Tehnologia de fabricare a înghețatei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere pag 2
Cap. I. Tehnologia de obtinere a inghetatei pag 5
1.1.Materii prime si auxiliare pag 5 1.1.1. Materii prime si auxiliare de origine lactata pag 5 1.1.2. Materii prime si auxiliare de origine nelactata pag 8
Cap. II. Etapele fabricarii inghetatei pag 11
2.1. Pregatirea mixului pag 11 2.2. Pasteurizarea mixului pag 12 2.3. Omogenizarea mixului pag 13 2.4. Racirea si maturarea mixului pag 14 2.5. Freezarea sau congelarea mixului pag 16 2.6. Portionarea si ambalarea inghetatei pag 18 2.7. Calirea inghetatei pag 20 2.8. Depozitarea inghetatei calite pag 21
Cap. III. Caracteristicile organoleptice ale inghetatei pag 22
3.1. Proprietati organoleptice pag 22 3.2. Proprietati fizico - chimice pag 23
Bibliografie pag 24

Extras din referat:

Originile inghetatei sunt destul de neclare. Cert este ca multe civilizatii antice au fost cucerite de un predecesor al inghetatei actuale. Mesopotamia e recunoscuta ca detinand primele locuri special concepute pentru racirea alimentelor (datand de acum 4000 de ani), amplasate pe malul raului Eufrat, unde persoanele instarite isi depozitau alimentele. Faraonii Egiptului solicitau sa li se trimita gheata pe mare. In secolul V inainte de Hristos, grecii vindeau conuri de gheata amestecate cu miere si fructe.

In Imperiul Roman, imparatul Nero (37-68 e.n.) poruncea sa-i fie aduse gheata si zapada din munti pentru a fi combinate cu fructe si miere pentru a le da savoarea mult apreciatei inghetate. Desi nu exista documente scrise care sa ateste acest lucru, se pare totusi ca inghetata isi are originea in curiozitatile culinare ale Imparatului Tang din Shang, China, (1675-1646 i.e.n.), care adora amestecul zapadei cu sirop de fructe si lapte.

Marco Polo a fost cel care in 1295 a facut cunoscut rolul laptelui in inghetata, preluand ideea din China si aducand-o in Italia. Amestecarea laptelui cu gheata avea meritul de a face desertul mai cremos, prin urmare, aceasta idee a prins foarte repede la nobilimea vremii, devenind un ingredient mult ravnit la dineurile fastuase organizate in acea perioada.

Din Italia, "laptele inghetat" a ajuns in Franta, in secolul 16, prin Catherine de Medici care a devenit regina Frantei prin casatoria cu Henry al II-lea. Curand dupa instalarea acesteia in Franta, multi dintre bucatarii francezi pregateau acest desert ca pe o specialitate delicioasa. Nu a mai durat mult pana cand un bucatar francez si-a deschis un magazin special pentru a vinde inghetata, fiind primul care a adaugat aroma de ciocolata sau de capsuni pe laptele inghetat.

In America, inghetata a ajuns in secolul 18, in 1776 fiind deja deschis primul magazin ce vindea exclusiv inghetata la New York.

Odata cucerita intreaga lume de aroma ispititoare a inghetatei, inventiile dedicate imbunatatirii ei nu au ezitat sa apara. Una peste alta, istoria inghetatei moderne este strans legata de o serie de descoperiri:

- posibilitatea racirii alimentelor sau bauturilor prin amestecarea cu gheata sau cu zapada;

- dizolvarea sarurilor in apa produce un efect de racire (si raspandirea acestei idei); In aceasta etapa, inghetata era facuta manual prin plasarea unui bol intr-un tub ce continea gheata si sare. Aceasta metoda permitea reducerea temperaturii ingredientelor printr-un proces relativ simplu: sarea este racita de catre gheata, iar efectul sarii asupra ghetii era de topire partiala, absorbind totodata caldura latenta, aducand astfel amestecul sub temperatura de inghet.

- inventarea aparatului de facut inghetata pe la mijlocul secolului al XIX-lea; Principiul de functionare al acestui e similar celui prezentat anterior, cu mentiunea ca aceasta masinarie diminua timpul alocat unei inghetate, facand-o totodata si mai cremoasa.

- inventarea frigiderului mecanic (sfarsitul sec. al XIX-lea, inceputul sec. XX);

- Inainte de inventarea frigiderelor moderne, inghetata era un lux rezervat ocaziilor speciale. Prepararea ei era destul de laborioasa. Gheata era taiata de pe lacuri in timpul iernii si depozitata in ghetarii speciale, bine izolate termic. Inghetata era preparata manual intr-un castron mare inconjurat de gheata si sare. Temperatura ingredientelor era micsorata de amestecul de gheata pisata cu sare. Apa sarata era racita de gheata care o aducea sub punctul de inghet. Castronul imersat in lichid avea un contact mai bun cu amestecul de gheata, apa si sare decat cu gheata singura. Acest amestec de apa, gheata si sare, inventat in 1864 de o americanca pe nume Nancy Johnson, a facut posibila producerea inghetatei pe loc, eliminand problema racirii continue dintre punctul de producere si cel de consum. Inghetata a devenit, pentru prima oara, un desert popular. Prima fabrica ce a produs in scop comercial inghetata a fost deschisa in Baltimore, Maryland, in 1851, de Jacob Fussell, un fermier producator de lapte

- Inventarea refrigerarii industriale de catre inginerul german Karl von Linde la 1870 a eliminat nevoia de a taia blocuri de gheata naturala iar procedeul de refrigerare continua perfectionat in 1926 a permis nasterea industriei moderne de fabricare a inghetatei. Inghetata a devenit disponibila si accesibila in cea mai mare parte a lumii; poate fi cumparata d dpeste tot intr-o multitudine de ambalaje, cantitati si arome.

Inghetata moderna

In secolul al XVIII-lea, frisca, laptele si galbenusurile de oua au inceput sa intre in componenta retetelor, rezultand ceea ce se intelege in zilele noastre prin inghetata. Editia din 1751 a "The Art of Cookery, Made Plain and Easy" de Hanna Glasse prezenta o reteta de inghetata de mure. In 1768 a fost publicata "L'Art de Bien Faire les Glaces d'Office" de M. Emy, o carte de bucate dedicata in intregime retetelor de inghetata. Inghetata a fost introdusa in SUA de colonistii care au adus cu ei retetele de acasa. In era colonizarii, cofetarii, dintre care multi erau francezi, vindeau inghetata in magazinele lor din New York si alte orase. Benjamin Franklin, George Washington si Thomas Jefferson erau cunoscuti drept consumatori asidui de inghetata. Dupa 1830, cand s-au raspandit masinile de inghetat, aceasta a devenit mai ieftina si mai usor de procurat. In 1843, Nancy Johnson a inventat primul racitor cu gheata de mica capacitate.

Bibliografie:

1. Usturoi M. G. 2007 - Tehnologia laptelui si a produselor derivate. Editura Alfa, Iasi.

2. Caloianu E. si Zalutchi P. 2001 - Tehnologia prelucrarii laptelui in sistem de mica industrie, Editura Unversitas Company,Bucuresti.

3. www.inghetata.ro

4. http://images.google.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia de fabricare a inghetatei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
4 696 cuvinte
Nr caractere:
29 029 caractere
Marime:
2.16MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
inghetata, fabricare, ingrediente, retete
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!