Standarde de calitate, caracterizarea economica si nutritiva a cepei

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Capitolul 1. Raspandire la nivel national si global
Capitolul 2. Varietati si soiuri
Capitolul 3. Compozitie chimica
Capitolul 4. Utilizare
Capitolul 5. Cerinte minime de calitate si clasificarea pe categorii de calitate
Capitolul 6. Conditii de pastrare
Capitolul 7. Boli de depozitare si dereglari fiziologice
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Ceapa este o planta bianuala, din genul Allium, familia Liliaceae, fiind cea mai intrebuintata leguma din lume.
In ceea ce priveste importanta alimentara a cepei, aceasta se cultiva pentru bulbul sau uscat sau pentru bulbul, tulpina falsa si frunzele in stare verde. Acestea se consuma in stare cruda, sub forma de salata, la condimentarea unor mancaruri etc. 
Continutul ridicat in fitoncide confera cepei o valoare terapeutica considerabila: actiune bactericida, calmanta, antiastenica, antiarterosclerotica s.a.
In ceea ce priveste importanta agrofitotehnica, cultivarea cepei este relativ simpla, daca sunt asigurate conditiile tehnice specifice.
Cu privire la importanta economica, ceapa este o cultura cu putine cheltuieli, daca se aplica varianta tehnologica prin semanat direct, in conditii de asigurare tehnica optima
Originea filogenetica a cepei nu este cunoscuta, deoarece nu este cunoscuta nici o specie salbatica care ar putea fi considerata ca stramos al acesteia. Locul sau de origine, dupa Vavilov, se sugereaza a fi Pakistanul. Dupa alti autori, centrul de origine ar fi Pakistanul, Iranul, zonele montane ale Asiei Centrale si partea occidentala a Siberiei.
In prezent, ceapa se cultiva peste tot in lume, unde sunt intrunite conditiile ecologice favorabile. Suprafetele cele mai mari de ceapa comuna se gasesc in China, India, Rusia, SUA, Brazilia, precum si in Turcia, Spania, Pakistan, Romania.
In tara noastra, ceapa este o planta legumicola de baza, fiind cultivata pe circa 20-25 mii de hectare, cu o productie totala (medie anuala) variind intre 300 si 400 mii tone.
Ceapa prezinta o multitudine de varietati, care se deosebesc intre ele prin forma si culoarea bulbului, acesta putand fi sferic sau alungit si de culoare alba, rosie sau galbena.
Aurie de Buzau 
soi cu o precocitate foarte tarzie
forma conica intoarsa 
marime mare spre foarte mare 
culoarea este galben aurie 
fermitatea foilor membranoase este buna
gustul dulce sau semiiute 
rezistenta soiului la pastrare este mijlocie 
indicat pentru consum in stare proaspata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Standarde de calitate, caracterizarea economica si nutritiva a cepei.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!