Situația și funcționarea pieței laptelui

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5541
Mărime: 26.23KB (arhivat)
Publicat de: Ilarion Paraschiv
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Violeta Popa

Cuprins

  1. 1.PRIVIRE DE ANSAMBLU, ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA PIETEI DE LAPTE 3
  2. 2. MECANISMELE DE INTERVENTIE SI CANTITATILE MAXIME IN REFORMA PAC DIN 2003-2004 4
  3. Subventia pentru lapte 5
  4. 3. PRIMELE PE VACA (PLATILE UNICE), PLAFOANELE NATIONALE SI CANTITATILE MAXIME GARANTATE 5
  5. Cantitatile de referinta (cotele de lapte) si continutul de grasime de referinta 7
  6. 4. PRIME LA PRODUSE LACTATE SI PLATILE SUPLIMENTARE 8
  7. 5. APLICAREA UNEI TAXE IN SECTORUL LAPTE SI PRODUSE LACTATE 8
  8. Taxa in cazul vanzarilor directe de lapte 10
  9. Conversia laptelui in produse comerciale 10
  10. Rezerva nationala 11
  11. Masuri de transfer specifice 11
  12. Plata taxei 12
  13. Autorizarea cumparatorilor 13
  14. Obligatiile cumparatorilor si ale producatorilor 13
  15. 6. PLAFOANELE NEGOCIATE DE ROMANIA SI SPRIJINUL COMUNITAR PENTRU SECTORUL DE LAPTE SI PRODUSE LACTATE 14
  16. 7. IMPACTUL ADERARII ROMANIEI LA UE ASUPRA PIETEI LAPTELUI 15
  17. BIBLIOGRAFIE 17

Extras din referat

Situatia pietelor si functionarea principalelor

organizatii commune de piata pentru lapte

1.Privire de ansamblu, organizarea si functionarea pietei de lapte

Laptele si produsele lactate detin un rol deosebit de important in alimentatia populatiilor din tarile europene. Functionarea normala a pietei acestor produse a fost si ramane o preocupare permanenta a Comunitatii.

Laptele si produsele lactate detin circa 14% in valoarea totala a produselor agricole, iar in totalul cheltuielilor din FEOGA – Garantare circa 7% (la care se adauga sprijinul pe vaca). Cu numai 19262 mii vaci de lapte (2003) si un randament mediu de 6235l/cap, Uniunea Europeana se situeaza printre cei mai mari producatori si exportatori de produse lactate din lume.

Uniunea Europeana cu 25 de state membre detine circa 24000 mii capete vaci, cu un randament mediu de circa 6000l/cap.

Uniunea Europeana este al doilea exportator din lume de unr (dupa Noua Zeelanda), primul exportatori de branzeturi, al doilea exportator de lapte praf si primul exportator mondial de lapte condensat.

Cele mai mari tari producatoare de lapte din UE sunt: Germania, Franta, Marea Britanie, Polonia, Olanda, Italia.

Dupa aderare, Romania ar ocupa locul al zecelea dupa numarul de vaci si al nouasprezecelea dupa productia totala de lapte in UE, ceea ce arata un important decalaj din punct de vedere al randamentelor medii pe vaca anual. Recuperarea acestui decalaj va avea loc in timp, in conditiile unei sustineri mai reduse din fondurile comunitare fata se sustinerea de care au beneficiat vechile state membre. Uniunea Europeana a decuplat sprijinul de productie, iar pretul laptelui este in scadere. Aceasta situatie creeaza Romaniei dificultati deoarece sprijinul acordat pe vaca nu stimuleaza cresterea productiei medii, care este scazuta. Se impune acordare unor stimulente suplimentare pentru rasa, calitate, sistem de crestere etc.

