Sisteme de Lucrari Minime ale Solului

Extras din referat Cum descarc?

Pornindu-se de la faptul ca datorita numeroaselor lucrari ce se practica in actualele tehnologii, solul se taseaza, se deterioreaza structura, scade continutul in humus, iar in cazul terenurilor in panta se accentueaza eroziunea, s-a conturat ideea aplicarii unui numar mai redus de lucrari pe aceeasi suprafata. Primele cercetari in aceasta directie s-au facut la inceputul deceniului cinci al veacului nostru in statul Ohio din S.U.A., la cultura de porumb. Acest sistem a fost numit "minimum tillage" si s-a raspandit si in alte state.
Acest sistem prezinta o serie de avantaje atat din punct de vedere agrotehnic cat si economic si anume: se inmagazineaza si se conserva mai bine apa in sol, solul se taseaza in mai mica masura ca urmare a reducerii numarului de lucrari, structura se mentine mai buna, se conserva mai bine humusul in sol, iar in final se reduc cheltuielile de productie si agricultura devine mai rentabila.
Folosirea acestui sistem este conditionata de existenta unor agregate de masini complexe care sa permita executarea combinata a mai multor operatii, de folosirea unor cantitati mai mari de ingrasaminte, insecto-fungicide, erbicide, de cunoastere a particularitatilor plantelor de cultura si a conditiilor pedoclimatice locale.
In functie de conditiile pedoclimatice, de planta cultivata, de sistemul de fertilizare si combatere a buruienilor, s-au elaborat mai multe variante ale sistemului de lucrari minime dintre care cele mai folosite sunt:
Sistemul arat-semanat se caracterizeaza prin aceea ca lucrarile de arat si semanat se executa intr-o singura operatie. Agregatul poate fi prevazut si cu dispozitiv de administrat ingrasaminte, erbicide si de tasat solul pe randul semanat. In perioada de vegetatie se efectueaza una sau doua lucrari de cultivatie, cu care ocazie se face si fertilizarea suplimentara cu azot. Acest sistem se foloseste in zonele mai umede si reci.
Sistemul cultivat-semanat, in cadrul caruia aratura se executa separat, iar pregatirea patului germinativ, semanatul, aplicarea ingrasamintelor, a insecticidelor si a erbicidelor se efectueaza concomitent folosindu-se agregate complexe.
Sistemul de agricultura fara aratura, care este cunoscut si sub numele de "zero lucrari". Acest sistem nu prevede nici o lucrare mecanica a solului, cu exceptia prelucrarii unor fasii inguste de teren in care se introduc semintele si ingrasamintele. Deschiderile se executa de catre brazdarele semanatorii sau cu ajutorul unor piese speciale atasate la brazdarele semanatorii. Metoda se foloseste la insamantarea porumbului dupa diferite premergatoare, inclusiv dupa cele care lasa terenul intelenit (lucerna, trifoi, etc.) Buruienilesi telina se distrug cu erbicide, iar covorul vegetal ramas la suprafata constituie un mulcicare asigura protectia solului impotriva eroziunii, fapt pentru care aceasta metoda poate fi folosita cu succes pe terenurile in panta.
Cercetari privind sistemul minim de lucrare a solului s-au efectuat si se efectueaza si in tara noastra. Pana in prezent s-au obtinut rezultate promitatoare in tehnologia culturii porumbului, florii soarelui, soiei si altor plante, prin efectuarea unei lucrari de toamna, iar in primavara printr-o singura trecere a agregatului pe teren se realizeaza concomitent pregatirea patului germinativ, aplicarea ingrasamintelor, a erbicidelor si semanatul. (C. Pintilie si col., 1985).
Silvostepa ocupa suprafete importante in Campia Moldovei, in Campia Transilvaniei si Podisul Barladului. 
Solurile caracteristice stepei sunt cernoziomurile, iar pentru zona mai arida solurile balane (brun deschis sau castanii de stepa). Zonei de silvostepa ii sunt caracteristice cernoziomurile cambice.
In stepa si silvostepa se mai intalnesc lacovisti, psamosoluri, soluri saline, soluri aluvionare, nisipoase etc.
Cea mai favorabila zona pentru cultura plantelor de la noi din tara este zona de silvostepa. In structura culturilor ponderea cea mai mare o detine porumbul si graul care ocupa cca. 70% din suprafata. Spre deosebire de stepa, in silvostepa sunt conditii favorabile si pentru cerealele de primavara.
Cernoziomurile care predomina in aceasta zona prezinta insusiri fizice, chimice si biologice bune, avand un continut normal de humus si substante nutritive.
Desi fertilizarea acestor soluri este in general ridicata, cernoziomurile reactioneaza favorabil la aplicarea gunoiului de grajd si a ingrasamintelor cu azot. In aceste soluri cantitatea de fosfor accesibila plantelor este, in general, scazuta, din cauza reactiei neutre sau slab alcaline a solului, cat si prezentei CaCO3 la suprafata. Eficacitatea ingrasamintelor cu fosfor creste daca acestea sunt administrate impreuna cu ingrasamintele cu azot si daca regimul precipitatiilor este favorabil.
Cat priveste ingrasamintele cu potasiu, nu sunt folosite de catre plante in mod eficient, deoarece aceste soluri sunt formate pe loess si contin minerale bogate in acest element.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Lucrari Minime ale Solului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!