CAPITOLUL I
DELIMITARI CONCEPTUALE
Conform definitiei, data de Organizatia pentru Alimente si Agricultura FAO (Food si Agriculture Organization), si Organizatia Mondiala a Sanatatii - OMS in "Codul Alimentarius", agricultura ecologica reprezinta un "sistem integral de gestionare a procesului de productie, care contribuie la sprijinirea si consolidarea rezistentei agroecosistemului, incluzand biodiversitatea, ciclurile biologice si activitatea biologica a solului. Agricultura ecologica pune accent pe folosirea unor practici de gestionare corespunzatoare, in loc de introducerea unor produse fabricate afara din ferma respectiva si ia in consideratie si faptul ca particularitatile fiecarei regiuni in parte necesita sisteme, bine adaptate specificului acestei regiuni. Asta se poate realiza prin folosirea, unde este posibil, a metodelor agronomice, biologice si mecanice in loc de folosire a materialelor sintetice pentru anumite operatii in cadrul sistemului. "Agricultura biologica respecta reguli stricte, stabilite prin normele legislative.
Ca orice marca comerciala, care garanteaza o mai inalta calitate si originea produselor, agricultura biologica este strans legata de respectarea unor reguli stricte de productie, stabilite prin anumite norme legislative si pentru aceasta agricultura biologica trebuie controlata si certificata. In scopul a garanta consumatorului respectarea regulilor de productie stabilite.
Agricultura ecologica este o metoda de productie care tine cont de cunostintele traditionale ale taranilor si care integreaza progresele stiintifice in toate disciplinele agronomice, raspunzand preocuparilor sociale ale mediului inconjurator, si furnizand consumatorilor produse de calitate chiar si in tarile mai sarace.
Obiectivul principal al agriculturii ecologice este de a proteja biosfera si resursele naturale ale planetei, excluzand utilizarea ingrasamintelor chimice, pesticidelor de sinteza si a erbicideior, metodele de prevenire jucand un rol primordial in lupta impotriva daunatorilor, boliior si a buruienilor.
Principiile pe care este fondata agricultura ecologica sunt universale, dar tehnicile utilizate sunt adaptate in functie de conditiile pedoclimatice, de resurse si de traditiile locale.
Agricultura ecologica este o metoda care necesita capacitate de observare si de reflexie.
Foloseste un potential ridicat de mana de lucru, necesitand deci locuri noi de munca, si mentine taranii la munca campului, aspect important intr-o perioada de somaj, pe de o parte si exod masiv din zonele rurale catre aglomerarile urbane, pe de alta parte.
Cerintele minime pentru realizarea dezvoltarii durabile:
- distribuirea echilibrata si echitabila a resurselor si accentuarea laturii calitative a productiei ca atribute ale unei noi conceptii despre redimensionarea cresterii economice.
- perfectionarea, reorientarea sau chiar schimbarea tehnologiilor, punerea lor sub control si monitorizarea riscurilor acestora.
- descentralizarea formelor de guvernare, cresterea gradului de participare la luarea deciziilor privind ecologia si mediu;
- asigurarea unui potential dezvoltat din punct de vedere financiar, economic, uman, tehnologic.
Mediul si resursele naturale trebuie sa fie recunoscute ca fundament al tuturor activitatilor umane, iar protejarea lor trebuie sa reprezinte o conditie obligatorie pentru dezvoltare.
Conceptul de dezvoltare durabila se bazeaza pe drepturi, obligatii si justitie, presupunand: necesitatea de mentinere a integritatii mediului {Enviromental integrity):
- promovarea eficientei economice (Economic efficiency);
- mentinerea echitatii (Equity).
Dezvoltarea durabila a ecosistemelor agricole si posibilitatea de a produce alimente de cea mai buna calitate, poate fi considerata cea mai insemnata contributie a agriculturii in asigurarea viitorului omenirii.
Agricultura durabila (sustenabila) este in primul rand viabila din punct de vedere economic, raspunde exigentei cererii de alimente sanatoase si de calitate superioara, este o agricultura care garanteaza protectia si ameliorarea resurselor naturale pe termen lung si le transmite nealterate generatiilor viitoare.
Prof. Dr. Mihail Dumitru si colab.; - ,,Cod de bune practici agricole" vol. I, Editura Expert,
Bucuresti, 2003
A.Fitiu, - ,,Ecologia si protectia mediului", Editura AcademicPres, Cluj-Napoca, 2007
I.Toncea - ,,Ghid practic de agricultura ecologica", Editura AcademicPres, Cluj-Napoca, 2005
Negrea, Gica. Agricultura ecologica - sansa Romaniei in U.E.?. In :Euroconsultanta, nr. 5, 2007;
Ion Viorel si colaboratorii - Agricultura ecologica, Editura Alma Mater, Bucuresti, 2000
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.