Standarde de calitate si comercializare pentru pepenele galben

Cuprins referat Cum descarc?

I. Raspandire la nivel global si national
II. Varietati si soiuri
III. Compozitie chimica
IV. Utilizare(consum stare proaspata/mod industrializat)
V. Cerinte minime de calitate si clasificare pe criterii de calitate
VI. Conditii de pastrare (temperatura,umiditate,aeratie)
VII. Boli de depozitare si dereglari fiziologice)


Extras din referat Cum descarc?

Pepenele galben face parte din ordinul Curcubitalis ,familia Curcubitaceae ,genul Cucumis, specia melo. El prezinta numeroase soiuri ,care se deosebesc intre ele dupa caracterele morfologice .
Pepenele galben se aseamana cu castravetele, dar unele diferente sunt notabile.Sistemul radicular este puternic ramnificat (masa principala a radacinilor se dezvolta in stratul arabil al solului), fiind mai sarac decat la castravete. (fig. 1)
Cotiledoanele sunt de forma ovala ,mai mult sau mai putin groase,carnoase ; marimea lor depinde de regula de marimea semintelor din care provin , fiind in raport direct proportional cu acestea. Frunzele cotiledoanelor au marginea dreapta si o nervura centrala intermediara de la care pleaca altele laterale .
Tulpina este erbacee, taratoare, aproape cilindrica, mai subtire ca la castraveti, acoperita cu peri fini si desi. Se ramifica puternic, formand tulpini de ordinul I, II, si III si emite cu usurinta radacini adventive.
Frunzele sunt alterne, lung petiolate, palmate sau reniforme, cu marginile intregi sau lobate (cu 3-4 lobi rotunjiti), acoperie cu perisori fini. La subsuoara frunzelor apar ramificatiile tulpinii, florile si carceii.
Petiolul frunzei este aproape rotund ,cu un sant pe latura care este in continuarea nervurii principale . Este de culoare verde ,acoperit cu perisori albi,asezati mai des si mai regulat pe muchii. Lungimea si grosimea lui depind de particularitatile soiului,de marimea limbului si de conditiile de cultura. Grosimea poate fi de 5-10 mm, iar lungimea de 10-20 cm .
Plantele sunt monoice si poarta flori unisexuate, de culoare galbena care apar la 60-65 de zile de la rasarire. Cele mascule sunt grupate cate 3-4 la un loc, iar cele femele se deosebesc de florile mascule prin avarul inferior globulos sau alungit si acoperit cu perisori fini si desi. Proportia florilor barbatesti si femeiesti, ordinea aparitiei si repartizarea ramificatiile tulpinii sunt asemanatoare cu cele ale castravetilor. Polenizarea este alogama, entomofila.
Fructul este o melonida (peponida), de forma ovoida, elipsoidala, uneori longitudinal costat, cu suprafata neteda sau reticulara ( in functie de soi). Grosimea cojii variaza de la 5-15 mm si chiar mai mult la cantalupi. Pulpa fructului este suculenta sau fainoasa, de culoare alba, galbena, portocalie sau verde, crocanta sau fondata, mai mult sau mai putin parfumata. Semintele sunt asemanatoare cu cele de castraveti, dar sunt mai mari si mai rotunjite si auculoarea mai galbena. Fructele costate se numesc cantalupi.
4
Fig .1 -  Pepene galben : Frunze ,flori si fructe
Forma fructelor variaza foarte mult de la un soi la altul si chiar pe aceeasi planta. Ea este determinata in primul rand de soi si in al doilea rand de conditiile de hrana ,de polenizare si de varsta a plantei . La unele soiuri fructele sunt rotunde ,mult turtite ,ca de exemplu la soiul de cantalupi Prescott alb ,la altele sunt sferice sau aproape sferice ,ca de exemplu la Turkestan . Fructele ovale pot fi mai mult sau mai putin alungite.
Suprafata fructului variaza si se schimba o data cu varsta . La maturitate,suprafata fructului poate fi complet neteda sau cu asperitati de forme si marimi variabile . Suprafata poate fi acoperita cu o broderie in felul unei retele de ata sau plasa, cu firul mai gros sau mai subtire .
