Tehnologia exploatării taurinelor pentru producția de carne

Extras din referat Cum descarc?

Fiecare dintre sistemele de ingrasare intruneste diferite metode tehnologice, care variaza in functie de tara si zona, iar in cadrul acestora chiar de la o ingrasatorie la alta, corespunzator conditiilor specifice pe care acestea le intrunesc. In cele ce urmeaza se vor prezenta principalele tehnologii grupate pe sisteme de ingrasare, insistandu-se indeosebi asupra celor care se utilizeaza in tara noastra sau intrunesc perspective de adoptare
Tehnologia de ingrasare in sistem intensiv
Sistemul intensiv de ingrasare se caracterizeaza printr-un nivel de nutritie intens, cu ratii echilibrate si structurate corespunzator cerintelor specifice fiecarei etape de varsta, care sa favorizeze obtinerea unor indici tehnico-economici de productie cat mai ridicati. In functie de tehnica ingrasarii, de varsta si masa de valorificare, de principalii indici de productie si de calitatea produsului obtinut, ingrasarea intensiva se grupeaza in: ingrasarea pentru carne alba si ingrasarea "baby-beef" a tineretului. Ingrasarea pentru carne alba (sau ingrasarea ultra-precoce a viteilor), are drept scop valorificarea foarte timpurie a viteilor hraniti in exclusivitate pe baza de lapte sau substituienti ai acestuia, in vederea obtinerii carnii de culoare roz-sidefie, cu insusiri organoleptice superioare. Cu o tehnologie specifica, producerea carnii de vitel se realizeaza in unitati specializate, cu o capacitate de 30-200 capete pe serie si care, in functie de varsta valorificarii, se repeta de 3-4 ori pe an. Datorita costului ridicat de productie si al masei corporale de valorificare redusa, reprezinta o metoda de ingrasare a carei pondere pe plan mondial este in continua scadere, iar in tara noastra nu se mai practica decat in cazul unor comenzi ferme pentru export. Ingrasarea "baby-beef" a tineretului. Conceputa in SUA, metoda a fost apoi preluata si adoptata in diferite alte tari. In functie de varsta si masa corporala la valorificare, acest sistem intruneste ca metode tehnologice ingrasarea foarte precoce si cea normala, ultima fiind cel mai frecvent practicata, ca urmare a cantitatilor sporite de carne pe care le asigura. Ingrasarea de tip "baby-beef" normal se realizeaza in unitati specializate care, conform proiectelor elaborate si aplicate in tara, intrunesc capacitati de 3000-10000 capete. Preluarea viteilor se realizeaza la varsta de 12-15 zile, iar tehnologia prevede trei faze: faza I - alaptare-intarcare, faza a II-a - crestere-ingrasare si faza a III-a - ingrasare-finisare. Varsta de valorificare este de 380-400 zile cand se realizeaza greutati corporale de 420-450 kg, cu sporuri medii zilnice de crestere in greutate de 1000-1100 g.
Tehnica hranirii taurinelor in sistem intensiv 
Faza I, de alaptare-intarcare. Are durata de 70 zile, din care 60 zile de alaptare. Ritmul acumularilor medii zilnice de masa corporala trebuie sa fie de 750 g. Alaturi de substituienti de lapte, in vederea asigurarii corespunzatoare a nivelului de hranire pe intreaga durata a acestei faze, se administreaza la discretie nutreturi combinate. Intarcarea se face cu 10 zile premergator transferarii tineretului in adaposturile de faza a II-a, iar in ultimele 3-4 zile ale acestei faze se executa vaccinarea antipasteurelica si antileptospirica. Trecerea in adaposturile din faza a II-a se executa pe compartimente, aplicandu-se principiul "totul plin - totul gol". 
Faza a II-a, de crestere-ingrasare. Are durata de 190 zile. Corespunzator acestei faze de ingrasare, diferentiat pe etape de varsta si masa corporala, tineretul va fi hranit la discretie, asigurandu-se necesarul de principii nutritivi. In scopul dezvoltarii functiilor aparatului digestiv, in furajare se va pune accent pe nutreturile de volum, reprezentate prin fanuri de buna calitate, semisiloz de leguminoase, porumb siloz, radacinoase, precum si concentrate sub forma de cereale "fulguite" si insilozate, nutret combinat si supliment proteino-vitamino-mineral.
Faza a III-a, de ingrasare-finisare. Hranirea se asigura la discretie, asigurandu-se 2-3 sortimente de nutreturi sau furaj unic, care sa intruneasca cerintele nutritive. Realizarea parametrilor de productie scontati se desfasoara ritmic si in aceasta faza, atat sub raportul acumularii de masa, cat si al consumului de nutreturi. La terminarea ingrasarii, livrarea se face in totalitate pe intregul adapost, evitandu-se constituirea de noi loturi de animale care, eventual, nu au ajuns la masa corporala de valorificare preconizata. In asemenea cazuri, in functie de situatie, minus-variantele se trec in adapostul de reconditionare, sau se livreaza pentru taiere. Dupa depopulare, adaposturile sunt supuse igienizarii mecanice si dezinfectiei, in vederea unei noi populari. Apa se asigura la discretie prin adapatori cu nivel constant, in cazul intretinerii in boxe colective pe durata celor 3 faze si respectiv la galeata, in cazul intretinerii in prima faza in cusete individuale, unde se prefera si folosirea apei sub forma infuziei de fan.
Tehnologia de ingrasare in sistem semiintensiv
Sistemul semintensiv intruneste o gama larga de metode, care vizeaza, in general, ingrasarea tineretului a carui valorificare se realizeaza la varsta de peste 18 luni si la o masa corporala de 450-500 kg. In ce priveste regimul de hranire, acesta se bazeaza pe folosirea prioritara a nutretului de volum (fibroase, grosiere si suculente) sau a unor produse secundare din industria alimentara. Se urmareste folosirea nutreturilor ieftine care se suplimenteaza cu cantitati moderate de concentrate, vizand realizarea unui proces de ingrasare cu performante de productie apreciabile si in conditii de economicitate. Majoritatea acestor metode de ingrasare se caracterizeaza prin intretinerea animalelor pe pasune, in stabulatie sau in sistem mixt, iar administrarea nutreturilor se face in 2-3 tainuri, pe baza de ratii precalculate. Materialul biologic supus ingrasarii este reprezentat de tineretul mascul si cel femel reformat, apartinand raselor mixte autohtone ameliorate si importate, precum si metisilor dintre acestea cu rasele de carne.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia exploatarii taurinelor pentru productia de carne.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!