Rapex

Cuprins referat Cum descarc?

1. Ce este RAPEX?.1
2. Obligatiile autoritatilor nationale.2
3. Ce demonstreaza faptul ca o tara transmite un numar mare de notificari?.5
4. RAPEX in 2013.6
5. Trasabilitatea produselor.7
6. Supravegherea pietei si comertul online.8


Extras din referat Cum descarc?

Document de informare 
1.Ce este RAPEX? 
RAPEX este sistemul european de alerta rapida pentru produse periculoase care asigura circulatia rapida, intre statele membre si Comisia Europeana, a informatiilor privind produsele periculoase retrase de pe piata si/sau recuperate de la consumatori in orice parte a Europei, astfel incat sa se poata lua masuri corespunzatoare oriunde in UE. In prezent, 31 de tari participa la acest sistem. Tarile participante sunt: toate statele membre ale Uniunii Europene si tarile (Islanda, Liechtenstein si Norvegia).
Ce tip de masuri pot fi luate de RAPEX ?
Cele mai frecvente masuri sunt: interzicerea/oprirea vanzarilor, retragerea unui produs periculos de pe piata sau recuperarea lui de la consumatori si refuzarea importurilor de catre autoritatile vamale. 
Ce anume vizeaza RAPEX?
RAPEX vizeaza produsele nealimentare periculoase destinate consumatorilor (de exemplu, jucarii, produse cosmetice, imbracaminte) si profesionistilor (de exemplu, freze, masini, produse de constructie) care prezinta un risc grav pentru sanatatea si siguranta consumatorilor (riscul de ranire, riscuri legate de substante chimice etc.), precum si pentru diverse sectoare de interes public, precum ,,mediul" (riscuri pentru copaci, apa, aer, sol etc. cauzate de substantele chimice periculoase continute in anumite produse), ,,sanatatea si siguranta la locul de munca" si ,,securitatea publica".
Sistemul RAPEX vizeaza majoritatea produselor nealimentare. Alte categorii de produse nealimentare, cum ar fi produsele farmaceutice si aparatura medicala, fac obiectul altor sisteme de alerta specifice.
2. Care sunt obligatiile autoritatilor nationale?
Autoritatile nationale se asigura ca intreprinderile isi respecta obligatia de a introduce pe piata numai produse sigure. Acestea trebuie sa desemneze autoritati care pot lua masuri pentru prevenirea sau pentru restrictionarea comercializarii sau a utilizarii produselor periculoase. Fiecare tara desemneaza un punct de contact RAPEX national care sa coordoneze sistemul la nivel national si transmite Comisiei informatii cu privire la produsele periculoase descoperite pe piata sa interna. Aceste informatii, primite sub forma de ,,notificari" si validate de Comisie, sunt transmise rapid punctelor de contact nationale in scopul luarii de masuri corespunzatoare. Rezultatele acestor activitati subsecvente sunt raportate in sens invers prin intermediul sistemului, sub forma de ,,reactii".
Care sunt obligatiile producatorilor?
Producatorilor (adica fabricantilor si importatorilor) le revine responsabilitatea de a introduce pe piata numai produse sigure. De indata ce afla ca un produs este periculos, producatorul trebuie sa ia imediat masuri pentru a preveni alte riscuri pentru consumatori. si sa informeze autoritatile nationale competente cu privire la respectiva problema de siguranta, identificand in mod clar produsul in cauza, riscurile pe care acesta le prezinta si informatiile necesare pentru trasabilitatea acestuia. Daca produsul prezinta un risc grav, aceste informatii sunt transmise apoi, prin sistemul RAPEX, Comisiei si celorlalte tari participante la sistem.
Care sunt principalele produse si riscuri depistate prin sistemul RAPEX?
Categoriile de produse notificate cel mai frecvent, reprezentand 70 % din totalul notificarilor, au fost urmatoarele:
1. articolele de imbracaminte, materialele textile si articolele de moda (583 de notificari, 25 %);
2. jucariile (580 de notificari, 25 %);
3. aparatura si echipamentele electrice (207 notificari, 9 %);
4. autovehiculele (160 de notificari, 7 %);
5. produsele cosmetice (106 de notificari, 4 %)
Cele cinci categorii de risc cel mai frecvent notificate au fost:
1. riscul de ranire (656 de notificari, 23 %);
2. riscuri legate de substante chimice (580 de notificari, 20 %);
3. riscul de asfixiere (398 de notificari, 14 %);
4. riscul de electrocutare (329 de notificari, 12 %);
5. riscul de strangulare (266 de notificari, 9 %)
In comparatie cu anii precedenti, elementele de mai sus au aparut sistematic in topul primelor cinci produse si categorii de risc din cadrul notificarilor RAPEX, desi de fiecare data in alta ordine. Acest lucru se datoreaza, in principal, consumului mare si ofertei ridicate de produse din cele cinci categorii susmentionate (de exemplu, din categoria ,,aparatura electrica" fac parte telefoanele mobile, laptopurile, prelungitoarele, incarcatoarele de baterii), ceea ce sporeste sansele de a descoperi si produse periculoase. Autoritatile statelor membre efectueaza, de asemenea, actiuni de supraveghere a pietei care sunt bazate pe riscuri si au un scop precis, concentrandu-se asupra celor mai periculoase produse si asupra celor mai vulnerabili consumatori, de exemplu, copiii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rapex.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://www.anpc.gov.ro/articol/673/sistemul-de-alert--rapid--pentru-produsele-periculoase
http://ramnic.ro/articole/sistemul-rapex--combate-produsele-de-consum-periculoase-20859/2009-02-24
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-214_en.htm


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!