Tehnologia Cultivării Rapiței în Sistem Ecologic

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CAPITOLUL I 3
DELIMITARI CONCEPTUALE 3
1.1. Istoricul si evolutia agriculturii ecologice 4
1.2. ,,Agricultura ecologica", termen protejat si atribuit de U.E. Romaniei. 7
1.3. Obiectivele principiile si normele 7
CAPITOLUL II 9
CE ESTE AGRICULTURA ECOLOGICA 9
2.1. Principii 9
2.2. Lant de distributie 10
2.3. Reguli 10
2.4. Sigla si etichetare 11
2.5. Fapte 11
CAPITOLUL III 11
NOUA LEGISLATIE - SCURTA PREZENTARE GENERALA 11
3.1. Particularitati ale legislatiei ecologice a U.E. 13
3.2. Noile regulamente privind importurile 14
3.3. Scurt istoric 15
3.4. Baze de date pentru semintele ecologice 15
3.5. Cicluri de lucru in cadrul UE 16
3.6. Comitetul permanent pentru agricultura ecologica 16
3.7. Date si statistici 17
CAPITOLUL III 18
TEHNOLOGIA CULTIVARII RAPITEI IN AGRICULTURA ECOLOGICA 18
4.1. Bioecologia si zonarea ecologica 18
4.2. Soiuri cultivate 20
4.3. Locul in asolament 21
4.4. Aplicarea ingrasamintelor si amendamentelor 21
4.5. Lucrarile solului
21
4.6. Samanta si semanatul 22
4.7. Lucrarile de ingrijire 22
4.8. Recoltarea si pastrarea recoltei 22
CONCLUZII 23
BIBLIOGRAFIE 25

Extras din referat:

CAPITOLUL I

DELIMITARI CONCEPTUALE

Conform definitiei, data de Organizatia pentru Alimente si Agricultura FAO (Food si Agriculture Organization), si Organizatia Mondiala a Sanatatii - OMS in "Codul Alimentarius", agricultura ecologica reprezinta un "sistem integral de gestionare a procesului de productie, care contribuie la sprijinirea si consolidarea rezistentei agroecosistemului, incluzand biodiversitatea, ciclurile biologice si activitatea biologica a solului. Agricultura ecologica pune accent pe folosirea unor practici de gestionare corespunzatoare, in loc de introducerea unor produse fabricate afara din ferma respectiva si ia in consideratie si faptul ca particularitatile fiecarei regiuni in parte necesita sisteme, bine adaptate specificului acestei regiuni. Asta se poate realiza prin folosirea, unde este posibil, a metodelor agronomice, biologice si mecanice in loc de folosire a materialelor sintetice pentru anumite operatii in cadrul sistemului. "Agricultura biologica respecta reguli stricte, stabilite prin normele legislative.

Ca orice marca comerciala, care garanteaza o mai inalta calitate si originea produselor, agricultura biologica este strans legata de respectarea unor reguli stricte de productie, stabilite prin anumite norme legislative si pentru aceasta agricultura biologica trebuie controlata si certificata. In scopul a garanta consumatorului respectarea regulilor de productie stabilite.

Agricultura ecologica este o metoda de productie care tine cont de cunostintele traditionale ale taranilor si care integreaza progresele stiintifice in toate disciplinele agronomice, raspunzand preocuparilor sociale ale mediului inconjurator, si furnizand consumatorilor produse de calitate chiar si in tarile mai sarace.

Obiectivul principal al agriculturii ecologice este de a proteja biosfera si resursele naturale ale planetei, excluzand utilizarea ingrasamintelor chimice, pesticidelor de sinteza si a erbicideior, metodele de prevenire jucand un rol primordial in lupta impotriva daunatorilor, boliior si a buruienilor.

Principiile pe care este fondata agricultura ecologica sunt universale, dar tehnicile utilizate sunt adaptate in functie de conditiile pedoclimatice, de resurse si de traditiile locale.

Agricultura ecologica este o metoda care necesita capacitate de observare si de reflexie.

Foloseste un potential ridicat de mana de lucru, necesitand deci locuri noi de munca, si mentine taranii la munca campului, aspect important intr-o perioada de somaj, pe de o parte si exod masiv din zonele rurale catre aglomerarile urbane, pe de alta parte.

Cerintele minime pentru realizarea dezvoltarii durabile:

- distribuirea echilibrata si echitabila a resurselor si accentuarea laturii calitative a productiei ca atribute ale unei noi conceptii despre redimensionarea cresterii economice.

- perfectionarea, reorientarea sau chiar schimbarea tehnologiilor, punerea lor sub control si monitorizarea riscurilor acestora.

- descentralizarea formelor de guvernare, cresterea gradului de participare la luarea deciziilor privind ecologia si mediu;

- asigurarea unui potential dezvoltat din punct de vedere financiar, economic, uman, tehnologic.

Mediul si resursele naturale trebuie sa fie recunoscute ca fundament al tuturor activitatilor umane, iar protejarea lor trebuie sa reprezinte o conditie obligatorie pentru dezvoltare.

Conceptul de dezvoltare durabila se bazeaza pe drepturi, obligatii si justitie, presupunand: necesitatea de mentinere a integritatii mediului {Enviromental integrity):

- promovarea eficientei economice (Economic efficiency);

- mentinerea echitatii (Equity).

Dezvoltarea durabila a ecosistemelor agricole si posibilitatea de a produce alimente de cea mai buna calitate, poate fi considerata cea mai insemnata contributie a agriculturii in asigurarea viitorului omenirii.

Agricultura durabila (sustenabila) este in primul rand viabila din punct de vedere economic, raspunde exigentei cererii de alimente sanatoase si de calitate superioara, este o agricultura care garanteaza protectia si ameliorarea resurselor naturale pe termen lung si le transmite nealterate generatiilor viitoare.

Bibliografie:

Prof. Dr. Mihail Dumitru si colab.; - ,,Cod de bune practici agricole" vol. I, Editura Expert,

Bucuresti, 2003

A.Fitiu, - ,,Ecologia si protectia mediului", Editura AcademicPres, Cluj-Napoca, 2007

I.Toncea - ,,Ghid practic de agricultura ecologica", Editura AcademicPres, Cluj-Napoca, 2005

Negrea, Gica. Agricultura ecologica - sansa Romaniei in U.E.?. In :Euroconsultanta, nr. 5, 2007;

Ion Viorel si colaboratorii - Agricultura ecologica, Editura Alma Mater, Bucuresti, 2000

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia Cultivarii Rapitei in Sistem Ecologic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
10 531 cuvinte
Nr caractere:
58 529 caractere
Marime:
320.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
organizatie, Alimentatie, agricultura, agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Prof. univ. dr. Soare Marin
Sus!