Sistemul Economic al Resurselor

Extras din referat Cum descarc?

Conditia si valabilitatea resurselor mediului depind nu numai de mediu si de atitudinea noastra, dar de asemenea de cum resursele sunt controlate si utilizate. Tipurile de proprietate si climatul politic (de la scara nationala la internationala) sunt de mare importanta, la fel cum sunt motivatiile economice care stau la baza luarii diferitelor decizii.
In timp o tot mai mare parte din mediul inconjurator a devenit in practica o utilitate, si utilizarea a tot mai multe resurse din mediul inconjurator a fost motivata prin dorinta de a face profit sau a acumula capital. Anumite persoane aproba aceasta tendinta, considerand ca de exemplu carbunele si proprietatea privata care il acompaniaza conduce la un maxim de profit pentru speta umana. Altii il desconsidera concluzionand ca prin capitalizarea lui exista tendinta de a scoate un profit maxim in c/t mai scurt timp posibil, chiar daca fertilitatea este neglijata si resursele degradate. Reglementarile strict guvernamentale sau regulile privind proprietatea privata sunt de obicei remediile oferite care incearca sa conduca spre obtinerea unui beneficiu pe termen lung.
Toate activitatile economice sunt bazate in cele din urma pe resursele mediului inconjurator. Chiar si forta de munca umana, care produce bunuri si servicii, depinde de resursele naturale care sustin viata. Toate valorile pot fi raportate la aceste resurse. (Dasgupta, 1990)
De c/nd importanta resurselor mediului inconjurator pentru activitatea economica a devenit at/t de importanta, nu este surprinzator ca a atras atentia economistilor. Acest interes s-a acumulat mai ales in ultimii ani intinzandu-se de-a lungul conceptelor de costuri de productie a productiei resurselor de baza si a analizei relatiilor dintre cerere si oferta, in activitati ca cele agricole. Mai recent, atentia a fost concentrata asupra economiei mediului inconjurator si a managementului resurselor, incluzand domenii ca cele referitoare la mentinerea calitatii atmosferei si a apelor.
Resursele mediului pot fi privite ca folositoare sau ca parti valoroase ale mediului, dar valoarea poate avea intelesuri diferite. Din punct de vedere a lui Berry (1990), sufera prin aroganta economistilor, filosofia si retorica politicienilor. El identifica in cele din urma patru intelesuri diferite: costul de piata, utilitatea perceputa de catre indivizi si societate, intelesurile intrinseci si simbolice sau conceptuale.
Pentru a gasi o echivalenta in intelesuri comune ca km, pound sau dolari, sau orice alta moneda, este si mai problematica.
Economic poate fi definit ca si studiul alocarii resurselor insuficiente pentru satisfacerea dorintelor umane si problemelor alegerii pe care le implica. (Norton, 1084)."Resursele pentru economistii traditionali era pamantul (resursa naturala), munca si capitalul. Aceasta ne reaminteste de unele intelesuri ale "resursei" pe acre le poate avea, suficient pentru a crea confuzii in discutiile referitoare la notiunea de resursa naturala. "Insuficienta" implica simplu ideea ca oferta nu este nelimitata si semnificatia "dorintei umane" si "alegerii" este evidenta.
Reintorcandu-ne la subiectul acestui capitol, trebuie sa intelegem in primul rand aplicarea conceptului de sistem economic in economia resurselor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Economic al Resurselor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!