Tehnici Ecologice de Cultivare a Graului

Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
AGRICULTURA ECOLOGICA SI UNIUNEA EUROPEANA
,,Agricultura ecologica", termen protejat si atribuit de U.E. Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura este similar cu termenii ,,organica" sau ,,biologica" utilizati in alte state membre. Acest sistem de agricultura este un procedeu "modern" de a cultiva plante, de a ingrasa animale si de a produce alimente, care se deosebeste fundamental de agricultura conventionala.
Rolul sistemului de agricultura ecologica este de a produce hrana mult mai curata, mai potrivita metabolismului organismului uman, dar in deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului in respect fata de natura si legile ei.
Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de alimente cu gust, textura si calitati autentice si atractive. Aceste alimente se obtin in etapa productiei la ferma prin interzicerea stricta a utilizarii organismelor modificate genetic ( OMG-uri si derivatele acestora) si prin restrictii drastice privind folosirea fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormoni, antibiotice si sisteme intensive de crestere a animalelor.
Agricultura ecologica are o contributie majora la dezvoltarea durabila, la cresterea activitatilor economice cu o importanta valoare adaugata si la sporirea interesului pentru spatiul rural.
Sistemul de agricultura ecologica se bazeaza pe respectarea unor reguli complexe cuprinse in Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului, pe care Romania l-a preluat integral la data aderarii. Aceste reguli, alaturi de definirea metodei de productie in sectorul vegetal si de crestere a animalelor, reglementeaza si urmatoarele aspecte legate de sistemul de agricultura ecologica: etichetarea, procesarea, inspectia, marketingul si importurile.
Pe 28 iunie 2007, Consiliul U.E. a aprobat o propunere pentru un nou Regulament in agricultura ecologica, respectiv Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind etichetarea si productia ecologica, modificat prin Regulamentul (CE) nr. 967/2008 al Consiliului si normele de aplicare au fost elaborate de Comisia Europeana prin Regulamentul (CE) nr. 889/2008. Noul Regulament este mult mai clar, atat pentru fermieri cat si pentru consumatori, stabilind o serie completa de obiective, principii si reguli de baza pentru productia ecologica. Acest nou regulament va intra in vigoare la 1 ianuarie 2009, data de la care Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consilului se abroga.
Prevederile privind etichetarea produselor obtinute din agricultura ecologica, stabilite de Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consilului, sunt foarte precise, si au in vedere sa ofere incredere deplina consumatorilor ca produsele, care poarta eticheta de produs ecologic sau sigla comunitara, sunt obtinute in conformitate cu regulile cuprinse in acest regulament, sau in cazul importurilor, conform unui sistem echivalent, cu cerinte la fel de stricte.
Pentru obtinerea si comercializarea produselor ecologice pe piata insotite de eticheta si sigla comunitara specifice modului de productie ecologic, producatorii trebuie sa parcurga un proces strict ce trebuie urmat intocmai.
Astfel, inainte de a putea obtine produse agricole ce pot fi comercializate cu mentiunea ,,produs obtinut din agricultura ecologica" exploatatia trebuie mai intai sa parcurga o perioada de conversie, de minimum doi ani. Pe durata intregului lant de 
obtinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie sa respecte permanent regulile stabilite de Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consilului. Ei trebuie sa-si supuna activitatea din exploatatie, unor vizite de inspectii, oferite de organisme de inspectie si certificare pentru a se asigura ca fermierii respecta legislatia in vigoare privind produsele ecologice.
In Romania, controlul si certificarea produselor obtinute din agricultura ecologica este asigurata in prezent de organisme de inspectie si certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii, si Dezvoltarii Rurale, pe baza criteriilor de independenta, impartialitate si competenta stabilite in Ordinul nr. 688 din 9 august 2007 pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare, de aprobare a organismelor de inspectie si certificare si de supraveghere a activitatii organismelor de control. Aprobarea de catre M.A.D.R a organismelor de control este precedata, in mod obligatoriu, de acreditarea acestora, in conformitate cu norma europeana EN ISO 45011:1998, emisa de Asociatia de acreditare din Romania ,,Renar".
In urma inspectiilor efectuate de organismele de control, operatorii care au respectat regulile de productie vor primi certificatul de produs ecologic si isi vor putea eticheta produsele ca fiind ecologice. Pe eticheta aplicata produselor ecologice sunt obligatorii urmatoarele mentiuni: referirea la modul de productie ecologic, sigla, numele si codul organismului de inspectie si certificare care a efectuat inspectia si a eliberat certificatul de produs ecologic.
Sigla ,,ae", sigla nationala specifica produselor ecologice, alaturi de sigla comunitara pot fi folosite in scopul unei mai bune vizualizari de catre consumatori a produselor obtinute din agricultura ecologica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici Ecologice de Cultivare a Graului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!