Semanatul si Lucrarile de Ingrijire

Extras din referat Cum descarc?

Semanatul.
Semanatul este lucrarea agricola ce consta in introducerea in sol a semintelor la adancimi corespunzatoare cerintelor agrobiologice impuse de fiecare cultura, uniform repartizate, acoperirea lor cu sol afanat si tasarea sau nivelarea solului, astfel incat sa se creeze conditii de incoltire a semintelorsi dezvoltarea semintelor.
Pregatirea semintelor pentru semanat. Are ca scop asigurarea calitatii fizice si fiziologice superioare a semintelor. Principalele lucrari de pregatire, in functie de specificul fiecarei seminte, sunt: uscarea, curatirea si sortarea, tratarea semintelor cu substante stimulatoare, scarificarea, granularea, drajarea, tratamentul cu Nitragin.
Uscarea semintelor. 
Atunci cand la recoltarea culturilor semintele au o umiditate mai mare decat aceea a pastrarii, se recurge la uscare. Se face prin mai multe metode: la soare, pe arie batatorita sau platforma betonata, sub soproane, in magazii sau cu ajutorul unor instalatii speciale.
Curatirea si sortarea semintelor.
Prin curatire se intelege indepartarea impuritatilor, iar prin sortare, separarea semintelor pe categorii dupa forma, marime si greutate. 
Curatirea si sortarea semintelor se realizeaza concomitent, cu diferite masini cum sunt: vanturarea, trioul, selectorul. Sortarea are importanta si pentru faptul ca masinile de semanat lucreaza mai bine cu o samanta uniforma, iar plantele vor rasari si se vor dezvolta mai uniform.
Tratarea semintelor impotriva bolilor si daunatorilor.
Se face pe cale uscata, umeda sau termica. Tratamentul pe cale uscata consta in amestecarea semintelor cu substante chimice (insectofungicide), folosindu-se, in general, 100-250 g pentru 100 kg samanta. Tratamentul pe cale umeda consta in cufundarea semintelor in solutii sau stropirea lor cu diferite solutii (sulfat de cupru 1%, formalina 0,1%) si apoi uscarea lor. Tratamentul pe cale uscata si umeda se aplica pentru combaterea bolilor cu infectie germinala (sporii se gasesc la suprafata semintelor) cum sunt: malura, taciunele imbracat al orzului si ovazului.
Tratamentul pe cale termica se foloseste contra bolilor cu infectie florala, cauzate de ciuperci ai caror spori ajung in interiorul semintelor, cum este taciunele zburator al graului si orzului. Metoda este greu de aplicat in productie si de aceea se practica rar.
Umectarea si preincoltirea.
Se practica adesea la legume (spanac, castravete, ardei, tomate) cu scopul de a grabi si uniformiza rasarirea plantelor, de a scurta perioada de producere a rasadurilor sau la completarea golurilor aparute in semanaturi. Semintele umectate sau preincoltite trebuie semanate inmediat ce s-au avntat usor, intr-un sol revan. 
La cartof, se provoaca preincoltirea (electromagnetic) inainte de plantarea lor in camp, in principal, pentru grabirea rasaritului.
Scartificarea .
Consta in zgarierea invelisului prea compact al unor seminte tari (lucerna, trifoi, sulfina), pentru a usura patrunderea apei in samanta si grabirea germinarii.
Granularea. 
La legume, se practica in ultimul timp granularea semintelor mici cu scopul asigurarii unei repartizari cat mai uniforme la semanatul cu masina (bob cu bob), realializandu-se, in acelasi timp, un mediu nutritiv mai bun si o umiditate constanta in perioada incoltirii. Semintele sunt incorporate intr-un material organo-mineral format, de obicei, din superfosfat (1.0 - 1,5%) in amestec cu mranita, la care se adauga un liant, de regula, dextrina. Granulele ajung la un diametru de 3-5 mm.
Este indicat ca semintele granulate sa fie semanate in sol reavan si mai la suprafata, deoarece mai in adancime exista aer mai putin si rasarirea este mai dificila.
Drajarea.
Se refera la acoperirea semintelor cu o pelicula, avand in componenta un liant, substante insecto-fungicide, erbicide, biostimulatori, uneori substante nutritive si microelemente. 
Semintele capata o forma regulata, cu avantaje importante pentru semanatul de precizie. Se practica la glomerulele segmentate sau slefuite de sfecla, precum si la semintele de tomate, castraveti, pepeni, vinete.


Fisiere in arhiva (1):

  • Semanatul si Lucrarile de Ingrijire.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!