Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3636
Mărime: 31.78KB (arhivat)
Publicat de: Liana Gheorghiu
Puncte necesare: 7
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, din Iaşi Facultatea de Agricultură Specializarea: Expertiză pe filiera produselor alimentare

Extras din referat

Prezentul standard se aplică grâului ( Triticum vulgare L.) care se livrează industriei în vederea obţinerii făinii pentru panificaţie.

1. CONDIŢII TEHNICE

1.1 Proprietăţile fizice şi chimice

Tabelul 1

Masa ( greutatea) hectolitrică, kg min. 75

Gluten umed, % min. 22

Indice glutenic, min 25

Sticlozitatea în secţiune, % min. 30

Umiditatea, % max. 14

Secară, % max. 6

Corpuri străine, % max.

compuse din:

a) corpuri negre, % max

din care:

− neghină, % max.

−alte corpuri vătămătoare, % max.

b) corpuri albe, % max.

din care:

−boabe încolţite, % max. 3

1

0,5

0,2

Rest pînă la 3

1

Boabe de grîu mălurate, sau tăciunate, % max. 3

Infestare cu dăunătorii depozitelor (exemplare adulte vii) Nu se admite.

OBSERVAŢII:

- Condiţiile înscrise în tabelul 1 pentru caracteristicile de gluten sunt valabile pentru amestecurile de grâu

- Din conţinutul de orz şi ovâz pînă la 6% ( luat împreună ), jumătate se socoteşte la corpurile albe, cu condiţia să nu depăşească conţinutul total admis de corpuri albe.

1.2 Proprietăţi organoleptice

Tabelul 2

Aspect şi gust Caracteristic grâului sănătos

Culoare De la galben deschis la galben roşcat

Miros Fără miros de încins, de mucegai sau

alte mirosuri străine

2. REGULI PENTRU VERIFICAREA CALITĂŢII ŞI CONDIŢII DE LIVRARE

2.1. Luarea probelor se face conform STAS 1068−60.

2.2. Livrările se vor efectua astfel ca morile să primească, pe o perioadă stabilită în instrucţiuni comune ale Consiliului Superior al Agriculturii − Departamentul pentru Valorificarea Cerealelor şi Ministerul Industriei Alimentare, grâu care să asigure realizarea de amestecuri cu caracteristicile de gluten conform prezentului standard.

2.3. Grâul care conţine peste 5% boabe mălurate sau tăcinate se dirijează la morile înzestrate cu instalaţii de spălare, pe baza unor grafice încheiate cu beneficiarul.

2.4. Se admite până la 1 octombrie al fiecărui an, la grâul nou, o umiditate de maximum 15%.

2.5. Pentru morile care macină făină albă, se livrează grâu cu minimum 76 kg masă hectolitrică.

2.6. Loturile de grâu necorespunzătoare condiţiilor din tabelul 1, în ceea ce priveşte masa hectolitrică, conţinutul de corpuri străine (cu excepţia corpurilor negre ) şi umiditatea, se vor livra pe baza convenţiei între Consiliul Superior al Agriculturii − Departamentul pentru Valorificarea Cerealelor şi Ministerul Industriei Alimentare.

3. METODE DE ANALIZĂ

3.1. Determinarea masei hectolitrice

Conform STAS 6123 / 73

3.2. Determinarea cantităţii şi calităţii glutenului umed şi a sticlozităţii

Conform STAS 6283 / 73

3.3. Determinarea umidităţii

Conform STAS 6124 / 73

3.4. Determinarea corpurilor străine (impurităţilor)

Conform STAS 1069 / 77

3.4.1. Se consideră corpuri negre:

a) tot ce trece la cernere prin circuitul de tablă perforată nr. 1.5 R STAS 1078−66;

b) corpurile inerte minerale (pământ, nisip, pietriş) şi organice (pleavă, părţi din tulpină, frunze, insecte moarte şi insecte vii provenite din câmp);

c) boabele de grâu şi de alte plante de cultură putrezite, mucegăite, încinse, cu endospermul alterat sau complet mâncat de insecte;

d) seminţele altor plante de cultură în afară de secară, orz şi ovăz;

e) corpurile vătămătoare: seminţe de neghină (Agrostemna githago L.), boabe de tăciune (Ustilago Iritici), boabe cu mălură (Tilletia sp.), scleroţi de cornul secarei (Claviceps purpurea), seminţe de muştar sălbatic (Sinapis arvensis L.) şi seminţe de zâzanie (Lolium temulentun L.);

f) seminţele a ltor buruieni, în afară celor specificate la corpuri vătămătoare.

Preview document

Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 1
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 2
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 3
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 4
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 5
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 6
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 7
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 8
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 9
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 10
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 11
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 12
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 13
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 14
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 15
Standardele de stată ale grâului și ale făinii de grâu pentru panificație - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Standardele de Stata ale Graului si Ale Fainii de Grau Pentru Panificatie.doc

Alții au mai descărcat și

Cultura Grâului

Capitolul I INTRODUCERE 1.1 Importanţa grâului Grâul este una dintre cele mai importante cereale şi planta care ocupă pe glob cele mai mari...

Tehnologia de cultivare a grâului

Triticum aestivum - grâu 1. Importanţa economică şi furajeră Grâul este considerat cultura agricolă cu cea mai mare suprafaţă cultivată pe plan...

Depozitarea Grâului Comun

Introducere Prin noțiunea de “depozit” se definește un spațiu amenajat și dotat corespunzător pentru a primi, păstra și a pregăti bunuri materiale...

Întocmirea planului anual de producție în exploatația agricolă SC Cheminova SRL

Introducere Intocmirea planului anual in cadrul unei ferme de productie este necesara, in primul rand pentru cuantificarea evolutiei sau...

Evaluarea economico-financiară la întreprinderea agricolă SC Banat Farming SRL

1. PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI Societatea agricolă S.C. BanatFarming S.R.L s-a constituit de către proprietarii de terenuri in anul 1995....

Grâul și orzul - tehnologie de cultură

Recoltarea graului Lucrarea cea mai importanta din luna iulie este recoltarea graului. Cheltuielile la aceasta cultura au fost mari si in anul...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Pâinea cu nucă - caracterizare reologică

CAP. I. NOTIUNI INTRODUCTIVE I.1. Scurt istoric Nu este prea multa vreme de când omul a început sa foloseasca în hrana sa pâinea sub forma pe...

Proiect Tehnologic - Cozonacul cu Mac

Capitolul I Tema proiectului Tema proiectului:Proiectarea procesului de fabricatie a produsului“cozonac cu mac”. Capitolul II Reteta de...

Utilaje în industria alimentară - secție de panificație

Capitolul 1 - Introducere Painea este cel mai obisnuit dintre alimentele traditionale din intreaga lume, cu costuri relativ mici. Astazi, painea a...

Controlul Materiei Prime Vegetale

Calitatea produselor agricole reprezintă totalitatea însuşirilor fizice, chimice şi organoleptice conservate de propria bază genetică a soiului...

Ai nevoie de altceva?