Politici si Strategii Globale de Securitate Alimentara

Cuprins referat Cum descarc?

1. Politici agricole
- Obiective
- Principii
- Pilonii PAC
2. Politici alimentare
- Obiective
- Instrumente
- Noua Politica Alimentara
3. Politici nutritionale
4. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. POLITICILE AGRICOLE
Politicile agricole si de dezvoltare rurala au numeroase particularitati nationale si zonale, se concep si se aplica diferit la nivelul exploatatiilor agricole, a activitatilor economice si sociale din mediul rural si in raporturile pe care agricultura le are cu agentii economici din amonte si aval. Din punctul de vedere istoric, ca sfera de cuprindere, intensitate si diversitate, ca resurse alocate si ca rol in rezolvarea problemei alimentare, politicile agricole ocupa primul loc in preocuparile statelor lumii. In ultimele decenii, politicile agricole se abordeaza tot mai mult in interdependenta cu politicile de dezvoltare rurala si de protectie a mediului natural.
Politica Agricola Comuna (PAC) este printre primele politici comune adoptate de Uniunea Europeana - pe atunci, Comunitatea Economica Europeana. Geneza ei a fost o reactie la problemele alimentare care au urmat celui de-al doilea razboi mondial. Trebuie precizat de la bun inceput ca termenul de "politica comuna" reflecta in mod fidel unandintre trasaturile definitorii ale PAC, si anume aceea ca, pentru circa 90% din produsele agricole, decizia nu mai apartine statelor membre, ci Uniunii Europene.
Sunt doua motive care au condus la aparitia acestei politici:
o Primul, a fost nevoia unei "fluidizari" a comertului european cu
produse si mai ales dorinta tarilor explotatoare de a se asigura de certitudine a plasamentului produselor lor.
o Al doilea motiv a fost o anumita temere fata de situatia in care forta de munca
eliberata din agricultura ca urmare a mecanizarii n-ar fi putut fi absorbita in acelasi ritm de celelalte sectoare ale economiei, caz in care veniturile agricole ar f iscazut si mai mult relativ la cele din industrie. Dezvoltarea unei viziuni comune,la nivel european, de protejare a veniturilor fermierilor ar fi putut preveni o astfel de situatie.
1.1 Obiectivele PAC
Iata cum conjunctura economica, impreuna cu vointa politica, au dat nastere politicii agricole comune. Prima reflectare a acesteia se regaseste in Tratatul de la Roma (1957).Reglementarile de politica agricola sunt cuprinse in articolele 38-46 ale Tratatului dela Roma (in prezent, articolele 32-38, dupa modificarile aduse de Tratatul de laAmsterdam). Articolul 38 (acum, articolul 32) stabileste ca: ,,piata comuna se va extindesi asupra sectorului agricol si comertului cu produse agricole" si ca ,,operarea sidezvoltarea pietei comune pentru produsele agricole vor fi insotite de crearea unei politiciagricole comune", iar articolul 39 (articolul 33 din varianta consolidata a Tratatului)fixeaza obiectivele politicii agricole comune:
- Cresterea productivitatii agricole prin promovarea progresului tehnic,
prinasigurarea dezvoltarii rationale a productiei agricole, si prin utilizarea optima afactorilor de productie, in special a fortei de munca
- Asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru populatia agricola, in special princresterea veniturilor individuale ale lucratorilor agricoli
- Stabilizarea pietelor 
- Asigurarea sigurantei aprovizionarilor 
- Asigurarea unor preturi rezonabile pentru consumatori
1.2 Principiile PAC
In 1958, ministrii agriculturii din cele sase state semnatare ale Tratatului s-au intalnitla Stresa (Italia) unde au stabilit trei principii care sa guverneze PAC:
1)Principiul pietei unice: in interiorul Uniunii Europene, produsele agricole circulafara restrictii (acest lucru este posibil numai prin utlizarea in toata Europa aacelorasi mecanisme).
2)Principiul preferintei comunitare: este favorizat consumul produselor originaredin Uniunea Europeana. Produsele agricole din UE vor avea conditii maiavantajoase decat ale produselor importate (pret, asigurarea in fata fluctuatiilor de pe piata mondiala). De asemenea, produsele UE vor fi protejate in raport cu pretu-rile mai mici din alte tari nemembre.
3)Principiul solidaritatii financiare: masurile comune sunt finantate dintr-un bugetcomun. Altfel spus, bugetul Comunitatii va suporta toate cheltuielile rezultate dinaplicarea PAC.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici si Strategii Globale de Securitate Alimentara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Uniunea Europeana. Politici si preturi agricole. Pascariu, G. C. EdituraEconomica, Bucuresti, 1999
2. Miron, D., Dragan, G., Paun, L., Ilie, F., Cibian, M.: Economia integrariieuropene, Editura ASE, Bucuresti, 2002
3. Leonte, J., Giurca, D., Campeanu, V., Piotet, Ph.: Politica Agricola Comuna - Consecinte asupra Romaniei, Institutul European din Romania, Bucuresti, 2003
4. www.bursa agricola .ro,www.eurosceptic.ro, www.in politic s.ro , www.ase.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!