Rolul fiziologic al componentelor celulare ale celulei vegetale eucariote

Cuprins referat Cum descarc?

1. Rolul fiziologic al peretelui celular 3
1.1 Roluri pentru viata celulei .. 3
1.2 Roluri cu importanta economica 4
1.3 Roluri cu importanta ecologica .. 4
2. Rolul fiziologic al membranelor plasmatice ... 4
3. Rolul fiziologic al endomembranei . 5
3.1 Rolul fiziologic al Reticulului endoplasmatic . 6
3.2 Rolul fiziologic al Complexului Golgi 6
3.3 Rolul fiziologic al microveziculelor . 7
4. Rolul fiziologic al citoplasmei . 7
5. Rolul fiziologic al organitelor celulare 8
5.1 Rolul fiziologic al ribozomilor 8
5.2 Rolul fiziologic al plastidelor .. 8
5.3 Rolul fiziologic al mitocondriilor 9
5.4 Rolul fiziologic al nucleului ... 10
5.5 Rolul fiziologic al vacuolei . 10
5.6 Rolul fiziologic al organitelor secundare si al incluziunilor ergastice ...12
BIBLIOGRAFIE . 13


Extras din referat Cum descarc?

Celula reprezinta unitatea morfologica, structurala si functionala de baza a plantelor. Ea a fost descoperita in anul 1665 de catre fizicianul englez Robert Hooke care, lucrand la perfectionarea microscopului, a dat numele de celule, camarutelor observate intr-o sectiune printr-un dop de pluta. Aceste celule erau moarte, pline cu aer si prezentau doar perete celular. Pe masura ce s-a perfectionat microscopul, s-au descoperit treptat noi constituenti celulari.1
Celula vegetala este formata din peretele celular si protoplast, alcatuit din citoplasma si membrane plasmatice, plasmalema si tonoplastul. In citoplasma sunt dispersate organitele celulare: nucleu, mitocondrii, plastide, reticul endoplasmatic, ribozomi, complexul Golgi, una sau mai multe vacuole si incluziuni ergastice.
1. Rolul fiziologic al peretelui celular
Peretele celular reprezinta invelisul exterior specific celulei vegetale si este alcatuit din mai multe straturi: lamela mediana, peretele primar si peretele secundar. In timpul ingrosarii peretelui celular raman portiuni neingrosate numite punctatiuni prin care trec plasmodesmele, fire subtiri de citoplasma, de la o celula la alta. Acest lucru faciliteaza schimburile de substante intre celule.2
Peretele celular se afla la exteriorul celulei, protejeaza si da forma acesteia. Peretele este de natura polizaharidica, format din celuloza, hemiceluloza si substante pectice, dar poate contine si lignina, substante minerale si proteine.
Rolurile peretelui celular pot fi impartite dupa trei mari criterii, roluri ce asigura viata celulei, roluri cu importanta economica si cele cu importanta ecologica.3
1.1 Roluri pentru viata celulei
Datorita rigiditatii si elasticitatii sale asigura forma celulei vegetale. De asemenea, peretele celular constrange rata si directia de crestere a celulei. In cazul unui mediu exterior hipertonic in apa, peretele permite dezvoltarea presiunii de turgescenta si opreste intrarea apei. In cazul unui mediu exterior hipotonic, cerurile din peretele celular previn deshidratarea celulei.
Acesta mai asigura specializarea celulara prin diferentiere, cum ar fi diferente intre peretii celulelor din colenchim, fibre, traheide, endoderm etc.
Peretele celular este structura dinamica ce sufera numeroase modificari pe parcursul vietii celulei, nu doar pe parcursul cresterii si dezvoltarii plantelor, dar si in perioada post-maturare.
Acesta asigura protectia si aparara celulei deoarece constituie o bariera fizica la atacul agentilor patogeni. Prezinta o importanta nutritionala pentru planta deoarece poate fi biodegradat si astfel se asigura glucide pentru metabolism, in special la unele seminte.
Poate asigura transportul apei si a substantelor dizolvate prin spatiile dintre microfibrilele celulozice din peretii celulari.
1.2 Roluri cu importanta economica
Din punct de vedere economic peretele celular prezinta importanta pentru obtinerea de hartie, textile, cherestea, extragere de polimeri. Are valoare nutritionala pentru oameni, ca fibra alimentara.
O alta importanta economica este posibilitatea de a transforma celuloza din peretii celulari in combustibili lichizi. Mai intai este degradata de enzime si bacterii ce pot consuma celuloza, in carbohidrati mai simpli care ulterior pot fi fermentati de drojdii in alcool etilic.
1.3 Roluri cu importanta ecologica
Este sursa de materie organica in ecosistem, precum humusul in sol. Substantele din peretele celular sunt degradate de catre microorganismele din jur. Cele mai abundente molecule organice de pe pamant sunt polimerii peretelui celular, celuloza si lignina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul fiziologic al componentelor celulare ale celulei vegetale eucariote.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Badulescu Liliana, Botanica si fiziologia plantelor, Ed. Elisavaros, Bucuresti, 2009.
Delian Elena, Fiziologia plantelor, Ed. Ex Terra Aurum, Bucuresti, 2016.
Dobrescu Aurelia, Botanica si fiziologia plantelor, Ed. Ceres, Bucuresti, 2002.
Grintiescu Ioan, Botanica, editia a II-a. Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1985.
Savulescu Elena, Botanica, Ed. Ceres, Bucuresti, 2014.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!