Stresul si Alimentatia

Extras din referat Cum descarc?

Definitie
Stresul este reactia individului fata de stimulii externi numiti factori de stres (stresori). Stresul serveste la restabilirea echilibrului interior dereglat de solicitarile exterioare.
Este un sindrom general de adaptare (reactia individului pentru a se adapta la factorii de stres), in care se produc reactii ale diferitelor aparate si sisteme ale organismului.
Ce este de fapt stresul?
Notiunea de "stres" (din englezescul "stress" - "presiune", in traducere libera), a fost propusa de Cannon in 1932. Savantul englez, incerca sa demonstreze ca organismul omului, tinde sa se adapteze la o solicitare majora sau la un alt factor presant, care este perceput drept nociv. Adaptarea se realizeaza prin activarea sistemului nervos si al celui hormonal, care incepe sa secrete mai mai multa adrenalina si cantitati sporite de hormoni cerebrali. Aceste functii incep sa intre in joc, arata Cannon, cand organismul, in fata factorului nociv intra in "stare de alarma". Parintele conceptului de stres, mai spunea ca mecanismele determinate de "stadiul de alarma" sunt aceleasi indiferent de natura factorului stresant (anxietatea de exemplu, determina acelasi tip de raspuns ca o infectie bacteriana).
Stresul intre timp, sub forma pe care o folosim azi, a iesit din generalismul lui Cannon, conturandu-se cu nuante mult mai individuale, de natura psihologica si neurologica. Insa, dupa anul 2000, tot mai multi cercetatori revin la ideea lui Cannon.
Factori de stres
Dupa natura lor, factorii de stres se clasifica in:
Factori fizici (temperatura, nivelul de radiatii din mediu, etc)
Factori chimici (substante chimice din alimente, aer, apa, mediul profesional, medicamente)
Factori biologici (externi - virusi, bacterii, paraziti etc. - sau interni - factori endocrini, imunitari, psihici, personalitatea individului etc.)
Factori sociali (mediul familial, mediul profesional, etc.)
Tipuri de stres
In functie de actiunea asupra organismului, stresul se clasifica in 2 categorii: eustres si distres.
Eustresuleste produs de factorii de stres care au actiune benefica asupra organismului si nu genereaza reactii nocive. Este stresul folositor, de nivel moderat, care faciliteaza performanta si contribuie la accentuarea achizitiilor. Experientele facute pe animale au dovedit ca un nivel foarte scazut de stres limiteaza performanta.
Distresul este produs de factorii de stres care actioneaza in sens negativ, supunand organismul la suprasolicitare si generand efecte negative asupra acestuia. Este stresul intens si prelungit care, depasind nivelul de adaptare, duce la scaderea performantei. Se poate concretiza in diminuarea normalitatii functiilor sau chiar in aparitia bolilor.
De mentionat ca, atunci cand este vorba de stres, in mod obisnuit oamenii se refera la notiunea de distres.
In functie de reactiile produse in organism, stresul se clasifica in:
Stres organic: reactii organice de diferite intensitati, care pot merge pana la boli organice: hipertensiune arteriala, infarct miocardic etc.
Stres functional: manifestari functionale la care nu se poate evidentia un substrat organic, (cefalee, migrena, tulburari digestive diverse, iritabilitate etc.)
Stadiile stresului
1.)Reactia de alarma reprezinta primul raspuns al organismului, mobilizarea generala a fortelor de aparare ale organismului. 
Primul stadiu al stresului este acela de alarma, care in momentul declansarii, ca o consecinta a mobilizarii tuturor resurselor, slabeste organismul, imprimand mintii o reactie de tipul "lupta sau fugi". Consecutiv acestei faze, rezistenta corpului si tonusul nervos, incep sa creasca brusc, astfel incat omul poate face fata chiar si unor provocari dure. Acest lucru se datoreaza actiunii produsilor de secretie eliberati in etapa anterioara.
Acest prim stadiu cuprinde doua faze: faza de soc (caracterizata prin hipotensiune, hipotermie, depresie nervoasa etc.), cu afectare sistemica (generala) brusca, urmata apoi de o faza de contra-soc, in care apar fenomenele de aparare (hiperactivitate cortico-suprarenala, involutia aparatului timico-limfatic etc.).
2. )Stadiul de rezistenta, in care sunt activate mecanismele de autoreglare. Cuprinde ansamblul reactiilor sistemice provocate de o expunere prelungita la stimuli fata de care organismul a elaborat mijloace de aparare.
Al doilea stadiu "de rezistenta", apare acomodarea la stres, organismul comportandu-se relativ normal. Totusi, apar anumite semne, care amintesc ca persoana este stresata. Acestea se manifesta altfel de la o persoana la alta, astfel incat, unii devin mai plictisiti, mai tacuti, mai amortiti, in timp ce altii sunt mai nervosi si mai irascibili.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stresul si Alimentatia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!