Problema Agrara - Doctrine Economice

Extras din referat Cum descarc?

Istoria poporului nostru atesta cu puterea de convingere a faptelor ca agricultura a reprezentat pe parcursul a lungi perioade istorice ocupatia de baza a locuitorilor meleagurilor noastre si de asemenea ca taranul roman a avut un rol important in dezvoltarea economico-sociala si politica a tarii; taranimea a avut din cele mai vechi timpuri si pe parcursul unor intregi si intinse epoci istorice, o misiune grea si complexa, a fost mereu categoria sociala cea mai defavorizata, cea mai supusa la sacrificii si jertfe. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX, alaturi de problema desavarsirii unitatii nationale, se pune in discutie si existenta unei probleme agrare in teritoriul romanesc.
Perioada 1864-1921 este marcata de doua dintre reformele agrare foarte importante pentru evolutia economiei, agriculturii si chiar a situatiei economico-sociale a taranimii inspre mai bine. Masurile luate si reformele facute au generat destul de palid, un pas inainte in directia unor modificari ale raporturilor de proprietate si ale relatiilor de munca. 
Marea rascoala din primavara anului 1907 a constituit, prin amploarea actiunilor desfasurate, prin durata si intensitatea ei, ca si prin aria sa de raspandire, cea mai impresionanta ridicare la lupta a taranilor, din istoria moderna a Romaniei. Declansata la capatul unui neintrerupt lant de miscari taranesti, desfasurate incepand din 1888, rascoala din 1907 constituie corolarul firesc al situatiei taranimii romane de la cumpana secolelor al XIX-lea - al XX-lea.
1. Problema agrara in Romania, la cumpana secolelor al XIX-lea - al XX-lea
Transformarile survenite in economia romaneasca, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, si-a pus amprenta si asupra dezvoltarii agriculturii, care continua sa fie baza economiei romanesti. Predominarea agriculturii, in ansamblul economiei nationale si afirmarea deschisa a contradictiilor din cadrul sau - a generat, in societatea romaneasca, o veritabila problema agrara care, dupa anul 1878, a urmat o evolutie lenta, catre o relatie impusa de realitatile din lumea satului romanesc.
Efectele reformei agrare din 1864 au fost mult sub asteptari. Desi taranii au fost improprietariti, nu s-a dezvoltat o categorie prospera de mici proprietari funciari, de tarani independenti, acea ,,coloana vertebrala economica si sociala a unei monarhii constitutionale." In schimb, un mare numar de tarani au ramas dependenti de fostii lor mosieri. Pentru ca efectele reformei sa fi fost pozitive, erau necesare investitii considerabile si, indeosebi, imbunatatirea starii materiale, morale si intelectuale ale taranimii, schimbarea mentalitatilor, inzestrarea cu mijloace de productie la cerintele epocii. Cu alte cuvinte, trebuiau pregatite acele conditii pe care, la initierea reformei, liberalii radicali le considerau necesare pentru ca reforma sa poata da rezultatele scontate. Din pacate, nici una dintre aceste conditii nu au putut fi indeplinite. Ele urmau sa se materializeze in timp. Reforma a fost adoptata in lipsa acestor pregatiri probabile. Dar asa cum observa academicianul Gh. Platon, ,,evolutia particulara a situatiei din agricultura nu este o consecinta a lipsei de interes a claselor conducatoare (a elitelor) fata de agricultura, de taranime si de problemele sale. Alaturi de celelalte probleme legate de constituirea societatii moderne (romanesti) si de rezolvarea optiunilor nationale, acestea au fost percepute tot timpul ca forme de gasire a solutiilor capabile sa amelioreze problemele economice legate de agricultura si cele sociale, generate de situatia in care se afla taranimea: interesele erau si cele ale claselor - dar si cele superioare, nationale. Rezolvarile nu puteau depasi, insa, mijloacele existente. Ele trebuiau inscrise in limitele consemnate de legea din 1864 si de Constitutia din 1866. Proprietatea sacra si inviolabila a fost consacrata de actul fundamental in proportiile stabilite de reforma din 1864. Organizarea agriculturii si transformarile ulterioare trebuiau realizate pornindu-se de la aceasta stare de lucruri."
In linii generale, politica agrara urmarita si aplicata de cele doua partide de guvernamant - liberal si conservator - nu se deosebeau, in punctele sale esentiale. Si unul, si celalalt, se pronuntau pentru mentinerea marii proprietati si pentru constituirea unei proprietati taranesti mici, capabile sa realizeze echilibrul economic, social si politic in lumea satelor. Aceasta cu atat mai mult cu cat s-a constituit si o noua categorie de proprietari funciari, ridicati din randurile burgheziei, care a alimentat randurile vechii mosierimi. In timp ce, in general, conservatorii se situau pe pozitia intransigenta a apararii proprietatii, constatand ca era reformelor se incheiase odata cu domnia lui Cuza, dezvoltarea societatii urmand a se face pornindu-se de la realitatile existente - liberalii apreciau dezvoltarea intr-un orizont mai larg si intr-o alta dinamica


Fisiere in arhiva (1):

  • Problema Agrara - Doctrine Economice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!