Reforma Agrara in Romania dupa Primul Razboi Mondial

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Lupta pentru pamant a constituit mereu principalul motiv al rebeliunilor si rascoalelor. Tot din aceasta problema ia nastere revolutia lui Horia si ceea a lui Avram Iancu, toti se luptau pentru pamant. Taranii au nevoie de pamat pentru a munci, pentru a trai. Taranul roman iubeste pamantul si vrea sa-l munceasca, si mai mult de tot, vrea sa munceasca pe propriul sau pamant. Pentru el pamantul este unealta unei lupte pentru supravietuire, pentru existenta. In 1921 impartirea pamantului prin reforma agrara a fost un moment important in istoria noastra care era sa schimba viata intr un mod pozitiv pentru mii de tarani. In mintea taranului pamantul este egal cu tara, conform zicaturii "cine nu are pamant nu are tara".
In urmarea improprietati a fost ameliorata conditia de viata a taranilor, prin sporirea veniturilor familiare, inbunatatirea alimentatiei si a stari lor de sanatate.
Reforma agrara a produs o schimbare profunda in structura proprietatii rurale. A produs o modificare in metodele de cultura a pamantului. A modificat relatia de munca de la sate si in standardul de viata a taranului.
Reforma agrarI in Romania dupI primul rIzboi mondial
Reforma agrara a fost menita sa rezolva problema social-economica cruciala a Romaniei interbelice creata de razboi si totodata sa stea la baza dominatiei regimului burghezo-mosieresc. A fost scrisa in programul liberalilor inca de la venirea la putere, aceasta initiativa a fost continuata de Parlamentul refugiat la Iasi in 1916. Prin reforma agrara din 1921 au fost improprietati un mare numar de tarani, astfel sa restructurat regimul proprietatii agrare. Considerabil s-au restrans marii proprietati reducand ramasitele feudale. De fapt au fost repartizate proprietatiile intre proprietari si producatori directi.
Efectuarea reformei agrare a fost determinata de mai multe cauze. Aceasta reforma in Romania in primul rand a fost necesara penru ajutarea dezvoltari rapide a pietei interne dupa razboi. Reforma inlesnea procesul de refacere economica a agriculturi Romaniei. Ajutand astfel in refacere si pe celelalte ramuri economice. Acestei refaceri tarani n-ar fi putut sa faca fata daca n-ar fi fost improprietariti. Prin redistribuirea marilor mosii reforma agrara asigura o dezvoltare mai rapida a fortelor de productie si a pietei interne. Dadand pamant taranilor reforma a ajutat si la consolidarea statului national unificat recent creat . Totodata reforma contribuia la consolidarea pozitiilor economice si politice ale burgheziei in cadrul coalitiei sale de clasa cu mosierimea.In fine reforma agrara a fost determinata si de teama claselor dominante de o eventuala rascoala taraneasca la fel cu cea din 1907 . 
Intre 1917 si 1921 au fost adoptate siruri de legi si decrete de reforma agrara. Legiile definitive ale reformei agrare au fost adoptate in vara anului 1921. Legii prin care sunt redistribuite proprietatii agrare in favoarea taranimii. La 17 iulie 1921 este adoptata legea pentru reforma agrara din Oltenia, Muntenia, Moldova si Dobrogea, iar la 30 iulie 
1921 legea pentru reforma agrara din Transilvania, Banat, Crisana, si Maramures si legea pentru reforma agrara din Bucovina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma Agrara in Romania dupa Primul Razboi Mondial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!