Principiile active din mere și șucurile de mere

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
GENERALITATI
1.1. VALOAREA ALIMENTARA A LEGUMELOR SI FRUCTELOR
Legumele si fructele fac parte din categoria alimentelor cele mai importante pentru om, fiind necesare intretinerii vietii si sanatatii. Ele sunt mai ales un pretios izvor de vitamine, de substante minerale cum si de alte substante necesare completarii hranei (unele proteine cu aminoacizi indispensabili etc.). De asemenea, s-a constatat ca legumele si fructele constituie sursa cea mai importanta de vitamina C si P, toate celelalte produse alimentare neputand acoperi, in cantitatile in care se consuma, decat cel mult 10 - 15% din necesarul zilnic, in aceste vitamine, al unui om sanatos.
Diversele parti ale plantelor au valoare alimentara diferita. Substanta verde (clorofila) cuprinsa in frunzele verzi, se aseamana mult ca alcatuire cu substanta ce coloreaza sangele la om si la animale (hemoglobina). Frunza verde este bogata in saruri minerale, vitamine si alte substante care ajuta la cresterea organismului. Proteinele din frunza verde intrec ca valoare alimentara pe cele din tuberculii de cartofi si din semintele de cereale; ele sunt deosebit de indicate pentru completarea in hrana omului a proteinelor cu valoare scazuta. Cotoarele indeplinesc adeseori pentru planta rolul unui depozit de rezerva de substante hranitoare (astfel sunt cotoarele frunzelor de spanac, de gulii, de varza, care este mai bogat in vitamina C decat restul capatanei etc.).
In radacini, tuberculi, bulbi se depoziteaza substantele hranitoare necesare pentru incoltirea viitoarei plante; ele sunt bogate in vitamine, saruri minerale si fermenti.
Din alimentatie nu pot lipsi nici substantele care nu se pot asimila (celuloza) si nici substanta cleioasa din plante (pectina), intrucat ele ajuta activitatii intestinale.
Fructele ar trebui sa constituie unul din alimentele principale ale omului. Consumarea lor regulata si din belsug pastreaza sanatatea si acopera unele carente din hrana omului. Pe langa substantele ce dau gust si aroma, fructele contin si vitamine, substante minerale etc.; de asemenea, ele contin mult zahar.
Printre substantele minerale din fructe predomina potasiul si fosforul; in cantitati destul de insemnate se gaseste si calciu, mai ales in fructele cu boabe. Datorita continutului de potasiu, fructele sunt diuretice.
Datorita continutului mare de baze, fructele sustin echilibrul fata de hrana cu continut mare de acizi.
1.2. COMPOZITIA CHIMICA A LEGUMELOR SI FRUCTELOR
In general, tesuturile vegetale prezinta urmatoarea compozitie:
Apa, in proportie de 80 - 90% in fructe si 90 - 95% in legume, se prezinta sub trei forme:
- apa libera, care cu substantele minerale sau organice formeaza solutii in vacuolele celulelor;!
- apa de imbinare, legata coloidal, se gaseste atat in protoplasma cat si in nucleu si membrana;
- apa de constitutie legata in compusii chimici.
Hidratii de carbon. 
Reprezinta circa 90% din substanta uscata a legumelor si fructelor, sub forma de:
Monozaharide: pentoze, neasimilabile de organismul uman, hexoze (glucoza, fluctoza, galactoza, monoza, sorboza); au proprietatea de a fi reducatoare si a fi fermentate de catre drojdii.
- Oligozaharide: zaharoza, maltoza, rafinoza, pectibioza etc.
Fructele contin 8 - 12% zaharuri, strugurii putand ajunge pana la 25%. Glucoza si levuloza predomina in struguri, visine, cirese, prune, iar zaharoza, in piersici si caise.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Active din Mere si Sucurile de Mere .doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!