Streptoccocus

Referat
6.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 860
Mărime: 6.28KB (arhivat)
Publicat de: Florea Sima
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Miclea Ion
prezentat la USAMV sectia de biotehnologi

Extras din referat

Streptococcus

Genul Streptococcus reuneste numeroase specii de bacterii cu forma de coci sferici sau ovali, relative mici (diametrul mai mic de 2 microni), grupate in diplo sau sub forma de lanturi. Lungimea lanturilor variaza in functie de specie, tulpina, mediu de cultura si varsta culturilor. Lanturile sunt mai lungi in culturile obtinute in mediile lichide si tinere, decat in cele de pe mediile solide sau in materialele patologice in care predomina asezarea in diplo si lanturile foarte scurte. Sunt Gram pozitive, facultative anaerobe, neciliate, nesporulate; unele specii sunt capsulate.

Majoritatea speciilor sunt serofile, nedezvoltandu-se in medii nutritive obisnuite. Prefera mediile glucozate cele la care se adauga ser sanguin sau sange. In mediile sintetice nu se dezvolta decat daca acestea contin mai multe vitamine din complexul B. Laptele constituie un mediu nutritiv foarte bun pentru majoritatea speciilor de streptococi, mai ales dupa ce se trateaza termic 20-30 min la 90-100 grade C, tratament care inactiveaza majoritatea enzimelor si aglutininelor streptococice (lactenine) si simplifica in parte substantele proteice. Unele specii de streptococci sunt halofile. De altfel halofilia, capacitatea de a dezvolta la anumite nivele de temperatura, de PH, in medii de 0,1 % albastru de metilen sau cu diferite concentratii de bila sau de clorura de sodiu, precum si unele proprietati hidrolitice si fermentative, constituie principalele criterii de diferentiere a speciilor.

In bulionul glucozat cu sau fara ser formeaza culture granulate, care dupa 24 ore de incubare se depun pe fundul eprubetelor sau pe peretii acestora sub forma unor GRUNJI, coloana mediului clasificandu-se. Pe agar glucozat cu sau fara ser, pe mediu TEGA si pe agar cu sange formeaza colonii mici, cu diametru mai mic de 1 mm, rotunde, cu margini regulate convexe, mate si care se desprind usor de pe suprafata mediului. Coloniile de pe mediile cu ser sunt mai bine dezvoltate. Speciile de streptococi se deosebesc prin proprietatile lor biochimice.

De asemenea, activitatea hemolitica diferita a determinat impartirea lor in 3 grupe:

-grupa streptococilor “Viridans” sau alfa-hemolitici, caracterizati prin producerea unei hemolize incomplete: mediul din jurul coloniilor devine galben verzui si nu transparent;

-grupa streptococilor beta-hemolitici care produc hemoliza completa, mediu cu sange din jurul coloniilor devenind transparent;

-grupa de streptococi gama-hemolitici (nehemolitici).

Streptococii au o structura antigenica complexa (polizaharidul C din peretele celular ce sta la baza formarii grupelor serologice Lancefield, proteinele M, T, A) care prezinta unele corelatii cu alte caractere, cum este tipul de hemoliza.

O parte din speciile de streptococi sunt patogene. Patogenitatea are la baza virulenta si elaborarea unor toxine si enzime cu rol de agresine cum sunt streptolizinele sau hemolizinele solubile (hemoliza, efect letal si cardiotoxic), toxina eritrogena, streptochinaza (fibrolizina) hialuronidaza, streptodornaza (dezoxiribonucleaza).

La unele specii de streptococi patogeni pentru om si animale din grupele A, C si G sau pus in evidenta 2 tipuri de streptolizine (hemolizine):

-streptolizina “O” (SLO) consta dintr-o proteina stabila la oxigen si produce o hemoliza clara de tip beta numai in conditii anaerobe. Este antigenica determinand in organism elaborarea de antistreptolizina “O” (ASLO);

-streptolizina “S” care este proteina stabila la oxigen responsabila de hemoliza produsa in conditii aerobe de cultivare.

