Politici și strategii globale de securitate alimentară

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 2 fișiere: doc, docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2254
Mărime: 98.27KB (arhivat)
Publicat de: Alma Melisa Pintea
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Programe de asistenta si sprijinire a tarilor in curs de dezvoltare pentru eradicarea foametei si a saraciei

Cuprins:

- PROGRAMELE FAO

- PROGRAMELE BANCII MONDIALE

- PROGRAMELE COMISIEI EUROPENE

Doua din cele mai importante probleme globale din secolul XXI ar fi foametea si saracia in tarile in curs de dezvoltare. Ultima jumatate a secolului XX si inceputul secolul XXI s-au infruntat cu asa zisa “era cresterii”. Populaţia totală a planetei va creşte, în 30 de ani, de la şase miliarde de locuitori la nouă miliarde.

Prin saracie se intelege un sistem de “viata” impus sau acceptat inconsitent de un segment al societatii umane, prin care indivizii care formeaza societatea respectiva nu dispun sau nu au acces spre acele resurse care sa le asigure valorile minime ale existentei fizice si sociale. Fara indoiala ca saracia se coreleaza cu boli si alte elemente sociale si da nastere la o serie intreaga de fenomene negative care bantuie societatea planetara.

Reducerea saraciei severe

La nivel global, peste un miliard de persoane traiesc cu mai putin de un dolar pe zi. Subnutritia reprezinta principala cauza de deces in randul copiilor. Din aceste considerente, dublul angajament asumat este de a injumatati, pana in 2015, numarul persoanelor al caror venit este mai mic de un dolar pe zi si al oamenilor care sufera de foame.

Nivelul saraciei extreme a scazut de la aproape o treime din populatia globului in 1990 la o cincime in 2004. Daca aceasta tendinta va continua, tinta ODM (Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului) de reducere a saraciei va fi atinsa la nivel global si la nivelul majoritatii regiunilor. Ritmul progreselor inregistrate in Africa Sub-sahariana (rata saraciei a scazut cu aproape 6% fata de 2000), nu va permite insa atingerea tintei de reducere a saraciei pana in 2015.

Programele FAO

FAO furnizeaza asistenta tehnica statelor lumii în domeniile securitatii alimentare, dezvoltarii agricole si rurale în vederea atingerii primului obiectiv al mileniului pentru dezvoltare: “Reducerea la jumatate a numarului de persoane care sufera de foame si de saracie” si în domeniul gestionarii durabile a resurselor naturale (pamânt, apa, paduri, peste, resurse fitogenetice si zoogenetice), pentru a atinge cel de-al saptelea obiectiv al mileniului pentru dezvoltare – asigurarea unui mediu durabil.

FAO estimeaza ca saracia extrema are la origine foametea, din cauza efectelor nocive pe care aceasta o are asupra sanatatii si asupra potentialului productiv al indivizilor, al comunitatilor si al tuturor natiunilor. FAO împarte cu alte institutii ale sistemului Natiunilor Unite stabilite la Roma, PAM (Programul Alimentar Mondial) si FIDA (Fondul International pentru Dezvoltarea Agricola), nu numai un obiectiv comun, primul obiectiv al mileniului pentru dezvoltare, dar în aceeasi masura are în vedere concretizarea sa, folosind mandatele complementare a trei institutii: FAO, in calitate de institutie specializata a ONU, furnizeaza asistenta tehnica; FIDA, in calitate de institutie de finantare, aduce ajutor financiar, iar PAM, in calitate de program operational comun ONU/FAO, furnizeaza asistenta alimentara.

Totodata, FAO a înmânat organelor sale directoare un document intitulat “FAO si provocarile Obiectivelor Mileniului pentru dezvoltare: Calea de urmat” si a creat un Comitet Extern de Nivel Înalt cu privire la Obiectivele Mileniului pentru Dezvoltare, având ca scop consilierea cu privire la masurile ce trebuie luate în ajutorarea tarilor a caror populatie sufera de foamete, acordând o atentie deosebita obiectivelor 1 si 7 care sunt direct legate de competentele de baza ale organizatiei.

Preview document

Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 1
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 2
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 3
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 4
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 5
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 6
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 7
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 8
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 9
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 10
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 11
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 12
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 13
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 14
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 15
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 16
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 17
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 18
Politici și strategii globale de securitate alimentară - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Politici si Strategii Globale de Securitate Alimentara.doc
  • Politici si Strategii Globale de Securitate Alimentara.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Politica agroalimentară a uniunii europene

Uniunea Europeana - a creat piata unica interna printr-un sistem de legi si reglementari ce garanteaza libertatea de circulatie a persoanelor,...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Securitatea Energetică a României între Necesitate și Realitate

CAPITOLUL I. CONTEXTUL ACTUAL AL PIEŢII ENERGETICE MONDIALE RESURSELE ENERGETICE Accesul diferenţiat la resurse afectează relaţiile dintre...

Politici și strategii globale de securitate alimentară

1. Conceptul de securitate alimentară 1.1. Problematica securității alimentare 1.2. Factori care influențează securitatea alimentară 1.3....

Investiții de dezvoltare - modernizare în domeniul energetic din România

INTRODUCERE Unul din obiectivele principale ale omenirii în perioada actuală este depăşirea barierelor ce ţin de insuficenţa de resurse energetice...

Risipa alimentară și implicații asupra mediului

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Securitatea alimentară constituie un factor de importanţă majoră în stabilitatea economică, socială,...

Aspecte Politice și Juridice Specifice Etapei post-aderare a României la Uniunea Europeană

Introducere Pornind de la ideea conform căreia integrarea în structurile Uniunii Europene a reprezentat dintotdeauna o dimensiune intrinsecă...

Siguranța și securitate alimentară. România fața de UE

Capitolul I Abordări conceptuale asupra securităţii alimentare I.1. Securitate alimentară. Definiţii şi trăsături principale Securitatea...

Stabilirea dozelor de îngrășăminte chimice și organice pentru cultura de măr în contextul practicării unei agriculturi de tip convențional, în varianta moderat intensivă

CAPITOLUL 1 CHIMIZAREA AGRICULTURII IN CONTEXTUL SOCIETĂŢII CONTEMPORANE 1. 1. CAI SI MIJLOACE DE SPORIRE A PRODUCŢIEI AGRICOLE 1. 2....

Geopolitică strategică în securitatea alimentară - Strategia alimentară americană

Introducere Geopolitica este o concepție despre lume și în această calitate, este mai corect s-o comparăm nu cu științele, ci cu sistemele de...

Ai nevoie de altceva?