Sisteme de Protectie Anticoroziva in Procesarea Agroalimentara

Extras din referat Cum descarc?

Definitiile coroziunii
Coroziunea este un proces de alterare, datorat atacurilor chimice sau electrochimice asupra metalelor, sub actiunea substantelor de natura acida si bazica. Astfel coroziunea este o reactie redox eterogena la interfata material/mediu in care materialul este oxidat si un component (sau mai multi) din mediu este redus. Coroziunea ataca stratul superficial de vopsea de la suprafata metalului, trecand cu timpul la straturile urmatoare, viteza cu care acestea sunt atacate depinzand de o multitudine de factori cum ar fi: frecventa expunerii si durata ei, umiditatea, viteza si directia vantului, praful, soarele, gradul de poluare a mediului in care se gaseste materialul respectiv.
Termenul de coroziune nu cuprinde astazi numai tendinta naturala a materialelor de a se coroda, dar cuprinde de asemenea atacul din partea substantelor chimice, aburilor si a solventilor agresivi , in conditiile industriei moderne, asupra metalelor si a altor materiale.
Sistemele de protectie anticoroziva reprezinta totalitatea procedeelor, masurilor si materialelor folosite pentru a feri materialele tehnice de actiunea agresiva a mediilor corozive.
Obiectivul sistemelor de protectie anticoroziva este acela de a preveni contactul direct dintre material si oxigenul din atmosfera, umiditate si alte substante care declanseaza efectul de coroziune.
Mijloacele de protectie anticoroziva sunt foarte variate si se pot grupa in urmatoarele categorii:
o Metode de prevenire a coroziunii
o Utilizarea materialelor rezistente la coroziune
o Metode de actionare asupra mediului coroziv
o Metode de acoperire a suprafetelor metalice
Coroziunea metalelor si a materialelor metalice in general, e un proces natural, de multe ori necontrolabil, care este rezultatul instabilitatii termodinamice a acestor materiale si al tendintei lor de a trece in stare stabila, sub forma de compusi. Distrugerile corozive afecteaza toate industriile si deci toti oamenii.
Aprecierea fenomenului de coroziune
Orice abordare fundamentala a fenomenului de coroziune trebuie sa ia in considerare trei factori: metalul, interfata metal/mediu si mediul.
Metalul. Dintre cele peste 100 de elemente chimice cunoscute, aproximativ 80 sunt metale, fiecare avand proprietati fizice, mecanice si chimice diferite. Desi toate se pot coroda, intr-o situatie data, fiecare se corodeaza in mod diferit si probabil intr-o maniera diferita. Mai mult aproape jumatate dintre aceste metale au fost aliate, formandu-se peste 40 000 de aliaje. Pe langa marea diversitate a compozitiilor chimice ale materialelor metalice, trebuie luate in considerare efectele eterogenitatilor associate unui metal sau aliaj, cum ar fi: eterogenitatile atomice si eterogenitatile micro- si macroscopice, care vor determina mecanismul detaliat al procesului de corziune. 
Mediul. Mediile, in contact cu care sunt utilizate materialele sunt de o mare varietate, implicand:
-medii naturale: atmosfera (rurala, urbana, industriala, marina, tropicala); apa(potabila, de rau, de mare); solul (nisip, turba,argila, loes)
-medii artificiale: solutii apoase ( acide, alcaline, de saruri) ; substante si solutii organice, gaze si vapori, metale si saruri topite.
Interfata metal/mediu. Formarea si cresterea unui film de produs de reactie la interfata metal/mediu va influenta ionizarea si dizolvarea metalului, reducerea nemetalului, adsorbtia.
Masurarea coroziunii se face cel mai frecvent pe baza pierderii in greutate( daca produsii de coroziune pot fi usor indepartati) sau a cretterii in greutate ( daca produsii de reactie nu pot fi indepartati, cum este cazul coroziunii la temperature ridicate, in absenta apei lichide.) viteza de coroziune se exprima fie ca variatie de masa raportata la unitatea de suprafata si timp, fie ca indice de penetratie, (mm/an). Trebuie subliniat ca aceste exprimari include 2 presupuneri; Prima este aceea ca viteza de corziune este constanta pe toata perioada incercarii- caz rar, deoarece, de regula vitezele de atac tind sa scada in timp. Utilizatorul poate folosi datele numai daca se specifica si durata testului. A doua eroare probabila este aceea ca acest mod de exprimare implica o coroziune uniforma pe intreaga suprafata. Vitezele de coroziune astfel exprimate reprezinta valori medii si caracterizeaza numai coroziunea generala a metalelor.
In anumite conditii, atacul coroziv este localizat pe arii sau zone limitate si pierderea in greutate a metalului nu este apreciabila, desi consecintele pot fi grave.
Mecanisme de coroziune
In functie de sediul reactiilor partiale se deosebesc 3 mecanisme de coroziune electrochimica:
-coroziunea omogena, in care anozii si catozii nu pot fi distinsi pe cale experimentala, cu toate ca prezenta lor este postulata de teorie, fie ca sunt separati de distante atomice, fie ca aceeasi arie functioneaza alternativ ca anod sau catod. Ca examplu de proces de coroziune, care se desfasoara dupa acest mecanism se pot enumera: coroziunea uniforma a metalelor in solutii acide, alcaline si neutre, solutii neapoase sau saruri topite.
-coroziunea eterogena, in care anumite zone ale metalului ce pot fi distinse pe cale experimentala, functioneaza preponderant anodic sau catodic.Diferentierea zonelor anodice si catodice este determinata de neomogenitatea fazei metalice(contacte bimetalice, prezenta incluziunilor de impuritati, structura policristalina, repartizarea neuniforma a temperaturii sau tensiunilor interne.) precum si de neomogenitatea mediului de corziune(concentratii diferite, aerare diferentiala)
-coroziunea prin film , caracterizeaza sistemele de corziune in care suprafata metalului se acopera cu un film de produs de reactie adherent si, ca urmare, interfata metal/produs de reactie functioneaza in calitate de anod, iar interfata produs de reactie mediu de coroziune functioneaza drept catod. Produsul de reactie are rol de electrolit solid, prin care se transfera particulele incarcate electric. Ca example tipice de sisteme de coroziune, care functioneaza dupa acest mechanism, servesc sistemele: metal/gaz si metal/vapori, metal/topitura-asa numita coroziune "uscata".


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Protectie Anticoroziva in Procesarea Agroalimentara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!