Rasă de ovine - Charollais

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1057
Mărime: 316.18KB (arhivat)
Publicat de: Marcu Ganea
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Unele rase de ovine prezente la AGROALIM Arad, la începutul lunii septembrie, au făcut senzaţie. S-au remarcat în egală măsură grupul de oi Ţigaie Bucălaie (cu capul negru) prezentat de Unicom 3N 2000 srl, oile Ţurcană expuse de crescătorul Cioran Ioan şi oile Charollais, proprietatea firmei SC Emiliana - Vest srl.

De interes aparte s-au bucurat oile de rasă Charollais care au fost expuse pentru prima dată la o expoziţie în România. Din discuţiile avute cu crescătorii de ovine şi vizitatori, mi-am dat seama că această rasă de ovine este necunoscută în România, motiv pentru care îi voi face o scurtă prezentare.

Rasa ovină Charollais, este rezultatul unei selecţii riguroase legată de istoria economică a regiunii sale de origine, situată între masivul Morvan şi valea Charollaise din Franţa.

Din anul 1820, în această zonă oile locale au fost încrucişate, într-o perioadă lungă, cu berbeci de carne rasa Leicester (Dishley), rezultând o populaţie cu aptitudini mai pronunţate pentru carne, excelând prin carcase grele şi cu puţină grăsime foarte căutate pe piaţa pariziană. Această populaţie de oi a fost numită mult timp oaia de ţară.

După aplicarea unei selecţii riguroase mai multe decenii la 24 august 1963 la Palinges s-a organizat primul concurs pentru oaia de ţară, ocazie cu care a fost botezată definitiv „oaia Charollais”. În acelaşi an, crescătorii, de acum, a oii Charollais au deschis Registrul genealogic al rasei.

Recunoaşterea oficială a acestei rase de către Ministerul Agriculturii franceze a venit abia în anul 1974, deci cu numai treizeci de ani în urmă.

Apărută într-o regiune cu climat continental destul de aspru, dar bogat în furaje, această rasă poartă influenţa originilor sale, fiind o rasă pentru exploatare în sistem extensiv şi semiintensiv, de o mare rusticitate capabilă să se adapteze în timp unor condiţii climatice foarte variate.

Oaia Charollais posedă în egală măsură excelente calităţi maternale (prolificitate ridicată, un lapte de calitate foarte bună, instinct matern pronunţat) şi remarcabile aptitudini pentru carne (creştere rapidă, conformaţie foarte bună, calitate excepţională a carcaselor, randament la sacrificare).

Rasa de ovine Charollais în ultimele două decenii a fost desemnată ca prototipul raselor de ovine moderne specializate pentru producţia de carne. Aceste calităţi au permis ca oile Charollais să fie apreciată atât în Franţa cât şi în străinătate.

În ultimii şapte ani din totalul ovinelor de reproducţie exportate, ovinele de rasă Charollais au reprezentat între 40-65% din exporturile franceze.

Actualmente această rasă se creşte în număr mai mare în 28 de ţări din lume în principal în Europa, Asia, America de Nord şi chiar Africa.

În perioada actuală în Franţa se cresc cca 400 mii de oi de rasă Charollais

Preview document

Rasă de ovine - Charollais - Pagina 1
Rasă de ovine - Charollais - Pagina 2
Rasă de ovine - Charollais - Pagina 3
Rasă de ovine - Charollais - Pagina 4
Rasă de ovine - Charollais - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Rasa de Ovine - Charollais.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Apicultură

LP1 ÎNCADRAREA SISTEMATICĂ A ALBINELOR Albinele fac parte din marea clasă a insectelor. Această clasă cuprinde 32 de ordine, printre care şi...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Laptele și Produsele Lactate

1.1. Compoziţtia chimică a laptelui Se impune să definim laptele, nutrient de bază şi indispensabil unei alimentaţii echilibrate. Din punct de...

Tehnologii de creștere a tineretului pe categorii de vârstă

Prin procesul de ameliorare, în fiecare nouă generaţie se realizează genotipuri noi mai valoroase decât cele din generaţia anterioară. În creşterea...

Tehnologii de obținere și corectare a producțiilor

Principalele producţii obţinute de la animale sunt laptele, carnea, ouăle, lâna, pielicelele, aceste producţii interesează atât din punct de vedere...

Determinarea compoziției chimice a nutrețurilor

1. Dupa concentratia in substante nutritive: • concentrate (toate semintele si boabele si tot ce se obtine din ele) • de volum - fibroase...

Criterii de Apreciere a Producției de Lână

Productiile piloase recoltate de la diverse specii de animale,împreună cu firele de lorigine vegetală si artificială,reprezintă importante materii...

Te-ar putea interesa și

Linie tehnologică pentru pregătirea compoziției destinată prospăturilor

1.1 CLASIFICAREA INTREPRINDERILOR DIN SECTORUL INDUSTRIALIZARII CARNII [4] Intreprinderile de industrializare a carnii sunt unitati destinate...

Abator de Bovine

Capitolul 1 1.1 Generalităţi Carnea şi produsele din carne sunt componente importante ale unei mari părţi din populaţia lumii,în special în...

Ai nevoie de altceva?