Sistemul politic al uniunii europene

Extras din referat Cum descarc?

Este definit de o serie de tratate europene. Ultimul dintre aceste tratate este Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa. Tratatele actuale si viitoare stabilesc pentru politica Uniunii Europene o serie de institutii. Sistemul politic rezultat din aceste acte reflecta prin structura sa principiul democratic al separarii puterilor in stat in puterea legislativa, executiva si juridica, iar in ce priveste procesul legislativ urmareste principiile subsidiaritatii si proportionalitatii.
- Consiliul European si Presedintele Consiliului European
- Comisia Europeana (Comisia UE)
- Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Ministri)
- Parlamentul European
- Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene
- Curtea Europeana de Conturi
Tratatul care instituie Constitutia Europeana (TCE), in mod obisnuit denumit Constitutia Europeana, este un tratat international care are ca scop creearea unei Constitutii pentru Uniunea Europeana. Acest Tratat a fost semnat in 2004 de catre reprezentanti ai Statelor Membre, dar doua dintre acestea l-au respins ulterior prin referendum. Principalele sale scopuri au fost inlocuirea suprapunerilor existente in actualele tratate care alcatuiesc actuala "constitutie" a Uniunii, sa dea o formula comprehensiva drepturilor omului pe teritoriul UE, si sa fluentizeze procesul de luare a deciziilor in actuala organizatie de 27 de State Membre. TCE a fost semnat de catre reprezentanti ai Statelor Membre pe 29 Octombrie 2004, si a fost supus procesului de ratificare de catre Statele Membre pana cand, in 2005, votantii francezi (29 Mai) si olandezi (1 Iunie) l-au respins in cursul referendumurilor. Esecul inregistrat de constitutie in a castiga sprijinul popular in aceste doua tari a facut ca si alte tari sa amane sau sa opreasca procedura de ratificare, iar actualmente viitorul Constitutiei este foarte incert. Daca ar fi fost ratificat, Tratatul ar fi intrat in vigoare pe 1 Noiembrie 2006. Incepand din Mai 2006 Tratatul Constitutiei Europene este ratificat in urmatoarele tari: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Slovacia, Slovenia si Spania.
Obiectivele proiectului de constitutie sunt, in principal, cel de a simplifica seriile de Tratate si Protocoale ce dau in prezent constitutia legala a Europei, si cel de a spori functionarea viitoarei Uniuni cand 10 pana la 12 tari din Europa de Est se vor alatura celor 15 state membre pe 1 mai 2004 respectiv 1 ianuarie 2007. Tratatul acorda personalitate juridica UE in dreptul international (fiind subiect de drept international), in dreptul comunitar si in dreptul intern al statelor membre. Institutiile UE vor fi conform Constitutiei Europene: Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul, Comisia Europeana si Curtea de Justitie a Uniunii Europene. De asemenea prevede si izvoarele dreptului comunitar: legea europeana (inlocuieste regulamentul), legea-cadru (inlocuieste directiva), regulamentul - act non-legislativ editat pentru aplicarea unor acte sau prevedri specifice Constitutiei, decizia, recomandarea si avizul. Tratatul va inlocui Tratatul de la Roma instituind Comunitatea Europeana, Tratatul de la Maastricht asupra Uniunii Europene si tratatele care le amendeaza pe acestea. Tratatul Euroatom ramane in vigoare. Carta drepturilor fundamentale ale UE este introdusa in tratat; se deschide astfel posibilitatea aderarii UE la CEDO. Noul tratat prevede posibilitatea dezvoltarii apararii europene si introduce o clauza de solidaritate a UE in fata unui atac extern. Infiinteaza un Parchet European competent in lupta contra fraudelor, dar si impotriva criminalitatii grave.
Istoria, structura si tratatele Uniunii Europene
1952
1958
1967
1993
1999
2003
- 
Comunitatile Europene: CECO, CEE, Euratom Uniunea Europeana (UE)
Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO)
Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA sau Euratom)
Comunitatea Economica Europeana (CEE)
Comunitatea Europeana (CE)
Justitie si afaceri interne (JAI)
Cooperarea politieneasca si judiciara in materie penala (CPJMP) 
Politica externa si de securitate comuna (PESC) 
Tratatul de la
Paris
Tratatele de la
Roma
Tratatul de
fuziune
Tratatul de la
Maastricht
Tratatul de la
Amsterdam
Tratatul de la
Nisa
Tratatul de la
Lisabona
Consiliul European si Presedintele Consiliului European
Consiliul European nu este o institutie propriu-zisa a UE, situandu-se oarecum deasupra acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul politic al uniunii europene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!