Tehnologia de cultura in sistem ecologic a castravetilor (Cucumis sativus) in sera

Extras din referat Cum descarc?

Familia: Cucurbitaceae
Denumire stiintifica: Cucumis sativus
Origine: Provine din India si este cultivat in regiuni tropicale si temperate. Se cultiva in numeroase varietati, datorita diversitatii fructelor.
Tulpina: vita taratoare de 1,5 -  2 m lungime, care creste agatandu-se pe spaliere sau alte structuri de sustinere cu ajutorul carceilor.
Frunzele: sunt mari, aspre si acopera fructele.
Florile: sunt mici, de culoarea galben pal.
Fructul: este cilindric, alungit, poate ajunge si la lungimi de 50 cm, desi in mod normal are cca 10 cm lungime.
PRODUCEREA RASADURILOR
se executa in exclusivitate in sere, atat pentru ciclul I cat si pentru ciclul II. Rasadurile se produc repicate in ghivece sau cuburi nutritive dupa tehnologia generala de producere a rasadurilor, pentru ciclul I si prin semanat direct in ghivece pentru ciclul II. Acolo unde se produce cantitate mare de rasaduri, intreg fluxul tehnologic este automatizat si se desfasoara prin semanat direct in palete alveolare. De retinut este faptul ca, rasadurile nu trebuie calite, deoarece plantarea are loc tot in sera. Rasadurile pentru ciclul I de cultura se produc intr-o perioada lunga de timp (40-45 zilei) datorita conditiilor de mediu precare din perioada de producere (noiembrie-ianuarie), in timp ce pentru ciclul II de cultura, varsta rasadului este mult mai mica (30-35 zile), deoarece conditiile de temperatura si lumina din perioada de vara sunt favorabile. Se recomanda soiuri si hibrizi valorosi, rezistenti genetic la boli si cu un grad ridicat de adaptabilitate la conditiile de mediu din aceste spatii de cultura.
INFIINTAREA CULTURII
Cele doua cicluri principale sunt: ciclul I care incepe de la 10-15 ianuarie, uneori la inceput de februarie si dureaza pana la sfarsitul lunii iunie-inceputul lunii iulie si ciclul II din iulie pana in octombrie.
LUCRARI DE INGRIJIRE IMPORTANTE PENTRU FIZIOLOGIA PLANTEI
DIRIJAREA FACTORILOR DE MEDIU
Temperatura 
reprezinta un factor esential in cultura castravetilor, de nivelul acesteia depinzand desfasurarea proceselor metabolice din planta. Este bine ca in sera temperatura sa fie condusa la nivelul optim al speciei(temperatura minima de germinare a semintelor este de 15 - 16oC, iar optima pentru crestere si dezvoltare 25-30oC) sau cat mai aproape de acesta si in stransa legatura cu ceilalti factori de mediu. In sere, spre deosebire de alte sisteme de cultura, temperatura se poate dirija prin intermediul instalatiei de incalzire automata. Se folosesc cu foarte bune rezultate si ecranele termice, care au rolul de mentinere a caldurii in spatiile respective, fiind din material plastic simplu sau aditivat cu aluminiu.
Lumina 
este foarte importanta deoarece participa la procesul de fotosinteza care are influenta asupra cresterii si dezvoltarii plantelor.
La ciclul I de cultura intensitatea luminoasa este scazuta, de aceea se iau masuri de patrundere a unei cantitati de lumina cat mai mari: respectarea desimii de plantare, spalarea geamurilor, folosirea unei sticle de calitate, cultivarea de hibrizi mai putin pretentiosi la intensitatea luminoasa etc.
Conditii bune de lumina in sere sunt la ciclul II de cultura, uneori in exces, situatie in care se intervine prin stropirea geamurilor cu emulsie de huma, folosirea plaselor de umbrire din material plastic de culori diferite instalate la acoperis, jaluzele etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de cultura in sistem ecologic a castravetilor (Cucumis sativus) in sera.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!