Rolul Nutritiei Minerale in Cresterea si Dezvoltarea Plantelor Ornamentale

Extras din referat Cum descarc?

Plantele ornamentale apartin unui mare numar de familii botanice si sunt, in majoritate originare din zonele calde ale globului. Exista astazi numeroase scrieri si documente arheologice care atesta existenta plantelor decorative de camera inca de la popoarele antice. Ele erau foarte pretuite, si de multe ori ridicate la rangul de simbol al divinitatii.
Odata cu aparitia unei game mari de plante si cunoasterea posibilitatilor de cultivare cu succes, cultivarea plantelor de apartament a devenit una dintre pasiunile cele mai raspandite. Daca mai inainte cultivarea speciilor aduse din zone indepartate era apanajul exclusiv al celor bogati, ea a devenit accesibila tuturor.
Cresterea si dezvoltarea plantelor horticole depinde de calitatea proprietatiilor chimice si fizice ale solului, cat si de cantitatea de elemente nutritive aflate in solul de cultura in stare asimilabila.
Majoritatea plantelor ornamentale cresc si se dezvolta bine in solurile luto-nisipoase, afanate, bogate in humus. Sunt insa si plante care cer un sol mai greu sau mai usor. 
Pretentiile fata de gradul de aciditate sau alcalinitate a solului (pH) poate fi evaluat intre 4 si 8, specificand ca majoritatea plantelor ornamentale prefera un pH situat intre 6,5 si 7,5.
Pamanturile naturale utilizate pentru cultura plantelor ornamentale in efectuarea amestecurilor de sol, pentru substraturile de cultura, sunt clasificate din punct de vedere fizic in: pamanturi grele, pamanturi semigrele, pamanturi usoare, pamanturi adiacente.
Este cunoscut faptul ca toate vietuitoarele au nevoie de o sursa de energie si anumite elemente chimice pentru a-si desfasura viata. Plantele preiau din sol, alaturi de apa o serie de nutrienti minerali sub forma de ioni sau de molecule. Se cunoaste de mai bine de 2000 de ani ca adaugand pe sol cenusa se imbunatateste cresterea plantelor. Insa abia in secolul XX au existat explicatii pentru acest efect. Plantele nu au selectivitate in absorbtia elementelor din sol, asa incat alaturi de elementele esentiale, frecvent, ele pot sa absoarba si elemente toxice, cu efecte daunatoare.
Desi plantele isi prepara singure hrana cu ajutorul luminii solare, pentru a incepe acest proces de sinteza au nevoie de diferite minerale, oferite in mod normal de substratul de pamant. Totusi este nevoie de o suplimentare, prin adaugarea unor fertilizatori cu substante nutritive.
Nutritia minerala a plantelor este un proces fiziologic de aprovizionare a plantelor cu substante nutritive. Substantele nutritive absorbite din mediu pot fi anorganice (adica minerale) sau organice. Plantele ornamentale verzi absorb in mod predominant substantele minerale, din care, prin asimilatie clorofiliana, sunt sintetizate substantele organice. Elementele chimice, din nutritia plantelor cu substante anorganice sau cu substante organice, devin elemente de constitutie ale unor substante care participa la structura protoplasmei si a peretilor celulari. De asemenea, aceste elemente intra si in structura chimica a unor substante energetice, dintre care cele mai importante sunt hidratii de carbon, grasimile si proteinele, care prin degradare aeroba sau anaeroba, furnizeaza energia necesara proceselor vitale.
Elementele de care plantele ornamentale au nevoie in cantitati mari sunt azotul, fosforul, potasiul, magneziul si fierul. Acestea sunt elemente principale (macroelemente). Dar plantele au nevoie si de cantitati mici din alte elemente, numite microelemente sau oligoelemente, dintre care fac parte, zincul, borul, clorul, iodul, cobaltul si manganul.
Substantele nutritive sunt folosite de plante intr-o gama larga de procese biochimice. Putem spune ca azotul este esential pentru cresterea frunzelor stimuleaza formarea masei vegetative, dand plantei vigoare si un colorit de un verde inchis , fosforul pentru dezvoltarea sanatoasa a radacinilor, iar potasiul pentru rezistenta generala si pentru producerea florilor si fructelor.
Un deficit de oligoelemente se manifesta deseori prin ingalbenirea nervurilor frunzelor sau a suprafetei dintre nervuri, restul frunzei ramanand verde.
Pentru obtinerea unor culturi floricole reusite este necesar sa se cunoasca bine cerintele plantalor fata de anumite elemente minerale ca sa le putem oferi tot ce au nevoie.
Cerintele plantelor ornamentale pentru elementele nutritive se deosebesc in mod evident. Fiecare substanta nutritiva este importanta si lipsa uneia nu poate fi compensata de catre alta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Nutritiei Minerale in Cresterea si Dezvoltarea Plantelor Ornamentale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!