Pozitia Judetului Gorj in Cadrul Regiunii SV-Oltenia

Cuprins referat Cum descarc?

1. Caracteristicile generale ale judetului
2. Structura economica in profil sectorial a judetului
3. Spatiul rural
4. Analiza SWOT
5. Obiective strategice si concluzii


Extras din referat Cum descarc?

CARACTERISTICILE GENERALE ALE JUDETULUI
POZITIA GEOGRAFICA
Judetul Gorj este situate in partea sud-vestica a Romaniei ("Tara de sus a Olteniei"), in regiunea SV-Oltenia, pe cursul mijlociu al Jiului, prin mijlocul sau trecand paralela de 45? latitudine nordica. Are o suprafata de 5.602 km2 (2,35 % din suprafata tarii) si o populatie de 386.097 locuitori (INS 2004) din care 47 % in mediul urban, cu o densitate de 65,7 loc/km2 . Se invecineaza la nord cu judetul Hunedoara, la est cu judetul Valcea, la sud-est cu judetul Dolj, la sud-vest cu judetul Mehedinti si la nord-vest cu judetul Caras-Severin. Este organizat administrative in 2 municipii si 7 orase, 61 comune si 411 sate, din care 35 apartin de municipii si orase. Resedinta judetului este Targu-Jiu, cu 98.000 locuitori, la o atitudine de 210 metri, cu nemuritoarele monumente brancusiene, ce ilustreaza in cel mai inalt grad creatia si spiritualitatea romaneasca. Printre orase se numara: Motru, Novaci, Rovinari, Targu Carbunesti, Tismana, Turceni, Ticleni.
RELIEFUL
Relieful cuprinde armonios si variat trei trepte distincte ce coboara de la nord la sud: flancurile sudice ale Muntilor Parang (cu vf. Mandra de 2.519 m), Valcan, Godeanu, si extremitatile vestice ale Muntilor Capatanei; zona subcarpatilor Getici (Depresiunea subcarpatica Olteana si Depresiunea Tg.Jiu-Campu Mare); o portiune mai joasa in sud, din Piemontul Getic (extremitatea nordica).
La nivel de macrorelief, formele mentionate mai sus se grupeaza astfel:
Dealurile Piedmondului Getic:
- Sectorul de vest pana la Tg.-Jiu (Dealurile Motrului);
- Sectorul dintre Jiu si Rosia de Amaradia;
- Sectorul de est.
Depresiunea Subcarpatica a Olteniei:
- Dealurile externe;
- Depresiunea externa sau Depresiunea Tg.-Jiu - Campu Mare;
- Dealurile interne;
- Depresiunea interna.
Lantul Carpatic Meridional:
- Sectorul dintre Motru si Jiu (Muntii Vulcanului);
- Sectorul dintre Jiu si Oltet (Muntii Parang);
- Sectorul Vest Oltet (Muntii Negoveanu).
Pe fondul miscarilor tectonice, acest relief a fost determinat in mare masura de reteaua hidrografica ce strabate judetul de la nord la sud, prin procese de sculptogeneza.
Datorita faptului ca judetul Gorj acopera terenuri cu altitudini cuprinse intre 90 si 2.518 m, datele climatice difera mult de la o zona la alta. Temperatura medie multianuala variaza de la 10,8 oC (Cruset, Tantareni, Ionesti) la 10,2 oC (Tg.-Jiu) sau 4,5 oC in zona cea mai inalta a Muntilor Vulcan-Parang-Negoveanu. 
Din punct de vedere al vegetatiei naturale, cea mai mare parte a judetului Gorj se incadreaza in zona de padure, zona care la randul ei se etajeaza pe specii dominante: subzona padurilor de Quercineae, subzona fagului si subzona padurilor de conifere. Pe formele cele mai inalte, la peste 1.800 m altitudine intalnim zona padurilor alpine.
Din punct de vedere al vegetatiei naturale ierboase, predomina speciile mezofite acidofile.
RETEAUA HIDROGRAFICA
Apartine in majoritate unui singur bazin colector, Jiul, care aduna apele mai multor afluenti (Sadu, Tismana, Jiltu, Motru, Gilort, Amaradia etc.) de pe o suprafata de peste 10 mii. Exceptie fac extremitatile NE si NV ale judetului, care sunt drenate de cursurile superioare ale Oltetului si Cernei. Se intalnesc numeroase lacuri naturale (Calcescu, Slaveiu, Mija) si antropice (Cearu, Cerna, Motru) .
Hidrologia judetului Gorj se caracterizeaza prin trei aspecte esentiale: 
- reteaua hidrografica; 
- apele freatice; 
- apele pluviale sau de suprafata.
Reteaua hidrografica ce strabate judetul Gorj de la nord la sud apartine jumatatii superioare a Bazinului Hidrografic al Jiului si o mica parte a Bazinului Hidrografic al Oltetului. 
Cursurile de apa permanente isi au originea in munti, au o mare frecventa si un curs periodic torential. Cursurile de apa secundare au un regim nepermanent, in exclusivitate torential. 
Apa freatica - pe ansamblu judetului Gorj, aceasta se afla la adancimi diferite si in general se coreleaza cu forma de relief. Pe formele de relief inalte se afla la adancimi de peste 10 m, pe terase si luncile inalte se afla la adancimi de 5-10 m, pe joase la adancimi de 3-5 m, iar in apropierea cursurilor de apa se afla la 0-3 m. 
Apele pluviale - pot sa fie permanente sau temporare, apar forme de relief negative si se coreleaza cu drenajul intern, dar nu numai.
CLIMA
Clima este temperat-continentala, cu temperaturi medii anuale de 10,2, in depresiuni, in zona dealurilor inalte si pe muntii inalti ; precipitatiile medii anuale sunt repartizate neuniform: 585 mm in S, in lunca Jiului, 753 mm in depresiuni, 925 mm in zona dealurilor subcarpatice si peste 1.200 mm pe culmile montane; vanturi predominante dinspre N, S si V.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pozitia Judetului Gorj in Cadrul Regiunii SV-Oltenia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!