Ambele streptolizine au si activitate leucolitica, streptococii fagocitati producand liza granulelor citoplasmatice din polinucleare si elaborarea enzimelor hidrolitice, ca difosfopiridin-nucleotidaza.

Pentru identificarea speciilor de streptococus, mai des implicate in microbiologia alimentara, Guiraud si Galzy recomanda urmatoarea cheie dicotomica bazata pe un numar redus de teste.

1 Dezvoltarea la 45 Celsius:+:

1.1 Dezvoltarea in lapte cu 0,1% albastru de metilen:+:

1.1.1 Reducerea TTC :+: S Faecalis

-: S Faecium

1.2 Dezvoltarea in lapte cu 0,1% albastru de metilen:-:

1.2.1 Dezvoltarea la 50 Celsius:+= S Termophilus

-= S Bovis

2 Dezvoltarea la 45Celsius :-:

2.1Dezvoltarea in lapte cu 0,1%albastru de metilen:+:

2.1.1 Maltoza+,arginina+,AMC-:S.Lactis

2.1.2 Maltoza+,arginina+,AMC+:S.Lactis,sunsp.dyacetilactis.

2.1.3 Maltoza+,argenina-:S.Cremonis

2.2Dezvoltarea in lapte cu 0,1%albastru de metilen:-: S.Piogeni

Pe baza criteriilor lui Shermann, cu unele completari aduse ulterior, streptococii sunt impartiti in 4 grupe:

Preview document

Streptoccocus - Pagina 1
Streptoccocus - Pagina 2
Streptoccocus - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Streptococcus.doc

Alții au mai descărcat și

Protecția Sănătății Plantelor și a Produselor Vegetale

PROTECTIA SANATATII PLANTELOR SI A PRODUSELOR VEGETALE PROTECTIA LEGUMELOR ÎN CULTURA FORTATA Cultura fortata a legumelor ridica probleme...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Microorganisme

MICROORGANISME IMPLICATE ÎN BIOTEHNOLOGII: PROCARIOTE Grupa cocilor. Fam. Miicrococaceae: gen Staphylococccus, gen Micrococcus. Fam....

Te-ar putea interesa și

Proiect de diplomă Septicemia

Septicemiile se menţin în actualitate datorită gravităţii evoluţiei lor cât şi frecvenţei aflată în continuă creştere. O serie de factori...

Markeri ai consumului de droguri în salivă

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îsi propune să abordeze un subiect de actualitate în România – determinarea consumului de droguri în rândul...

Afecțiunile parodontale la pacienții cu boli cronice

Introducere Аm аles аceаstă temă în urmа stаgiilor clinice şi а perioаdelor de prаctică de vаră când аm putut observа că mаjoritаteа pаcienţilor...

Planul HACCP pentru Cremwursti de Porc - Analiza Pericolelor Microbiologice

1. SIGURANŢA PRODUSELOR ALIMENTARE – SISTEMUL HACCP 1.1. Introducere Exigenţele tot mai mari privind siguranţa alimentară, implică o serie de...

Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Cașcaval

1.Tema de proiectare Să se proiecteze o secţie de prelucrare a laptelui în vederea obţinerii de caşcaval Dobrogea cu un conţinut de grăsime...

Tehnologia de Fabricare a Cașcavalului Dalia

Memoriu justificativ Proiectul prezintă tehnologia de obţinere a caşcavalului Dalia preparat din lapte de vaca. Brânzeturile cu pastă opărită...

Tehnologia fabricării cașcavalului

INTRODUCERE Proiectul prezintă tehnologia de obținere a cașcavalului preparat din lapte de vacă. Brânzeturile cu pastă opărită (cașcavalul) se...

Alimente funcționale - brânza de vaci cu rozmarin și cimbru

1. IMPORTANŢA PRODUSELOR ALIMENTARE FUNCŢIONALE La începutul secolului XXI societatea a trebuit să facă faţă noilor provocări generate de...

Ai nevoie de altceva?