Cuprins
- Introducere
- Capitolul 1. Răspândire la nivel național și global
- Capitolul 2. Varietăți și soiuri
- Capitolul 3. Compoziție chimică
- Capitolul 4. Utilizare
- Capitolul 5. Cerințe minime de calitate și clasificarea pe categorii de calitate
- Capitolul 6. Condiții de păstrare
- Capitolul 7. Boli de depozitare și dereglări fiziologice
- Bibliografie
Extras din referat
Ceapa este o plantă bianuală, din genul Allium, familia Liliaceae, fiind cea mai întrebuințată legumă din lume.
În ceea ce privește importanța alimentară a cepei, aceasta se cultiva pentru bulbul său uscat sau pentru bulbul, tulpina falsă și frunzele în stare verde. Acestea se consumă în stare crudă, sub formă de salată, la condimentarea unor mâncăruri etc.
Conținutul ridicat în fitoncide conferă cepei o valoare terapeutică considerabilă: acțiune bactericidă, calmantă, antiastenică, antiarterosclerotică ș.a.
În ceea ce privește importanța agrofitotehnică, cultivarea cepei este relativ simplă, dacă sunt asigurate condițiile tehnice specifice.
Cu privire la importanța economică, ceapa este o cultură cu puține cheltuieli, dacă se aplică varianta tehnologică prin semănat direct, în condiții de asigurare tehnică optimă
Originea filogenetică a cepei nu este cunoscută, deoarece nu este cunoscută nici o specie sălbatică care ar putea fi considerată ca strămoș al acesteia. Locul său de origine, după Vavilov, se sugerează a fi Pakistanul. După alți autori, centrul de origine ar fi Pakistanul, Iranul, zonele montane ale Asiei Centrale și partea occidentală a Siberiei.
În prezent, ceapa se cultivă peste tot în lume, unde sunt întrunite condițiile ecologice favorabile. Suprafețele cele mai mari de ceapă comună se găsesc în China, India, Rusia, SUA, Brazilia, precum și în Turcia, Spania, Pakistan, România.
În țara noastră, ceapa este o plantă legumicolă de bază, fiind cultivată pe circa 20-25 mii de hectare, cu o producție totală (medie anuală) variind între 300 și 400 mii tone.
Ceapa prezintă o multitudine de varietăți, care se deosebesc între ele prin forma și culoarea bulbului, acesta putând fi sferic sau alungit și de culoare albă, roșie sau galbenă.
Aurie de Buzău
soi cu o precocitate foarte târzie
formă conică întoarsă
marime mare spre foarte mare
culoarea este galben aurie
fermitatea foilor membranoase este bună
gustul dulce sau semiiute
rezistența soiului la păstrare este mijlocie
indicat pentru consum în stare proaspătă.
Conținut arhivă zip
- Standarde de calitate, caracterizarea economica si nutritiva a cepei.pptx