Structura Agrara a Romaniei in Contextul European

Extras din referat Cum descarc?

Dupa anul 1989 in agricultura Romaniei s-a format si consolidat o structura duala de exploatare a resurselor funciare: pe de o parte o masa mare de mici gospodarii taranesti iar pe de alta parte un numar relativ redus de exploatatii agricole de mari dimensiuni organizate pe principiile fermei private. Pe o pozitie intermediara se situeaza un strat inca relativ subtire de gospodarii agricole individuale care au un potential de productie si o orientare a activitatii economice apropiate de cele ale fermelor familiale din tarile membre ale Uniunii Europene.
Deci situatia actuala a agriculturii romanesti se caracterizeaza prin multiple probleme de ordin economico-social, printr-o faramitare excesiva a terenului (in peste 40 milioane de parcele), precum si prin existenta a numeroase gospodarii neviabile din punct de vedere economic. Modificarile structurale care au avut loc in agricultura Romaniei in ultimii 15 ani, au avut ca efect trecerea in proprietatea privata a peste 96% din terenurile agricole si formarea de exploatatii mici si mijlocii; lipsa de viabilitate economica a multora dintre acestea evidentiaza faptul ca procesul de reforma este departe de a se fi incheiat.
Conform datelor din Recensamantul General Agricol din perioada decembrie 2002 - ianuarie 2003, exploatatiile agricole individuale erau in numar de 4462.2 mii si reprezentau 99.5% din numarul total al unitatilor agricole. Acestea au pus in valoare o suprafata agricola utilizata (SAU) de 7708.8 mii ha, ceea ce reprezinta 55.4% din SAU a tarii. Specificul acestui sector al agriculturii romanesti este reprezentat de un puternic proces de faramitare a capitalului funciar. Pe o exploatatie agricola individuala revin in medie 1.73 ha; 26.2% din totalul acestor exploatatii individuale pun in valoare, fiecare, o suprafata mai mica de 0.3 ha; cumulate, ele utilizeaza aproximativ 1.6% din SAU care revine sectorului exploatatii individuale. Aproape 50% din totalul unitatilor agricole individuale se incadreaza in clasa de marime 0.31 - 2.0 ha si le revine 24.7% din SAU aferenta exploatatiilor individuale. Fiecarei unitati din aceasta clasa ii revin 0.98 ha.
Cea mai mare parte din SAU a tarii noastre valorificata in sistemul exploatatiilor agricole individuale, adica 37.6%, revine unitatilor agricole cu o suprafata cuprinsa intre 2 si 5 ha/gospodarie. Aceasta dimensiune este cu mult mai mica decat media fermelor familiale din tarile UE cu cel mai ridicat grad de faramitare a fondului funciar.
Unitatile agricole cu suprafete de 5.1-10.0 ha detin 5.0% din totalul gospodariilor individuale si valorifica 18.4% din totalul SAU; pe o unitate agricola revin 6.6 ha SAU. Sub raportul inzestrarii cu resurse funciare exploatatiile agricole din aceasta categorie sunt comparabile cu suprafata medie a fermelor familiale din unele tari ale UE.
Suprafata medie a fermelor din tarile U.E.
TaraSuprafata medie (ha/exploatatie)
Grecia 4,4
Italia 6,1
Polonia 8
Portugalia 9,3
Slovenia 5,6
Exploatattiile agricole individuale cu o suprafata de peste 10.1 ha, care reprezinta doar 1.1% din totalul exploatatiilor agricole individuale, pun in valoare 17.6% din SAU in cadrul gospodariilor individuale.
Sub raportul inzestrarii cu resurse funciare - unul din principalii determinanti ai potentialului de productie a agentilor economici - putin peste 6% din totalul exploatatiilor agricole individuale din Romania se afla intr-o pozitie comparabila cu fermele familiale din tarile UE cu cel mai pronuntat grad de faramitare a resursei funciare. Problema care se pune este accelerarea procesului de concentrare a capitalului funciar in exploatatii viabile in mediul concurential dominant in UE.
Slabei inzestrari a exploatatiilor individuale sub raportul capitalului funciar i se alatura o accentuata penurie de capital de exploatare. Astfel, in medie, o exploatatie agricola individuala dispune de 0.61 capete bovine, 1.57 capete porcine, 1.74 capete ovine si caprine, 13.4 capete pasari. Un tractor agricol revine la 33 exploatatii, un plug la 44 exploatatii, iar o semanatoare la 114 exploatatii agricole individuale. Nici infrastructura de productie, adica adaposturi amenajate pentru animale, nu prezinta o situatie mai favorabila. Semnificativ este faptul ca un grajd de bovine revine la 2.1


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Agrara a Romaniei in Contextul European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!