Culoarea fructului variaza de la galben-deschis la portocaliu-inchis sau caramiziu .Intre aceste extreme se intalnesc diferite nuante . La unele soiuri ,desi fac parte din specia pepenelui galben ,culoarea lor de fond este verzuie in diferite nuante ,spre galben sau portocaliu . La unele soiuri ,culoarea este uniform pe toata suprafata fructului , pe cand la altele se prezinta sub forma de dungi longitudinale .
Carnea sau miezul fructului este partea pepenelui care prezinta cea mai mare importanta .Adesea,in lucrarile de specialitate ,la descrierea soiurilor ,se face numai caracterizarea acestei parti . Daca un pepene se taie in doua , longitudinal , se observa coaja , miezul si invelisul lor. Coaja la unele soiuri este groasa , si la toate soiurile este mai groasa la fructele ce nu sunt bine coapte. La carnea pepenelui se apreciaza grosimea ,culoarea ,consistenta , finetea , gustul si aroma.
Grosimea miezului variaza foarte mult cu soiul ,ritmul de vegetatie se asezarea fuctelor pe planta. Fructele recoltate de pe plante viguroase ,cultivate in conditii optime , au carnea mai groasa decat a fructelor din acelasi soi , cultivate insa pe terenuri sarace . Cu cat forma fructelor devine mai sferica sau ovala , cu atat miezul are o grosime mai uniform.
Culoarea miezului este o particularitate a soiului si ea poate fi alba, galbena sau portocalie, mai mult sau mai putin inchisa. La unele soiuri ,carnea este de culoare verde , in diferite nuante spre galben sau portocaliu . La acelasi fruct , intensitatea culorii variaza de la periferie spre interior . Sunt cazuri insa cand culoarea este mai intensa la exterior .
5
Aroma sau parfumul intregeste gustul , cu toate ca ele sunt particularitati deosebite . Aroma se datoreaza unor substante eterice ,care apar numai cand fructul ajunge la coacere
Capitolul I: Raspandire la nivel global si national
Originea pepenelui galbem este neclara. Se crede ca formele cultivate s-au format in Asia Mica, Asia Centrala si China ( Jukovski, 1950). Unii cred ca pepenele galben este originar din Africa, unde s-a descoperit forma salbatica si unde exista alte 25-30 specii de Cucumis. Aceasta planta se cultiva din cele mai vechi timpuri . Grecii si romanii cunosteau foarte bine cultura pepenilor galbeni; de la acestia s-au raspandit ( in primul secol dupa Hristos) si in celelalte tari ale Europei.
In prezent, pepenele galben este raspandit in toate regiunile in care conditiile favorabile pentru cultura lui si chiar in zonele mai putin favorabile, in culturi adapostite, atingand paralela de 47?. Este mult cultivat in India, Iran, Iordania, Rusia, China, tarile mediteraneene, tarile balcanice si in America. La noi se cultiva pe circa 2.500- 3.000 ha, in zonele din sudul si vestul tarii, iar in ultimii 20 de ani s-a extins cultura protejata


Fisiere in arhiva (1):

  • Standarde de calitate si comercializare pentru pepenele galben.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1 Ana Hulea, Gh. Tasca, C. Beratlief -Bolile si daunatorii produselor agricole si hortiviticole dupa recoltare, Editura Ceres Bucuresti, 1982
2 Dumitru D. Beceanu - Tehnologia prelucrarii legumelor si fructelor, Editura ,,Ion Ionescu de la Brad", 2009
3 Dumitru D. Beceanu si Adrian CHIRA(2002)-Tehnologia produselor horticole, Editura Economica, 2002
4 Eugen Docea , Stelica Cristea, Horia Iliescu - Bolile plantelor legumicole , Editura Ceres, 2012
5 Nistor Stan si colaboratorii- Legumicultura, Vol II , Editura ,, Ion Ionescu de la Brad", 2001
6. D. Indrea si Al. S. Apahidean - Ghid practic pentru cultura legumelor
7.Bulboaca si M. Nistor - Cultura pepenilor , Editura Agro- Silvica de Stat
- ** http://dieta.romedic.ro/aliment/pepene-galben


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!