Tehnologia de Valorificare a Piersicilor

Extras din referat

Mod de recoltare
Autorul G. Gradinaru in lucrarea sa "Pomicultura speciala", (2002), afirma ca fructele la piersic se matureaza esalonat (7-10 zile) si recoltatul se efectueaza in 2-3 reprize, la interval de 2-5 zile.
A. Negrila (1971) sustine ca recoltarea se realizeaza atunci cand culoarea verde tinde sa dispara de pe fructe cu cel mult 4-5 zile inainte de maturitatea de consum la soiurile cu pulpa galbena si cu 5-6 zile la soiurile cu pulpa alba. Pentru transporturi la distante mici, se pot culege cu 1-2 zile mai tarziu fata de indicatiile de mai sus. Piersicile isi continua maturarea si dupa cules. Perioada de recoltare dureaza 15-18 saptamani, incepand cu ultima saptamana a lunii iunie, pana in a treia decada a lunii octombrie.
Piersicile si nectarinele, care necesita transportul la distanta mai mare, ca si cele destinate compotului, se recolteaza la "maturitatea de livada", cand culoarea de fond a virat spre galben, iar in zona punctului stilar nu se inregistreaza inmuierea pulpei. Fructele destinate consumului imediat, pentru deshidratare, gemuri se recolteaza in faza maturitatii de consum, in care gustul, aroma, structura si textura sunt optime.
Varful de productie se situeaza intre 1 si 20 august. 
Dupa autorul G. Gradinaru, momentul optim de recoltare se considera atunci cand fructele au ajuns la marimea, forma si pigmentatia caracteristica soiului. Recoltate inainte, piersicile nu relateaza insusirile caracteristice soiului, iar cele cu grad de maturare avansat se depreciaza usor.
Piersicile sunt fructe perisabile, de aceea recoltatul, ambalatul, transportul si valorificarea trebuie sa se faca cu mare atentie in ambalaje specifice, de capacitati mici, alveolare etc. Recoltatul se face manual la piersici si nectarine, insa paviile pot fi recoltate cu vibratorul. In figura urmatoare este prezentata o masina de recoltat piersici.
Presortarea
Presortarea se aplica fructelor destinate pastrarii indelungate si ea se efectueaza o data cu recoltarea eliminandu-se exemplarele afectate de boli, daunatori, grindina sau vant. Presortarea poate fi considerata o operatiune de conditionare efectuata in acelasi timp sau putin dupa recoltare. La produsele perisabile nu se recomanda sortari repetate, care ar mari numarul de manipulari. Din acest motiv, presortarea poate inlocui sortarea calitativa si chiar calibrarea la fructe cum sunt capsunile, afinele etc. 
Presortarea efectuata in momentul recoltarii este de mai multe tipuri. Presortarea manuala concomitenta se executa in acelasi timp in mai multe ambalaje de recoltare, pentru fiecare calitate in mod separat. Presortarea manuala esalonata presupune recoltarea numai a acelor fructe care corespund STAS sub aspect calitativ (grad de maturitate, prospetime, integritate, sanatate). Presortarea manuala selectiva are in vedere recoltarea, in unele cazuri, diferentiata si pe grupe de calitate, a fructelor destinate numai unei anumite directii de valorificare. In acest mod se pot realiza loturi de marfa pentru export sau pentru pastrare, restul pentru consum imediat in stare proaspata, sau pentru industrializare. (http://www.scrigroup.com/casa-masina/pomicultura/RECOLTAREA-FRUCTELOR15751.php)
Sortarea
Sortarea reprezinta inlaturarea fructelor ce nu sunt adecvate pentru a fi ambalate. Acestea sunt respinse din cauza defectelor, dimensiunii, culorii si a altor factori. Daca fructul este respins din cauza taieturilor / putregaiului sau a oricarui alt tip de deteriorare, fizica, acesta nu mai poate fi comercializat si poate fi utilizat doar pentru producerea sucurilor, gemurilor sau drept furaj pentru animale. Fructele ce nu sunt deteriorate din punct de vedere fizic, dar au dimensiuni mici si nu au o forma bine conturata sau au pete pe epiderma, se pot comercializa mai degraba pe pietele locale cu valoare joasa mai putin solicitante, decat pe pietele autohtone sau de export cu valoare mai inalta.
La interprinderile ce manipuleaza cantitati mari de fructe si au un sistem de tip conveier pentru sortare, unii producatori instaleaza sisteme de inspectare anterior sortarii. Presortarea elimina fructele cu defecte serioase, ce sunt potrivite doar pentru procesare. Presortarea economiseste timp permitand sortatorilor sa se concentreze asupra eliminarii fructelor cu defecte mai putin vizibile si sa sorteze celelalte fructe conform categoriei de calitate relevanta- conform dimensiunii, culorii, lipsei petelor etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Valorificare a Piersicilor.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!