Prepararea Carnatilor de Casa

Extras din referat Cum descarc?

TRADITIA CARNATILOR DE CASA 
Alaturi de friptura si sarmale, carnatii sunt un aliment nelipsit de pe masa de Craciun traditionala romaneasca. Multe gospodine aleg sa prepare carnatii in casa, dupa retete mostenite din batrani. Daca te-ai intrebat, candva, cum au ajuns oamenii sa prepare carnati, ti-am pregatit un articol despre istoria acestui aliment. 
Cuvantul "carnat" vine din limba latina, de la "salsus", care insemna sarat sau conservat. In acele vremuri, oamenii nu cunosteau puterea refrigerarii pentru a pastra carnea o vreme indelungata, asa ca prepararea carnatilor era un mod de a rezolva aceasta problema.
Carnatii uscati s-au nascut ca urmare a descoperirii condimentelor noi, care ajutau la imbunatatirea aromelor si la conservarea carnii. Reteta s-a diferentiat de la o tara la alta si chiar de la un oras la altul si felurile diferite de carnati erau influentate, in principal, de condimentele care erau disponibile in zona respectiva.
Unele tari din lume care aveau perioade de climat rece, precum tarile din nordul Europei, putea sa pastreze carnatii proaspeti fara refrigerare, in timpul lunilor reci. 
De asemenea, ei au inventat un mod de a afuma carnatii, pentru a-i pastra si in timpul lunilor mai calde. In schimb, tarile din climate mai calde, din sudul Europei, au inventat carnatii uscati, care nu aveau nevoie deloc de refrigerare.
Carnatii sunt unul din felurile cele mai vechi de mancare. In mod traditional, producatorii de carnati aduc la un loc pentru crearea carnatilor atat organe si carne cat si alte elemente, cum ar fi grasimea animala. 
Ulterior, sunt folosite mai multe metode pentru conservarea carnatilor pentru o perioada cat mai mare de timp. 
Carnatul este un produs creat foarte simplu : se ia o bucata de intestin de animal si se umple cu carne tocata iar apoi fie se afuma, fie se consuma in forma rezultata.
Pasul 1 : PREGATIREA MATELOR
Figura 1
Pentru pregatirea carnatilor de casa,se intrebuinteaza de cele mai multe ori matele de porc. Dupa indepartarea intestinului gros si a vezicii urinare,se separa intestinul subtire. Separarea se face de la partea cea mai apropiata de stomac,aranjand matele in asa fel, incat o parte sa atarne in afara vasului.
Matele se separa in felul urmator:se stoarce continutul(in directia de la stomac in celalalt capat), se rupe capatul si tragand cu mana stanga,se scoate grasimea de pe intestin cu mana dreapta si se scufunda matele in cratita cu apa.
Pentru a se lucra mai usor,matele se impart in doua. Fiecare jumatate se pune in doua si se stoarce continutul tragand matele intre doua degete si apasandu-le de la mijloc spre capetele deschise.
Dupa aceea matele se spala cu apa rece si otet.
Matele spalate se intorc pe dos si se curata de mucoasa astfel:se intind pe o scandura neteda si se rad cu partea netaioasa a unui cutit care se tine in mana dreapta.
La inceput se apasa mai incet si din ce in ce mai tare. Cu mana stanga se trage matul curatat in partea opusa a miscarii cutitului.
Intestinul gros al porcului este foarte cutat(incretit), de aceea pentru a putea fi curatat operatiunea se face identic ca la intestinul subtire, se taie in bucati de 50-60 cm.
Aceste bucati se spala astfel mai usor de continut dupa care se intorc pe dos.
Dupa ce matele au fost curatate de mucoase, se spala si se lasa in apa rece doar daca se folosesc imediat la fabricarea carnatilor.
Pentru o pastrare mai indelungata a matelor se sareaza. Matele prinse in legaturi, se sareaza bine si se aseaza intr-o lada sau alt recipient prin fundul caruia se poate scurge zeama sarata pe care o lasa(daca aceasta nu se elimina matele se altereaza).


Fisiere in arhiva (1):

  • Prepararea Carnatilor de Casa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!