Solutii Manageriale Asistate de Calculator ale Activitatiilor Tehnico-Economice ale Exploatatiilor Agricole

Extras din referat Cum descarc?

Aceasta sinteza contine descrierea unor programe pentru fundamentarea deciziilor privind administrarea activitatii de productie in cadrul exploatatiilor agricole , pe baza unui pachet software unitar. Toate programele din pachet sunt aplicatii Windows, interactiunea cu utilizatorul fiind realizata prin interfete grafice. Fundamentele matematice, algoritmii implementati in programe si modul de interpretare a rezultatelor obtinute au fost descrise si concepute in baza unor scheme logice care au tinut seama de specificul proceselor de productie grevate de prezenta organismelor vii.
1. Metode si programe
Considerand cazul reproductiei economice simple, cu reforma categoriei vaci pentru lapte (R) si eliminarile (reformele) categoriilor de tineret (pi), circuitul poate fi descris ca in figura 1:
Figura 1 - Schema principalelor fluxuri in cazul cresterii numai a tineretului
femel destinat inlocuirii reformelor la categoria matca
Schema evidentiaza faptul ca rulajele anuale pe categorii trebuie astfel dimensionate incat sa asigure inlocuirea reformelor la categoria de vaci dupa eliminarile ce se produc pe parcurs. Adica rulajul fiecarei categorii de tineret femel se dimensioneaza in raport cu reforma practicata la categoria vaci pentru lapte, reforma proprie si reformele categoriilor mai varstnice. In felul acesta, la nivelul fiecarei categorii se creeaza o rezerva suplimentara de tineret femel (r), care joaca un rol de seama in optimizarea circuitului reproductiei economice a efectivului. Intre cotele de rezerva ale categoriilor de tineret si eliminarile specifice ale acestora (pi) exista urmatoarea relatie:
Conform rationamentelor expuse, rezulta ca circuitul reproductiei economice simple a efectivului de taurine poate fi abordat ca un sistem cibernetic cu marimea de intrare cunoscuta (R) si in care subsistemele sunt reprezentate de diferitele categorii de tineret femel, cu coeficientii specifici de corectie (Cj) (figura 2).
Figura 2 - Modelul cibernetic static al reproductiei economice simple
Sistemul cibernetic, astfel descris, evidentiaza faptul ca rulajele anuale pe categorii trebuie astfel dimensionate incat sa asigure inlocuirea reformei la categoria de baza, in conditiile in care pe parcursul cresterii tineretului au loc anumite pierderi si diminuari. Facand apel la ecuatia generala de transformare intr-un subsistem cibernetic se poate scrie:
In cazul coeficientilor de corectie cumulati, varianta preferabila pentru operativitatea sa, se pot evidentia urmatoarele echivalente;
In consecinta, rezulta ca pe ansamblul sistemului, dimensionarea oricarei categorii se va face conform relatie si 
Coeficientii de corectie cumulati (Cj) se determina pe baza cotelor de rezerva ( ) specifice diferitelor categorii potrivit unor rationamente redate prin urmatoarele relatii:
Cotele de rezerva (rj) se declara, cu exceptia celei mai mici categorii unde se determina conform urmatoarelor rationamente:
- sursa totala de material biologic pe cap de vaca;
- necesarul de tineret femel pentru organizarea reproductiei economice simple;
- surplusul de tineret femel dupa retinerea reformei;
Rezerva la aceasta categorie reprezinta raportul dintre surplus si necesar, adica;
Raporturile numerice dintre diferitii parametri discutati sunt ilustrate prin urmatorul exemplu numeric.


Fisiere in arhiva (1):

  • Solutii Manageriale Asistate de Calculator ale Activitatiilor Tehnico-Economice ale Exploatatiilor Agricole.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!