Reforma Agrara

Extras din referat Cum descarc?

Obiective: Desi reforme agrare in tara noastra au mai fost facute si anterior anului 1945, ne oprim a analiza doar reformele agrare de dupa 1945, fiind perioadele care si-au pus cel mai mult accentul asupra agriculturii romanesti.
Prin reforma agrara din perioada 1945-1989 s-a urmarit distrugerea proprietatii private si concentrarea intregii proprietati in mana statului. organele de partid controlau intreaga activitate desfasurata. Prin concentrarea proprietatii in mana statului s-a distrus si dreptul de initiativa a tuturor cetatenilor romani.
Pe de alta parte, prin reforma agrara din aceasta perioada, s-a urmarit implementarea
sistemului sovietic in legislatia romaneasca, sistem care a functionat timp de aproape 50 ani,lasand grave urmari in economia Romaniei.
Reforma agrara din anul 1945
1. Legea pentru infaptuirea reformei agrare nr. 187/1945 
Legea nr. 187/1945 a fost adoptata in conditii politice deosebite deoarece cel de-al doilea razboi mondial nu se incheiase iar in Romania tocmai se instaurase in 6 martie 1945 primul Guvern considerat democratic condus de Dr. Petru Groza, lege ce a fost publicata in Monitorul Oficial din 23 martie 1945.
Scopul declarat al acestei reforme, conform art.2 din lege era:
- marirea suprafetelor gospodariilor taranesti existente care au mai putin de 5 ha pamant;
- infiintarea in apropierea oraselor si localitatilor industriale a unor gradini de zarzavaturi pentru aprovizionarea muncitorilor, functionarilor si meseriasilor;
- rezervarea de terenuri pentru scolile agricole si fermele experimentale in vederea ridicarii nivelului culturilor agricolei productiei de seminte si dezvoltarii industriei agricole, terenuri care vor fi sub administrarea statului;
- crearea de noi gospodarii taranesti individuale pentru muncitorii agricoli de pamant; Reforma agrara din 1945 reprezinta temeiul juridic al formarii proprietatii de stat in Romania. Potrivit art. 3 al Legii nr. 187/1945 au fost confiscate si trecute in proprietatea Statului fara nici un fel de despagubire:
- pamanturile si proprietatile agrare de orice fel, apartinand cetatenilor germani si cetatenilor romani, persoane fizice sau juridice de nationalitate (origine etnica) germana care au colaborat cu Germania hitlerista;
- pamanturile si alte proprietati agricole ale criminalilor de razboi si a celor vinovati de dezastrul tarii;
- pamanturile celor care s-au refugiat in tarile cu care Romania este in stare de razboi ori s-au refugiat in strainatate dupa data de 23 august 1944; 
- terenurile si toate bunurile agricole ale absenteistilor;
- terenurile celor care in ultimii 7 ani consecutiv nu si-au cultivat pamanturile in regie proprie, cu exceptia loturilor pana la 10 ha;
- bunurile agricole de orice fel ale cetatenilor romani care s-au inscris voluntari pentru a lupta impotriva Natiunilor Unite;
- bunurile de mana moarta;
- prisosul terenurilor agricole constituind proprietati ale persoanelor fizice care depasesc suprafata de 50 ha, si anume: pamantul arabil, livezile, fanetele, baltile si iazurile artificiale, fie ca servesc sau nu pentru pescuit, mlastinile si terenurile inundabile.
Pe langa bunurile sau terenurile mentionate mai sus, au mai trecut in proprietatea Statului, tractoarele, batozele, seceratorile si combinele precum si celelalte unelte agricole si animale de tractiune, proportional cu suprafata de teren agricol expropriat si care urmau a fi date taranilor improprietariti. Pe langa aceasta, Statul isi lua angajamentul sa creeze centre judetene de inchiriat masini agricole aflate la dispozitia agricultorilor. Potrivit art. 8 din aceeasi lege, au fost exceptate de la expropriere si lasate in proprietateaactualilor titulari in general toate bunurile facand parte din patrimoniul Statului, cum ar fi:
bunurile agricole apartinand manastirilor, mitropoliilor, episcopiilor, bisericilor, parohiilor si asezamintelor bisericesti, bunurile Domeniilor Coroanei precum si cele ale Academiei Romane. Cota de 50 de ha ca limita maxima a proprietatii funciare s-a considerat a fi o singura proprietate care cuprindea terenurile agricole ale aceluiasi proprietar, aflate in diferite zone ale tarii.
O alta parte importanta a Legii 187/1945 se refera la procedura exproprierii si improprietaririi, ordinea de inscriere pe tabelele de improprietarire fiind urmatoarea:
a. ostasii concentrati si toti cei care au luptat impotriva Germaniei hitleriste;
b. orfanii, vaduvele si invalizii din razboiul antihitlerist;
c. taranii fara pamant;
d. taranii cu pamant sub 5 ha.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma Agrara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!