Tehnologia Creșterii Cabalinelor

Cuprins referat

Cuprins
1. Importanta cresterii cabalinelor
2. Rasele de cabaline
3. Evaluarea aptitudinilor
4. Ingrijirea cailor - de la varsta de un an la cea de dresaj
5. Dresaj si antrenament


Extras din referat

1.Importanta cresterii cabalinelor
Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de eficienta, cu consum redus de energie.
Avantajele folosirii cabalinelor fata de mijloacele mecanizate sunt:
- Pentru producerea de energie valorica eficienta, resursele furajere din ferma, spre deosebire de mijloacele mecanizate
- Isi dozeaza efortul in functie de greutatea tractionala, in timp ce mijloacele mecanizate realizeaza consum foarte mare de carburanti
- Prin folosirea rationala se autoregleaza si nu se degradeaza, decat dupa o perioada mare de timp
- Nu se degradeaza in timpul perioadelor de nefolosire
- Produc gunoi de grajd tot timpul anului 
Dezavantajele in folosirea cailor de munca sunt:
- Productivitatea scazuta in raport cu mijloacele mecanizate
- Puterea si viteza reduse si limitate
- Hranirea si ingrijirea permanenta inclusiv in perioada de nefolosire
- Consumul sporit de energie dinamica pentru autodeplasare si activitatea celorlalte functii interne
In romania ,carnea de cal era inclusa la categoria ,,carne si alte specii" si se folosea in cantitati reduse pentru prepararea diferitelor mezeluri. La noi, laptele de iapa nu se foloseste in alimentatia umana. Pielea de cal este folosita ca materie prima pentru industria incaltaminte, marochinariei si pentru confectia harnasamentelor. Parul din coama si din coada se foloseste, in functie de lungime, pentru confectionarea perilor, arcusurilor, sitelor de morarit, saltelelor, pernelor de scaun
Gunoiul de cal se foloseste ca ingrasamant natural, mai ales in legumicultura si ca principal component al compostului folosit ca suport de creste in ciupercarii
2.Rasele de cabaline
A. Rase culturale
Usoare
Rasa Arab. Conformatia generala, eleganta si sobritatea tinutei. Constitutia este fina, iar temperamentul vioi. Se remarca prin calitati exceptionala in ceea ce priveste viteaza si rezistenta ,la care se adauga pretentiile scazute fata de conditiile de mediu.
Varietate gidran se caracterizeaza prin exteriorul armonios, elegant, gratios si util proportionat. Calul Ghidran s-a format in herghelia Imperiului Austro-Ungar. La baza formarii calului Ghidran a stat armasarul arab ''Syglavy-Gidran''. Prima linie a fost creata in 1863 de armasarul Ghidran XXI din care au derivat subliniile Ghidran XXIII (n.1878) si Ghidran XXIV (n.1880) create la Radauti. Inaltime 155 - 170 cm Culoare obisnuit roib cu numeroase pintenogeli Caracteristicile rasei. Cap mic si cu aspect uscativ, fruntea larga, privire vioaie. Gitul este lung, impodobit cu o coama matasoasa. Spinare si sale largi, scurte si drepte.
Intermediare
Rasa Lipitan se foloseste pentru tractiune usoara. Lipitanul este frumos, bine proportionat , mobil si expresiv. Calul lipitan are capacitatea productive ridicata si este capabil sa realizeze o productie energetica economica ,imbinand in mod armonios forta cu viteza, putand greutati mari, pe distante lungi. Calul lipitan are capacitatea productiva ridicata si este capabil sa realizeze o productie energetica economica, imbinand mod armonios forta cu viteza, putand tractiona greutati mari pe distante lungi, in unitatea de timp.
Rasa Trapasul Romanescse pot deplasa, in alura de trap, pe distante mari, pe drumuri de tara, neasfaltate, dezvoltand o apreciabila forta si rezistenta de fond specifica. Este bun ameliator al raselor locale de cabaline din zona colinara din Campia Olteniei, Munteniei, Dobrogei. Metisii cu iepele locale prezinta avantajul ca sunt mai putin prietenosi la conditiile de hranire si ingrijirea si au capacitatea energetica superioara parintilor.
Grele
Rasa Ardenez este reprezentantul tipic pentru transporturi grele, pe distante scurte. Este o masa masiva, cu talia de 155+162 cm si cu greutatea corporala cuprinsa intre 700 si 1000Kg.Constitutia robusta, temperamentul vioi si caracterul docil , animalul exprimand multa forta si posibilitatea de deplasare usoara. Poate tracta de pana la cinci ori propria greutate corporala, uneori si in alura de trap.
Rasa Semigreu romanesc a fost omologata in anul 1985 si s-a dovedit a fi utila pentru lucrarile di agricultura si pentru transporturile grele, datorita fortei remarcabile, dezvoltata atat in alura de pas, cat si in alura de trap. Este destul de precoce, la varsta de 3 ani tineretul realizand 96+98% din dezvoltarea adultului. Capacitatea de tractiune este remarcabila putand tracteze de 3+4 ori propria greutate corporala.
B. Rase naturale
Rasa Hutu este cea mai veche rasa autohtona, formata in conditiile pedo-climatice specifice zonei muntoase a Carpatilor din nordul tarii. Este un cal de talie mica , de numai 137 cm, cu o greutate corporala medie de 400Kg. Putin pretentios la conditiile de hrana si ingrijire, dovedeste mare longevitate, putand desfasura activitati de munca si de reproductie pana la varsta de 25 de ani.
C. Rase de tranzactie
Sunt caii ameliorati cum sunt calul de Banat, calul Ardelenesc, calul de Fagaras, calul Ialomitean , calul Dobrogean, calul ameliorat de munte. Sunt caii de constitutie robusta ,temperament vioi, caracter bun si cu pretentii modeste la hrana. Sunt rezistenti la boli, la intemperii si la efort prelungit. 
3.Evaluarea aptitudinilor
Studiul si aprecierea exteriorului , a proportionalitatii corporale pot constitui pentru fermierul-crescator de cai unul din mijloacele folosite pentru stabilirea aptitudinilor zoo-economice si a valorii biologice a fiecarui individ , in procesul de selectie si de amelionare a cabalinelor de munca din ferma.Aprecierea aplomburilor. Amplomburile membrelor anterioare sunt considerate corecte atunci cand lina verticala ,coborata din punctul spetei si privita din fata, imparte regiunile piciorului in jumatati egale si cade pe pamant putin inaintea de varful copitei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Cresterii Cabalinelor.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!