Producerea Răsadurilor

Extras din referat

Rasadnita este o constructie speciala, temporara, incalzita cu gunoi de grajd, unde se produce rasadul.
Se compune dintr-un strat de gunoi de grajd gros de 60-80 cm si tocul din scandura (sau din alt material) lung de 4 m , lat de 1,5 m si inalt de 25 - 30 cm , care se aseaza peste platforma de gunoi . Se poate construi si de dimensiuni mai mici.
In interiorul tocului se introduce un amestec de pamant de 15 -20 cm grosime, bine maruntit si dezinfectat , compus dintr-un sfert pamant de gradina , doua sferturi mranita si un sfert nisip . Astfel pregatita rasadnita se acopera cu geamuri timp de 8 - 12 zile pentru a creste temperatura in interior , apoi se trece la semanat .
In rasadnita , de la semanat si pana la scoaterea rasadului , se executa mai multe lucrari de ingrijire :
1. Plivitul buruienilor .
2. Repicatul ( mutatul rasadului in ghivece nutritive ) .
3. Aplicarea ingrasamintelor ( hranirea )
4. Aerisirea
5. Udarea
6. Tratarea impotriva bolilor si daunatorilor
7. Acoperirea ( protejarea de frig )
8. Calirea ( acomodarea treptata cu temperaturi scazute )
Amestecurile de pamanturi folosite pentru producerea rasadurilor
Amestecurile folosite trebuie sa fie: permeabile, cu capacitate mare de retinere a apei, bogate in elemente nutritive, pH-corespunzator, culoare inchisa si lipsite de agenti patogeni.
- Mranita - gunoi de grajd bine fermentat (putrezit), intruneste calitatile mentionate anterior, dar prezinta o mare rezerva de agenti patogeni (trebuie dezinfectata) si seminte de buruieni (trebuie distruse).
- Pamantul de telina - se obtine din terenuri intelenite (inierbate), prin dislocarea stratului superficial (10-12 cm) si asezarea in platforme pentru fermentare, sau din "trifoisti".
Prezinta in general insusirile prezentate anterior, in functie de textura si structura solului de unde au fost recoltate.
- Turba - prezinta insusirile cerute, dar este saraca in elemente nutritive si are o reactie acida (pH = 3,5 - 5,0). Se foloseste in special turba rosie, dar trebuie corectata aciditatea (la pH = 6,5 - 7,0).
- Pamantul de gradina - se obtine din terenurile cultivate cu plante legumicole (in special cu leguminoase), fertile si neinfestate.
- Nisipul - in special cel grosier (spalat) cu particule de 0,6 - 0,8 mm, folosit pentru a realiza o buna permeabilitate a amestecului.
- Ingrasamintele chimice - se utilizeaza pentru completarea fertilitatii amestecului, iar amendamentele - pentru corectarea reactiei sale.
- Pregatirea amestecurilor: maruntire, cernere, stabilirea proportiilor, amestecarea lor, dezinfectia si pastrarea in platforme. Proportiile pentru amestec se stabilesc in volume, in functie de specie si scop (semanat sau repicat).
Amestecurile, in momentul folosirii, se aseaza pe folie de polietilena (in sere si solarii) si pe un strat de paie sau nisip (rasadnite), in vederea semanatului, in grosime de 8-10 cm, pentru repicat (10-14 cm) sau se folosesc pentru umplerea ghivecelor sau confectionarea cuburilor nutritive, utilizate in aceleasi scopuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Producerea Rasadurilor.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!