Organizarea Comuna de Piata a laptelui si produselor lactate a intrat in vigoare in anul 1968, pe baza Reglementarii Consiliului nr. 804/68, si a continuat sa se consolideze si sa se adapteze evolutiei pietei. Numeroasele reglementari au asigurat functionarea pietei laptelui. In anul 1984 s-a introdus un sistem suplimentar de taxare, modificat in 1992 (Reglementarea CEE 3950/92), in 1999 (Reglementarea Consiliului nr. 1256/99) si in 2003. Acest sistem asigura controlul ofertei de lapte in vederea preintampinarii producerii unor excedente care pot crea perturbatii puternice pe piete si ruina crescatorii de vaci.

Noua reforma a Politicii Agricole Comune, inceputa in anii 2003-2004, introduce schimbari esentiale in sistemul Organizarii Comune de Piata a laptelui si produselor lactate. Desi reglementarile anterioare sunt abrogate, se mentin tranzitorii unele prevederi ale acestora sau altele sunt preluate de noua legislatie.

Principalele acte legislative comunitare in sectorul de lapte si produse lactate sunt:

- Reglementarea Consiliului (CE) nr. 1782/2003 privind normele comune pentru sustinerea directa in cadrul PAC a veniturilor producatorilor de lapte.

- Reglementarea Consiliului (CE) nr. 1787/2003 privind Organizarea Comuna a Pietei in sectorul laptelui si produsele lactate.

- Reglementarea Consiliului (CE) nr. 1788/2003 pentru instituirea unei taxe in sectorul lapte si produse lactate.

- Reglementarea Consiliului (CE) nr.595/2004 privind stabilirea normelor de aplicare a RC nr. 1788/2003.

- Reglementarea Consiliului (CE) nr.1255/1999 privind OCP a laptelui si produselor lactate se mentine tranzitoriu.

- Reglementarea Consiliului (CE) nr. 1256/1999 privind platile suplimentare si/sau platile la suprafata se mentine tranzitoriu etc.

Produsele care sunt supuse Organizarii Comune de Piata a laptelui si produselor lactate sunt:

- laptele si smantana proaspete;

- untul, laptele praf degresat;

- branzeturile si cheagurile de lapte;

- lactoza si siropul de lactoza;

- cazeina si diferitele alimente pentru animale, pe baza de produse lactate etc.

2. Mecanismele de interventie si cantitatile maxime in reforma PAC din 2003-2004

Noile masuri de reforma vizeaza modificarea prevederilor privind nivelul preturilor de interventie la unt si lapte praf degresat si limitarea stocurilor de interventie la o cantitate determinata pentru a evita distorsiunile pietei. S-a modificat de asemenea nivelul subventiilor la lapte.

Reforma din 2003 a stabilit urmatoarele masuri principale:

- Reducerea pretului de interventie la unt cu 25%, fata de 15%, cat era prevazut de Agenda 2000.

- Reducerea pretului la lapte degresat cu 15%, in trei etape, intre 2004 si 2006, asa cum s-a stabilit in Agenda 2000.

- Suspendarea interventiei pentru achizitia untului, in etape, intre 2004 si 2007.

- Suspendarea pretului tinta la lapte.

- Fixarea unei compensatii ca parte a schemei de plata unica.

- Platile directe vor fi integrate intr-o singura forma de plata unica, incepnd din 2006-2007, cae se poate regionaliza.

Preview document

Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 1
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 2
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 3
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 4
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 5
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 6
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 7
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 8
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 9
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 10
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 11
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 12
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 13
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 14
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 15
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 16
Situația și funcționarea pieței laptelui - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Situatia si Functionarea Pietei Laptelui.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Politici Agricole Comunitare

Modul de organizare şi funcţionare a pieţei de lapte si produse din lapte a Uniunii Europene In Romania, piata laptelui de consum traieste o...

Raport de Evaluare - SC Albalact SA

Capitolul 1. Definirea smisiunii evaluatorului 1.1 Prezentarea evaluatorului Evaluatorul are pozitia de executant fata de societatea comerciala „...

Ai nevoie de altceva?