Tehnologia de cultivare la sofranel in sistem ecologic

Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Progresul umanitatii se bazeaza, in general, pe noile descoperiri tehnico-stiintifice. Uneori insa, dezvoltarea societatii umane impune reactivarea unor sisteme tehnologice mai vechi, precum sistemele de agricultura ecologica, dar singurele eficiente in solutionarea unor probleme grave de mediu si de sanatate (Toncea, 2002). 
Agricutura ecologica promoveaza sisteme de productie durabile, diversificate si echilibrate, in vederea prevenirii poluarii recoltei si mediului. Productia ecologica in cultura plantelor, fara utilizarea produselor traditionale nocive, cunoaste o preocupare speciala de cateva decenii in tarile dezvoltate economic.
Bazele teoretice ale agriculturii ecologice au fost puse intre anii 1920 -  1960, imediat dupa inceperea procesului de industrializare a agriculturii (Papacostea, 1981 si Stoian, 2005) si declansarea ,,revolutiei verzi, de catre Rudolf STEINER in Germania, fondatorul conceptului de ,,agricultura biodinamica"
Agricultura ecologica urmareste armonizarea interactiunilor dinamice dintre sol, plante, animale si om sau, cu alte cuvinte, dintre oferta ecologica, economica si sociala a agroecosistemelor si nevoile umane de hrana, imbracaminte si de locuit. Fiind un tip de agricultura durabila (Toncea, 1999), scopul agriculturii ecologice poate fi exprimat printr-o functie de tip mini - max: maximizarea productiilor si minimizarea efectelor secundare negative ale activitatilor agricole (Toncea, 1997 si 1999)
Obiective privind plantele cultivate :
- integrarea naturala, inclusiv cosmica, a speciilor si varietatilor cultivate. Orice planta cultivata isi are originea in natura, in anumite ecosisteme numite centre de origine. Cele mai multe specii cultivate sunt insa raspandite in afara acestora, inclusiv in zone agricole de pe alte continente, in conditii naturale foarte diferite. 
- optimizarea structurilor agricole vegetale. Exista numeroase motive pentru ca intre plantele cultivate pe de o parte si intre acestea si cele necultivate sa existe un raport optim ca numar si suprafata ocupata.
- dimensionarea corespunzatoare a spatiului de nutritie. In fermele ecologice densitatea plantelor la recoltare este mai mica decat in cele conventionale. In acest fel plantele beneficiaza de spatii de nutritie mai mari pentru a fi mai viguroase si mai sanatoase.
- refacerea echilibrelor naturale privind circuitul apei si al elementelor nutritive si infestarea cu buruieni, boli, insecte si alti daunatori; 
Agricultura ecologica propriu-zisa (organica sau biologica) este un sistem de agricultura orientat spre: 
-  obtinerea de produse agricole cu calitati nutritive ridicate: fara reziduuri de pesticide; cu continut mare de substante nutritive -  substanta uscata, proteine, aminoacizi esentiali, glucide, grasimi, vitamine, microelemente etc; calitati superioare de pastrare si culinare; calitati organoleptice (savoare); digestibilitate buna etc.; 
-  ameliorarea fertilitatii solurilor: cresterea continutului de humus; corectarea aciditatii si a carentelor de elemente nutritive; imbunatatirea insusirilor fizice si hidrofizice, redresarea activitatii biologice etc.; 
-  eliminarea tuturor formelor de poluare a solului, apei si aerului. 
Adeptii agriculturii organice (biologice, ecologice) se preocupa, aproximativ in aceeasi masura, si de solutionarea problemelor privind: 
- reducerea migrarii populatiei de la sat la oras: imbunatatirea conditiilor de valorificare a productiei si mentinerea viabila a gospodariilor si fermelor mici si mijlocii; 
- diminuarea consumului de energie neregenerabila: reducerea volumului de lucrari mecanice si a consumului specific de carburanti si lubrifianti; 
- imbunatatirea conditiilor de viata ale animalelor: asigurarea nu numai a nevoilor fiziologice, dar si a principiilor umane de ingrijire, care exclud cresterea in bacterii, concentrarea excesiva, etc. 
Pentru realizarea acestor obiective, agricultura ecologica foloseste atat tehnici conventionale (modificate corespunzator principiilor agriculturii ecologice), cat si tehnici noi, special elaborate pentru inlocuirea celor intensive. Astfel, productia vegetala ecologica se bazeaza pe rotatii lungi (in care sa intre, obligatoriu, o planta leguminoasa, anuala sau perena sau/si una pentru ingrasamant verde), pe lucrarile solului (care afaneaza solul si incorporeaza superficial ingrasamintele organice), pe lupta integrata (prin folosirea metodelor preventive si curative, mecanice si biologice, impotriva daunatorilor) si pe fertilizarea cu ingrasaminte organice (gunoi de grajd, compost, resturi vegetale, ingrasaminte verzi si bacteriene), precum si cu minerale neprelucrate chimic (pe baza de calciu, siliciu, magneziu, fosfor, potasiu si microelemente).
Trecerea de la agricultura conventionala la agricultura ecologica este relativ dificila si dureaza 1 -  3 ani sau o rotatie, in functie de gradul de intensivizare al sistemului inainte de conversie. Pentru a avea certitudinea ca ferma, gospodaria, asociatia, societatea sau intreprinderea este organica (biologica, ecologica), trebuie ca acestea sa fie controlate amanuntit si de mai multe ori de catre o institutie de certificare abilitata de catre stat sau/si de Comisia Economica Europeana (CEE) sau Federatia Internationala a Miscarilor de Agricultura Organica (IFOAM). Certificarea costa insa destul de mult, iar procedura este, din pacate, destul de birocratica


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de cultivare la sofranel in sistem ecologic.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Costantinescu Emilia -Tehnologii speciale de obtinere a produselor agricole ecologice-Lucrari 
practice,Craiova,2019
2. Gheorghe SIN -Cercetari stiintifice pentru transfer in agricultura, industria alimentara si 
silvicultura Vol. XX, 2017 
3.https://pdfslide.net/documents/plante-aromatice-in-sistem-ecologic.htm
4.https://agroromania.manager.ro/articole/tehnologii/Ingrasaminte-minerale-acceptate-in-sistemul-de-agricultura-ecologica-428.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!