Prezentarea Factorilor Biologici si Ecologici care Influenteaza Dezvoltarea Plantelor

Extras din referat Cum descarc?

Ecologia se ocupa cu studiul relatiilor dintre organisme si mediul inconjuraror. Ea este definita ca siinta relatiilor reciproce, a interactiunilor vietii si mediului pe niveluri supraorganismice. Dupa obiectul cercetarilor, se cunosc doua ramuri ale ecologiei autecologia, care studiaza relatiile individului si populatiei cu mediul inconjurator, si sinecologia, care studiaza ecosistemele.
In cadrul acestui capitol se vor prezenta principalii factori ecologici si unele aspecte generale privind ecosistemele agricole si populatiile artropodelor daunatoare in general si a insectelor in mod special, precum si dinamica lor.
Factorii ecologici sunt factorii mediului actioneaza continuu si in complex asupra fiecarui organism, asupra populatiei speciei si asupra tuturor organismelor din biocenoze. Sub influenta acestor factori se produc shimbari care duc la intarzierea sau accelerarea dezvoltarii organismelor, la cresterea sau reducerea densitatii numerice a populatiei speciilor, la modificarea structurii si dinamicii ecosistemelor.
Factorii eclogici se impart in patru grupe, abiotici, edafici, biotici si antropici.
Factorii abiotici sau anorganici, reprezanti in primul rand de factorii climatici, ptrzinta cea maimare importanta an dezvoltarea, distributia geografica si activitatea insectelor. 
Temperatura .
Insectele ca si alte nevertebrate, sunt animale heteroterme, ceea ce inseamna ca au temperatura corpului variabila, in functie de temperatura mediului in care traiesc. In general, temperatura corpului insectelor este mai mare cu 0,5 - 1 0C decat a mediului inconjurator. Din acesta cauza, schimbarea temperaturii mediului influenteaza direct temperatura organismului insectei. Cu cat temperatura corpului este mai ridicata cu atat si procesele fiziologice se desfasoara mai rapid si invers.
Activitatea biologica a insectelor are loc la temperaturi cuprinse intre 5 - 400C. In functie de tipul de metabolism, fiecare specie de insecta are limitele sale proprii de tetmperatura intre care se dezvolta. Activitatea biologica incepe la un anumit grad de temperatura, denumit prag inferior si inceteaza la un anumit grad ridicat de temperatura denumit prag superior.
Zona cuprinsa intre cele doua praguri biologice se numeste zona biologoca, iar cea aflata sub pragul inferior si peste pragul superior este zona letala mortala sau pessimus. In aceasta ultima zona insectele traiesc un timp limitat, dupa care pier. Comportarea insectelor, ca si a altor animale heteroterme, este deosebita la diferite valori ale temperaturii. 
Temperaturile scazute. Sub un anumit prag de temperatura, aprosiat de 00C insectele inceteaza a se mai hrani, isi pierd treptat mobilitatea si la urma cad intr-o stare de amortire. In acest fel, in conditiile regiunilor temperate, retrase in diferite adaposturi, insectele se gasesc in timpul diapauzei hiemale. Primavara, o data cu cresterea temperaturii peste pragul biologic, insectele ies din locul de hibernate si devin active. 
Moartea insectelor la temperaturi scazute survine datorita inghetarii apei libere, care iese din celule si patrunde in spatiile intercelulare.Rezistenta insectelor la temperaturi scazute variaza dupa specie. In acelas timp, la una si aceeasi specie, ea este deosebita, in diferiti ani in functie de paricularitatile fiziologice si biochimice ale populatiei respective.
Rezistenta la frig depinde de cantitatea de apa din organism si de rezerva de grasimi acumulate. Organismele cu un continut mai ridicat in grasimi si sarac in apa libera rezista mult mai bine la frig decat cele cu un continut sarac in grasimi si bogat in apa.
Rezistenta insectelor la frig depinde si de modul cum survine frigul. Astfel, cind racirea corpului insectelor are loc treptat, fara salturi termice, asa cum se intampla obisnuit in toamna, ele rezista la frig un timp mai indelungat, in schimb atunci cand acesta survine in mod brusc la salturi termice bruste , ele mor intr-un timp scurt. 
Temperaturile ridicate. 
Cele ce depasesc un prag in jurul a 35-40 0C fac ca activitatea insectelor sa se reduca treptat, datorita coagularii substantelor albuminoide, daca temperatura continua sa creasca, ele mor. Coagularea substantelor proteice are loc la temperaturi cu atat mai ridicate, cu cat continutul in apa este mai mic.
Cunoasterea pragului inferior si superior prezinta mare importanta practica, mai ales pentru insectele care traiesc in depozite, in ceea ce priveste combaterea prin temperaturi letale, scazute sau ridicate sau temperaturi subietale. 
In cadrul ,, zonei biologice,, de confort termic, intre cele doua praguri activitatea insectelor se desfasoara diferit, in functie de graadul de temperatura a mediului in care traiesc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea Factorilor Biologici si Ecologici care Influenteaza Dezvoltarea Plantelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!