Sistemul EMAS

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In data de 29 iunie 1993, Consiliul Uniunii Europene a adoptat hotararea nr. 1836/93, care permite participarea voluntara a intreprinderilor din sectorul industrial intr-un sistem de management de mediu si de audit. Aceasta hotarare, intrata in vigoare in aprilie 1993, a devenit cunoscuta sub denumirea de EMAS. Aceasta abordare bazata pe voluntariat, se sprijina foarte mult pe asteptarile actorilor de pe piata si a consumatorilor. Odata ce o intreprindere decide sa participe la EMAS, trebuie sa respecte in totalitate prevederile cuprinse in aceasta hotarare. Aceasta asigura o abordare credibila si riguroasa al managementului de mediu. Printre obiective EMAS figureaza imbunatatirea performantei de mediu, conformare cu legislatia din domeniu si informarea publicului asupra masurilor luate in domeniul protecthiei mediului. EMAS contribuie la protejarea resurselor naturale, la limitarea emisiile de poluanti si substante periculoase si, astfel, la crearea unui mediu de lucru sigur. Sistemele de management de mediu sunt folosite de organizatiile din toata lumea pentru a-si planifica, documenta, evalua si imbunatati sistematic impactul pe care propriile activitati il au asupra mediului si, totodata, pentru a-si masura performantele atinse in acest sens. Sunt instrumente complexe, care necesita o cunoastere si o expertiza specifice, insa care pot avea un retur imporant de performanta si imagine. Orice sistem de management implica proceduri, practici, resurse umane si financiare. EMAS (Eco-management and audit scheme) si ISO 14001 sunt cele mai notorii standarde, avand o amvergura internationala. Sistemele de management de mediu constau intr-un set de elemente, intre care exista relatii si care sunt utilizate pentru a stabili politica de mediu si obiectivele de mediu. In componenta unui sitem de management de mediu intra urmatoarele componente: structura organizatorica, planificarea activitatilor, responsabilitatile, practicile, procedurile, procesele si resursele. Sistemele de management de mediu functioneaza in conformitate cu o serie de principii:
- Recunoasterea sistemului de management de mediu ca prioritate majora a organizatiei
- Stabilirea si mentinerea unei comunicari si relatii constructive cu partile interesate interne si externe
- Identificarea aspectelor de mediu ale activitatilor produselor si serviciilor organizatiei
- Identificarea cerintelor legale si altor cerinte referitoare la mediu la care organizatia subscrie
- Asigurarea angajamentului managementului si al tuturor persoanelor care lucreaza pentru sau in numele organizatiei la protectia mediului
- Incurajarea planificarii in domeniul mediului pe toata durata ciclului de viata a produsului sau serviciului
- Stabilirea unui proces pentru atingerea obiectivelor de mediu si a tintelor 
- Furnizarea resurselor necesare pentru a atinge obiectivele si tintele de mediu 
- Evaluarea performantelor de mediu
- Auditarea si analizarea sistemului de management de mediu
- Incurajarea contractantilor si furnizorilor in vederea stabilirii unui sistem de management de mediu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul EMAS.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.http://ec.europa.ro 
2.http://raportare.anpm.ro 
3.http://www.anpm.ro 
4.emas.ccib.ro


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!