Surse Regenerabile de Energie intr-o Ferma Agroturistica

Extras din referat Cum descarc?

Consumurile tot mai mari de energie provenite din combustibilii fosili, care se produce la costuri din ce in ce mai mari, a determinat gasirea si utilizarea unor energii noi, regenerabile.
In prezent pot fi utilizate energii regenerabile furnizate de agricultura (biomasa si biogazul) si energii furnizate din afara procesului de productie agricola (energia solara, eoliana, geotermica, etc).
Biomasa
Biomasa cuprinde totalitatea reziduurilor productiei vegetale care pot fi transformate in energie sub diferite forme (bioalimentara, mecanica, termica). Valorificarea energetica a biomasei este important a fi realizata in unitatile agricole unde aceasta se produce, astfel fiind eliminat transportul produselor agricole reziduale la distante mari.
Biomasa poate fi valorificata diferit ca sursa de energie:
-sub forma de combustibili solizi care se folosesc pentru incalzirea incaperilor, adaposturilor pentru animale, uscarea produselor agricole. In acest scop se folosesc o serie de materiale precum lemnul si reziduurile din lemn, paiele, cocenii, ciocalaii, tulpinile de floarea soarelui si porumb, etc.
-sub forma de combustibili lichizi utilizati la functionarea motoarelor termice si care sunt reprezentati prin bioetanol (obtinut din sorg zaharat, topinambur, floarea soarelui), biometanol (obtinut din plop) si biodiesel (sub forma de ulei obtinut din rapita).
Utilizarea biomasei prezinta urmatoarele avantaje:
folosirea si vanzarea produselor reziduale poate aduce venituri in exploatatiile agricole;
nu necesita folosirea de terenuri agricole suplimentare;
rezolva partial incalzirea locuintelor in zonele de campie lipsite de padure, cu cheltuieli minime;
producerea biomasei nu este limitata teritorial, ea rezultand pe orice teren agricol.
Utilizarea biomasei prezinta si dezavantaje:
are putere calorica scazuta;
randament scazut in instalatiile de ardere, datorita faptului ca biomasa contine substante volatile. Se recomanda folosirea unor instalatii cu doua camere de ardere astfel incat in camera secundara sa fie arse substantele volatile (ex. energia termica obtinuta prin arderea a 5 Kg paie = energia obtinuta prin arderea a 1 Kg combustibil lichid);
cheltuieli sporite cu colectarea, transportul si depozitarea biomasei.
Biogazul
Biogazul este un gaz care contine 55 % CH4 si 45 % CO2 , obtinut prin fermentatia substantelor organice (dejectiile de la animale, reziduurile vegetale) sub actiunea bacteriilor anaerobe, la o temperatura cuprinsa intre 30-60 0 C. Pentru obtinerea biogazului materia organica trebuie diluata cu apa si tinuta la fermentatie intre 7-21 zile. In procesul de fermentatie este nevoie sa fie consumata o anumita cantitate de energie calorica care reprezinta aproximativ 30% din energia continuta in biogaz.
Biogazul rezultat are o putere calorica de aproximativ 20 - 24 MJ / m3 iar prin purificare (eliminare CO2, H2S si NH3) poate ajunge pana la 36 MJ / m3 si poate fi utilizat ca inlocuitor al motorinei la motoarele termice cu aprindere prin comprimare. 
Avantajele utilizarii biogazului sunt urmatoarele :
obtinerea de combustibil cu cheltuieli minime;
neutralizarea dejectiilor de la animale se face cu cheltuieli minime.
Producerea si utilizarea biogazului prezinta si dezavantaje :
cantitatea mica de gaz obtinuta, variabila in timp (de la o vaca prin colectarea si fermentarea dejectiilor, in 40 zile se obtin 1,6 m3 de biogaz);
cheltuieli de investitii mari, recuperabile intr-o perioada mare de timp;
pentru cresterea randamentului sunt necesare echipamente de purificare a biogazului brut si functionarea continua a instalatiei prin utilizarea a doua fermentatoare.
Energia solara
Energia solara reprezinta o sursa imensa de energie. In agricultura este utilizata pentru uscarea semintelor, incalzirea adaposturilor, incalzirea apei, etc. Astfel, aceasta forma de energie poate fi transformata in energie mecanica, termica, chimica si electrica.
Captarea energiei radiante solare se poate face prin intermediul unor instalatii reprezentate prin captatoare solare (cu focar sau plane, captatoare cu celule foto voltaice). 
Utilizarea energiei solare prezinta o serie de avantaje :
este o sursa de energie inepuizabila;
este disponibila chiar la locurile unde exista cerere de energie, fara sa fie nevoie de sisteme de distributie;
este o energie nepoluanta, usor de supravegheat si fara riscuri de accidentare pentru utilizatori;
se obtine energie la costuri mici.
Prezinta si dezavantaje :
in functie de conditiile meteo, energia solara nu poate fi utilizata in orice moment al zilei;
energia radianta solara este variabila, in functie de anotimpuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Surse Regenerabile de Energie intr-o Ferma Agroturistica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!