Stresul Hidric la plante

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE .. 1
CAPITOLUL I. SECETA. NOTIUNI INTRODUCTIVE 2
1.1. Ce este seceta? .. 2
1.2. Seceta in Romania . 3
CAPITOLUL II. EFECTELE SECETEI ASUPRA PLANTELOR . 5
BIBLIOGRAFIE ... 9


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Productia vegetala este tot mai intens afectata de factorii de stres biotic si abiotic. Avand in vedere ca populatia Globului este in crestere zi de zi, fiind estimat sa ajunga la 9 miliarde pana in anul 2050, este de o importanta vitala gasirea unor solutii pentru eliminarea cauzelor ce conduc la scaderea randamentelor productiilor.
Principalele cauze ce duc la o scadere de pana la 70 % a productiei agricole sunt factorii de stres abiotic precum salinitatea, seceta si temperaturile foarte ridicate sau foarte scazute. Temperaturile au crescut, in ultimul deceniu, din cauza schimbarilor climatice globale.
Organismele vii sunt incapabile sa controleze factorii de mediu, astfel, majoritatea, au dezvoltat mecanisme de evitare (organismele cu mobilitate) sau de adaptare (organismele lipsite de mobilitate) a acestor tipuri de stres. In cazul plantelor, strategiile de adaptare dezvoltate sunt supuse proceselor biochimice, fiziologice si moleculare. Activarea genica la stimuli de mediu joaca un rol important in adaptarea plantelor la conditii adverse si favorizeaza aparitia de proteine specifice.
Fig.1. Teren afectat de seceta
CAPITOLUL I. SECETA. NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.1. Ce este seceta?
Conform DEX seceta are urmatoarea definitie: insuficienta a umiditatii solului si a atmosferei fata de valorile minimale necesare cresterii si dezvoltarii normale a plantelor (cultivate).
Seceta este un fenomen meteorologic care se produce in natura si care se manifesta prin lipsa ploilor, prin aparitia maselor de aer uscate si a arsitei. Seceta este daunatoare plantelor si in special culturilor agricole, prin scaderea recoltelor si reducerea suprafetelor agricole, si poate provoca pierderi de vieti omenesti si pagube materiale.
Seceta poate fi clasificata ca:
- seceta climatica: apare atunci cand lipsa completa a precipitatiilor persista pe o perioada mai lunga de timp sau cand precipitatiile cad in cantitati foarte mici;
- seceta agricola: apare atunci cand exista o cantitate insuficienta de apa necesara agriculturii (provenita din precipitatii sau ape freatice);
- seceta hidrogeologica apare atunci cand scade substantial nivelul panzei de ape freatice (rezervorul de apa subteran), nivelul apelor curgatoare sau al celor statatoare.
Cauzele care au dus la aparitia secetei sunt evidentiate atat prin modificarile intervenite in circulatia generala a atmosferei, determinate de manifestarea efectului de sera, cat si de anumite cauze antropice, defrisari necontrolate sau modificari de peisaj cu efecte negative asupra mediului si a resursei de apa a Pamantului, dar si prin degradarea solului.
Efectele secetei asupra populatiei sunt scaderea productiei agricole, cresterea preturilor, cresterea ratei inflatiei, reducerea starii nutritionale a populatiei, imbolnaviri, criza energetica.
Africa este se pare cel mai secetos loc de pe Pamant. Aici, cam doua treimi din uscat este afectat periodic de seceta. Regiunea cea mai des predispusa la seceta este Sahelul, situat intre Sahara si zonele tropicale din Africa de Vest ti Centrala. Sahelul se intinde din Senegal si Mauritania, prin Mali, Burkina Faso, Ciad si Niger, pana in Sudan.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stresul Hidric la plante.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Dumitru Mihail, 2005. Conventia Natiunilor Unite Privind Combaterea Desertificarii si Implementarea Acesteia in Romania, Brasov;
2. Branza Liliana, 2015. Semnificatia homeostazei apei si protectiei antioxidante pentru toleranta plantelor la seceta , Buletinul ASM. Stiintele vietii. Nr. 3(327), Moldova;
3. Petcu Elena et. al., 2007. Cercetari in Domeniul Fiziologiei Plantelor De Camp la Fundulea, Bucuresti;
4. www.dex.ro;
5. https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/2931-reactia-plantelor-la-seceta.html ;
6. http://dezechilibrenaturale.blogspot.ro/2013/02/seceta_25.html.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!