constand in ridicarea temperaturii unor organe interne cu ajutorul curentilor de inalta frecventa) si cuptoare cu microunde. Totodata, numarul de aplicatii industriale a crescut permanent si alarmant. Microundele sunt folosite pentru incalzire in instalatiile de prelucrare a cauciucului, precum si in cele de producere a hartiei si a cartonului.
Primul procedeu de prelucrare cu microunde din industria alimentara a fost uscarea cartofilor prajiti "chips". Reusita acestui procedeu a impulsionat dezvoltarea altor metode cum ar fi: prelucrarea carnii de pasare, a costitei, a salamului, pateurilor din carne, uscarea pastelor fainoase, a legumelor, a concentratelor din sucuri, condimente, dospirea gogosilor si a painii, prajirea gogosilor, pasteurizarea sucurilor de fructe. Datorita dezvoltarii si a riscului de interferare cu comunicatiile, s-a stabilit o conventie internationala care a definit frecventele utilizate in domeniul industrial, stiintific si medical.(2).
II. PRINCIPIILE TRATAMENTULUI CU MICROUNDE
Energia microundelor a fost folosita in procesele industriale de foarte multi ani. Folosirea acestora in locul surselor convetionale de caldura s-a produs datorita mai multor avantaje cum ar fi :
- incalzirea rapida in profunzime
- economisire de energie si timp si imbunatatirea calitatii
In primii ani de studii a incalzirii prin microunde aceste avantaje au fost greu de justificat in raport cu pretul scazut al incalzirii cu ajutorul derivatiilor petrolului.
Toate acestea impreuna cu reticenta multor industrii de a schimba sistemele conventionale existente dar adesea eficiente si depasite cu sisteme bazate pe microunde a dus la o crestere lenta dar foarte bine documentata a acestei tehnologii.
Cele mai mari avantaje ale energiei microundelor asupra tehnologiei convetionale au fost bine precizate de catre Parkin (1979).
o mai eficienta uscare vis-a-vis de perioada de uscare reducand costurile de productie
o sistemul este mult mai compact decat sistemul conventional 
o energia este transferata intr-un mod mult mai curat (fara poluare)
o se realizeaza afanarea materialului 
o absortia energiei in mod selectiv de catre constituentii cu pierderi
o energia se disipa repede in volumul materialului
o evita uscarea excesiva
o un cost relativ scazut al intretinerii
Microundele sunt generate de un dispozitiv electronic numit magnetron. Acesta emite energie radianta de inalta frecventa cu centri de incarcatura pozitiva si negativa care isi schimba directia de miliarde de ori/sec. Energia este transmisa in incinta cuptorului printr-un tub numit ghid de unde cu ajutorul unei antene in mod asemanator functionarii radarului. Spatiul inchis constituit din peretii metalici ai cuptorului serveste la reflectarea microundelor si crearea unui sistem de rezonanta. Produsele alimentare cu sau fara ambalaj situate in incinta cuptorului vor capata energia campului de microunde.
Magnetronul este un oscilator de putere in microunde. El lucreaza in regim de purtatoare sau impuls. In radiatie continua poate debita puteri de microunde de ordinul 20KW cu randament de 80%, iar in regim de impuls puteri de megawati, intrucat puterea de varf Pv si puterea medie Pm, corespunde raportului intre perioada de repetitie T si durata impulsului. Banda de frecvente de lucru este ingusta deoarece magnetronul utilizeaza cavitati rezonante incorporate intr-un anod metalic masiv de obicei din Cu. Intre anod si catod se aplica o tensiune continua de ordinul miilor de volti.
Datorita cavitatilor rezonante prevazute in anod, campul electromagnetic de microunde are la rezonanta intensitate mare, astfel incat in obtinerea puterii de microunde prin franarea electronilor, contribuie atat interactiunea indelungata camp electric electron, cat si intensitatea mare a campului electric. Interactiunea are loc in timp ce electronii se deplaseaza in jurul catodului, in spatiul anod-catod.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Microundelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!